In ultima perioada termenul eco-friendly a inceput sa fie foarte folosit in diverse medii, atat in discursurile publice cat si in reclame sau chiar pe ambalajele unor produse. Acest termen a fost asociat cu atat de multe produse si practici incat sensul a inceput sa capete diverse conotatii. Pe scurt, eco-friendly inseamna acele produse sau actiuni care duc la un mod de viata mai sanatos atat pentru planeta cat si pentru locuitorii ei.
Prietenos cu mediul, ecologic si verde sunt principalii corespondenti din limba romana ai termenului eco-friendly,toate referindu-se la o relatie de prietenie intre oameni si mediul inconjurator. Aici intra si produsele sau practicile care conserva si protejeaza mediul, dar si cele care indeamna oamenii sa reduca consumul inutil de apa si energie.
A fi prietenos cu mediul este mai mult decat un trend, acesta tinde sa devina un stil de viata care presupune grija pentru noi si pentru mediul inconjurator. De la reciclarea materialelor la colectarea selectiva a deseurilor sau utilizarea cu masura a apei si a electricitatii, fiecare om poate participa la acest fenomen intr-o masura mai mare sau mai mica.
Produsele care sunt fabricate intr-un mod durabil pot fi, de asemenea, numite eco-friendly. Aceste produse sunt non-toxice, reciclabile si biodegradabile. Persoanele care urmeaza un stil de viata eco-friendly se ghideaza, in viata de zi cu zi, dupa trei reguli: a reduce, a refolosi si a recicla.
Oricine poate contribui la acest fenomen dezvoltand obiceiuri ecologice care sa ne ajute sa utilizam cat mai putine resurse. Stingerea luminilor in camerele goale, instalarea unor sisteme de iluminat cu senzori, instalarea unor aeratoare pentru bateriile de la chiuvete, sau a unor termostate programabile, astfel incat sistemul de incalzire sau racire sa functioneze doar cand sunteti acasa, sunt doar cateva din obiceiurile pe care le putem adopta pentru a reduce consumul inutil de energie.
Si firmele pot adopta astfel de practici sau pot lua initiative mai mari cum ar fi programe de reciclare la nivel de companie pentru conservarea resurselor naturale, sau asigurarea unor mijloace de transport pentru toti angajatii, lucru care reduce poluarea aerului si consumul de carburant prin eliminarea calatoriilor de zi cu zi spre locul de munca cu masinile personale.
Un produs poate fi clasificat ca prietenos cu mediul daca este realizat din materiale reciclate, sau este fabricat la nivelul industriei locale din materii prime produse in zona respectiva, folosind tehnici care nu afecteaza mediul. Iar in cazul in care se foloseste lemnul, taierea copacilor trebuie compensata de plantarea altora in locul celor taiati.
Constructiile eco-friendly
O mare parte din energia consumata la nivel european este folosita pentru climatizarea locuintelor. Cum s-ar putea rezolva aceasta problema? In cazul in care constructiile noi ar fi mai eficiente din punct de vedere energetic, acestea ar trebui construite din materiale care izoleaza foarte bine termic. Este important ca si materialul folosit pentru zidarie sa fie fabricat din materii prime care nu afecteaza echilibrul natural.
Casele pasive s-ar putea inscrie si ele printre constructiile eco-friendly, ele oferind o temperatura interioara confortabila atat vara cat si iarna, cu un consum redus de energie dar fara a avea o sursa conventionala de incalzire. Aceste case sunt eficiente din punct de vedere energetic iar caracteristica principala consta in reducerea la minimum a consumului de resurse si o independenta energetica aproape completa.
Materiale de constructie eco-friendly
Betonul celular autoclavizat (BCA) este cel mai popular material de constructie, acesta se produce folosind doar nisip, var, ciment si apa – toate sunt materiale prietenoase cu mediul.
Modul de a construi case folosind combinatia de paie si pamant este utilizat de foarte mult timp la noi in Romania. De aici s-a ajuns si la folosirea balotilor de paie comprimati pentru construirea peretilor pentru locuinte.
Acoperisul din stuf este o alta solutie ecologica care poate fi folosita si ca material de constructie. Stuful este complet impermeabil, o casa invelita cu acest material fiind foarte racorosa pe timpul verii. De asemenea stuful se poate trata pentru a rezista impotriva focului si a mucegaiului.
Acoperisurile verzi sunt printre ultimele tendinte in domeniul amenajarilor, acestea reprezinta o combinatie eficienta dintre un acoperis hidroizolat peste care s-a aplicat un alt strat care poate sustine – partial sau total- un mediu natural format din plante. Terasele verzi sunt proiectate special pentru a fi autonome si usor de intretinut, oferind un sistem de acoperis adaptat timpurilor noastre in care oamenii incep sa devina tot mai preocupati de protectia mediului inconjurator si imbunatatirea calitatii aerului.
Tot din categoria materialelor de constructii ecologice ar intra si zidaria termoizolanta. Isospan si YTong sunt tipuri de zidarii care prin intermediul proprietatilor excelente de izolare termica asigura o temperatura interioara constanta si o umiditate controlata multumita unei bune permeabilitati. Avantajul zidariei Isospan este faptul ca are integrat in structura sa un sistem de izolatie care il scuteste pe utilizator de aplicarea peste perete a unui strat de polistiren.
Mobila eco-friendly
Mobilierul fabricat din deseuri sau care foloseste cat mai mult lemn reciclat poate fi numit eco-friendly. In aceasta categorie intra si mobilierul din paleti. Mobila facuta din paleti reciclati este atat de cunoscuta incat s-a transformat intr-o adevarata moda. Acest gen de mobilier este foarte popular mai ales in tari precum Danemarca si Norvegia.
Dusumeaua eco-friendly
Dusumeaua din lemn de bambus sau lemn de pluta sunt printre cele mai cunoscute materiale ecologice. Bambusul (originar din tarile asiatice) are marele atuu ca este o planta care nu necesita replantare, parchetul din bambus fiind astfel considerat un produs ecologic. Bambusul reprezinta o sursa naturala regenerabila. Pluta este o alta inovatie in materie de pardoseli. Recoltarea plutei se face prin indepartarea scoartei de pe arbore, procedeu care se face la fiecare 9-12 ani, timp in care aceasta se regenereaza fara a afecta copacul.
Incaltamintea eco-friendly
Utilizarea continua a pielii ca material pentru fabricarea incaltamintei, a reprezentat o amenintare pentru animale si viata salbatica. Ca urmare a acestui fapt mai multe organizatii au venit cu ideea de a folosi materiale ecologice pentru pantofi. Fibre reciclate, textile, cauciuc si materiale plastice sunt utilizate in procesul de fabricare a eco-pantofilor.
Energia regenerabila
Generarea de energie prin panouri solare si turbine eoliene sunt de asemenea practici ecologice. Energia solara este o sursa curata si fara zgomot de a produce energie, acest procedeu fiind in curs de a fi valorificat in multe tari din intreaga lume.