Microgreens – gradini cu microplante comestibile

Conceptul de microgreens a aparut pentru prima data in ani 1980 in bucatariile unor maestri bucatari din San Francisco. Productia la scara larga a inceput in 1990 in California, cu o gama nu foarte variata de specii. Comercilizarea microplantelor a inceput sa se practice pe scara larga in anului 2002, initial au fot cultivate intr-un substrat artificial din celuloza. Apoi substratul a fost inlocuit cu unul natural, pe baza de turba.

Deschide Galeria

Firma romaneasca Microgreens cultiva microplante comestibile. Aceste microplante avand o marime care variaza de la 5 la 10 centrimetri. Microplantele comestibile pot fi considerate, pentru orice farfurie in care sunt asezate, un plus atat din punct de vedere nutritional cat si vizual.

Cristian Tudor, fondatorul Microgreens Romania ne mai da si alte cateva detalii despre acestea:

Care sunt cele mai cautate soiuri?

Cele mai cautate varietati sunt cele cu forme ciudate, arome intense sau colorit puternic. Cea mai cautata varietate este cea de mazare, urmata de ridichea rosie, busuiocul opal si sfecla rosie.

Ce sortimente ar putea supravietui si pe perioada iernii?

Speciile de legume se clasifica in functie de mai multe criterii, printre care si pretentiile fata de lumina si temperatura. Asa ca in perioada iernii, cand acesti doi factori sunt prezenti in cantitati mai mici, doar anumite specii pot fi cultivate cu succes. Cele mai uzuale sunt varietatile de varzoase (varza, brocoli, gulie), ridiche, mazare. Daca factorii prezentati mai sus pot fi condusi, putem sa cultivam orice specie care se preteaza culturii de microplante.

Cum le putem ingriji pe tot parcursul anului?

Daca ne luam cateva masuri de precautie, precum utilizarea materialului saditor de calitate sau asigurarea factorilor necesari, putem cultiva tot timpul anului. Factorii de care trebuie sa tinem seama si care ne asigura reusita, sunt:

  • umiditatea;
  • corelarea temperaturii cu lumina;
  • utilizarea substratului corect pentru fiecare specie in parte.

Putem sa cultivam in substrat pe baza de turba (necesar pentru specii precum mazare, sfecla, fasole, floarea soarelui), dar si hridroponic (pentru specii mai putin pretentioase, precum varzoasele, ridichea, creson, etc.)

Citeste si Cum sa plantezi un ananas

Care sunt cele mai rezistente soiuri si care sunt cele mai usor de intretinut?

De departe, cele mai rezistente, dar si cel mai usor de intretinut sunt cele de ridiche, nu sunt pretentioase nici fata de temperatura si nici fata de lumina si au o perioada de vegetatie scurta.

Care sunt principalii daunatori?

Aceast tip de cultura nu are daunatori principali, toti daunatorii specifici speciilor cultivate fiind atrasi de plantute. Am avut cazuri cu musculita alba, afide sau paianjen.

Cum sa tratam o planta care incepe sa de semne de ofilire?

In cazul culturii de tipul micro, nu este tocmai in regula sa ajungi sa se ofileasca plantutele. Pentru ca ele cresc din rezerva nutritiva din seminte si fertilizarea extra nu este necesara, ofilirea poate aparea din greseli pe care noi le-am putea face. Lipsa umiditatii si expunerea solara excesiva sunt cele mai intalnite. Pentru ca frunzele cotiledonale, partile cele mai importante a unei microplante, sunt foarte sensibile, daca ajung sa se ofileasca nu mai avem ce sa face.

Aveti vreo prefetinta pentru o anumita specie de planta pe care o cultivati?

Nu pot spune ca am simpatie pentru o anume specie, toate imi sunt dragi si cele cu care am inceput, si cele pe care le crestem de putin timp. N-ai cum sa faci diferente, mai ales ca noi, pe langa toti factorii necesari, le oferim si multa afectiune. 

Citeste si Cum se altoieste un lamai

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole