Prima centrala electrica solara hibrida din lume se deschide in Israel

Centralele electrice solare de concentrare (CSP) sunt o tehnologie uimitoare de energie care este si regenerabila atata timp cat soarele straluceste. Cu toate acestea, energia solara nu poate furniza electricitate la cerere, mai ales cand vine vorba de cererile din afara retelei. Aora Solar din Yavne, Israel, aproape a terminat constructia primei centrale electrice solare hibride din lume care va combina energia solara concentrata cu un hibrid-microturbina pentru a genera energie 24 de ore pe zi. Aceasta tehnologie ar putea ajuta la furnizarea energiei necesare pentru comunitatile din afara retelei fara a mai fi nevoie de instalarea a kilometri intregi de linii de transmisie costisitoare.

Deschide Galeria

Instalarea noului sistem hibrid mai dureaza cateva zile pana va fi terminat la Kibbutz Sammar in Israel. Odata ce va incepe functionarea, centrala va genera 100 kW de electricitate la cerere plus inca 170 kW de energie termala. Centrala este compusa din 30 de heliostate (oglinzi) care capteaza soarele si ii directioneaza razele pana sus in turnul de 30 de metri, unde toata lumina soarelui de la heliostate este concentrata. Aceasta lumina incalzeste aerul compresat care actioneaza o turbina electrica. Turnul in sine este o schimbare fata de alte turnuri de acest fel deoarece chiar are un design interesant si arata bine, avand o forma de lalea.

Partea hibrida din centrala permite producerea de electricitate la cerere datorita microturbinei din interior. Atunci cand soarele apune pentru ziua respectiva sau cand e innorat, gaze naturale sau biocombustibili pot fi folositi pentru a actiona microturbina care va actiona la randul ei turbina electrica. Acest sistem hibrid are capacitatea de a oferi energie electrica pentru 70 de case 24/7.

Un sistem hibrid ca acesta are potentialul de a oferi energie electrica comunitatilor, companiilor si fabricilor din afara retelei. Acum ca biocombustibili sunt din ce in ce mai eficienti si sustenabili, s-ar putea sa vedem din ce in ce mai multe sisteme asemanatoare.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole