Problemele caselor vechi si solutii de rezolvare

Continuam seria articolelor in care specialistii ne ofera sfaturi utile de amenajare. Astazi, ni se alatura Natalia Berezovskaia, designer in cadrul studioului Creativ-interior si abordeaza un subiect foarte actual – cum reamenajam o casa veche.

Deschide Galeria

Ca designer, mereu am fost fascinata de casele vechi (vorbim de cele care au peste 60-70 ani) din Bucuresti. Acestea inspira un aer interbelic, boem a caror amenajare presupune un amplu proces prin prisma integrarii elementelor originale in contextul arhitectural contemporan, pastrand cat mai mult din farmecul epocii respective.

O problema des intalnita este aceea a interventiilor facute de-a lungul timpului si deteriorarea elementelor originale. Astazi va voi vorbi despre cateva din cele mai intalnite si va voi oferi cele mai bune solutii pentru rezolvarea lor, bazandu-ma pe experienta mea in lucrul cu astfel de amenajari.

Pereti crapati si glet umflat

Este o problema des intalnita la casele vechi, cu structura de caramida. Peretii au fost incarcati in timp cu mai multe straturi de amorsa si tencuiala, de aceea in timp gletul si tencuiala s-au umflat si creeaza un gol de aer intre caramida si straturile de finisaje, ducand la caderea acestuia.

Solutia cea mai buna ar fi decopertarea peretilor pana la peretele de structura si reaplicarea unui nou strat de glet si tencuiala. Dezavantaj: se pierde mult material pentru a indrepta peretii.

O alta varianta ar fi ca dupa decopertare sa se aplice placile de gips carton pe structura metalica, astfel va fi mult mai usor sa indreptam peretii. Dezavantaj: putem pierde din spatiu, asa cum structura metalica si placa de gips carton va ocupa in jur de 7-8 cm.

Usi si geamuri crapate si ingalbenite

Timpul este cel mai mare inamic al lemnului. Variatiile de temperatura sau cariile  sunt doar cateva din probleme care pot deteriora usile sau geamurile.

Daca va doriti sa pastrati tamplaria originala recomand cu caldura sa apelati la un restaurator bun, care nu doar va restabili usile si geamurile, dar va readuce atmosfera locuintei de odinioara.

In cazul in care casa va fi amenajata intr-un stil modern, puteti vopsi tamplaria in culori contrastante cu peretii sau mobila. Veti crea o imagine atipica, dar in acelasi timp personalizata.

Parchet care scartaie

Precum lemnul tamplariei, si parchetul masiv sufera in timp. In primul rand din cauza structurii de fundatie, care duce la denivelare si chiar scartait (tipic caselor vechi), dar si din cauza umezelii – parchet umflat.

Daca parchetul a fost (relativ) intretinut atunci cu siguranta va fi usor de reabilitat, prin raschetare si apoi baiture si lacuire.

Daca structura a fost denivelata, atunci se va turna o noua sapa de autonivelare si egalizare pe care se va monta din nou parchetul vechi reabilitat.

Tevi la vedere

Asa cum casele vechi aveau candva incalzire prin sobe, multi proprietari apeleaza acum la instalatia de incalzire prin centrala electrica. Ce presupune aceasta? O multitudine de tevi prin toata casa pentru a monta caloriferele. Problema: daca proprietarul a decis sa nu intervina la pereti (sa nu ingroape toata instalatia), atunci tevile au ramas la vedere.

Daca faceti o renovare profesionala atunci cu siguranta solutia cea mai buna este sa ingropati tevile in pereti sau pardoseala pentru a curata spatiul.

Insa, daca nu interveniti la pereti, atunci o alta solutie ar fi sa montati o plinta mai mare care sa acopere aceste tevi.

Tavane inalte

Poate in trecut tavanele inalte erau o problema (iarna – aveai un volum mai mare de aer pe care trebuia sa-l incalzesti), dar astazi nu mai sunt o problema. Ba ajuta la marirea vizuala a spatiului, atunci cand camerele sunt destul de mici si inguste.

Montati profile decorative, brauri sau rozete pe tavan. Chiar daca va fi mai incarcat, datorita inaltimii nu veti simti „apasare”, din contra va scoate in valoare tavanul. Puteti chiar sa-i dati o culoare (nu foarte inchisa) sau o vopsea decorativa.

Diferenta cotelor de nivel

Daca casa in timp a fost extinsa, este probabil sa existe diferenta cotei de nivel vizibila in pardoseala.

Aducerea pardoselei la acelasi nivel. Daca aceasta solutie este imposibila, atunci pastrati treptele, dar folositi diferite tipuri de pardoseala pentru a accentua denivelarea: va fi si practic si mult mai estetic.

Geamuri mici

Incercati sa pastrati geamurile cat mai libere, fara sa le acoperiti cu draperii opace sau alte obiecte de mobilier sau decoratiuni.

Alegeti perdele cat mai transparente, iar draperiile de preferat este sa le prindeti cu canafi sau butoni. Lasati spatiul din fata geamurilor cat mai aerisit pentru a lasa sa patrunda cat mai multa lumina naturala in interior.

Camere nedecomandate si mici

Candva casele erau gandite altfel, aveau dimensiuni si fluxuri diferite. De aceea astazi cand reamenajam o casa veche ne confruntam cu aceasta problema: cum facem sa cream un spatiu functional in camere mici si nedecomandate?

Pentru ca nu putem interveni la structura, incercam sa pastram fluxurile existente de circulatie. De cele mai multe ori camera nedecomandata este sufrageria, care comunica cu toate celelalte spatii. Folositi un mobilier mai putin voluminos si poate mai usor de mutat, astfel incat sa va puteti adapta atunci cand primiti oaspeti.

Daca aveti mai multe lucruri de depozitat – folositi spatiul pe verticala (biblioteci sau dulapuri mai inalte). Desi sunt greu de accesat, cel putin va puteti depozita lucrurile cu o utilitate mai mica.

Si nu in ultimul rand optati pentru culori cat mai deschise atat pentru pereti, cat si la mobilier, pentru a mari spatiul. Culorile inchise in camere inguste micsoreaza spatiul si chiar creeaza senzatia de disconfort si apasare.

Si inca un mic sfat dar poate cel mai important: pastrati cat mai mult din casele originale, acesta este farmecul lor!

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole