Stilul shabby chic

Intrat in circuitul preferintelor de design interior in ultimii ani, stilul shabby chic si-a castigat publicul datorita mixului reusit intre vechi si nou. Obiectele vintage primesc in cadrul acestui curent un loc aparte, patina timpului fiind in acest caz cea care creeaza intreg contextul.

Deschide Galeria

Stilul shabby chic este caracterizat de o paleta cromatica luminoasa, calda. Sunt preferate pastelurile – tonuri de roz pudrat, violet deschis, nuante pamantii sau ocru pal. Jocurile dintre acestea scalda spatiul in care sunt folosite intr-o atmosfera idilica, pastorala.

Abundenta este cheia eclectismului acestui stil de amenajare. O abundenta gandita in asa fel incat spatiul sa nu para ultra-incarcat, ci doar locuit de mult, sa castige prin povestea obiectelor acea distinctie specifica locuintelor transmise din generatie in generatie.

Piesele de mobilier nu sunt de fiecare data antichitati, insa sunt reconditionate in asa fel incat sa capete acel aspect. Aplicatiile florale, incrustatiile, motivele complexe cu tenta botanica adaugate obiectelor de decor sau mobilei sunt marci estetice ale curentului shabby chic.

Materialele folosite sunt bumbacul si panza, prelucrata asemanator cu panzeturile artizanale frantuzesti. Pentru a parea invechite si ingalbenite, tesaturile erau la un moment dat patate cu ceai. Ca tehnici mai sunt utilizate inalbirea si decolorarea voita a materialelor textile.

Shabby Chic s-a nascut in casele de la tara din Marea Britanie (asa numitele cottage), din diversitatea lucrurilor pe care oamenii le adunau acolo si care ajungeau sa dobindeasca acea patina in timp. Prin excelenta functional, el este opus stilului rigid pop-victorian. Sursele sale de inspiratie sunt dintre cele mai diverse – interioarele suedeze din secolul 18, castelele frantuzesti, dar si casele comunitatilor americane Shakers. Fenomenul Shabby Chic a gasit un teren bun in zonele urbane metropolitane ale Coastei de Vest Americane, imprumutand cu aceasta ocazie influente mediteraneene. Acest imprumut stilistic explica motivele cu tenta provensala, din Grecia sau Toscana – lavanda, maslinul etc.

Reconditionarea este specifica acestui stil – canapele, draperii, scaune – ajung sa primeasca o noua imagine prin tehnici de recuperare estetica, fara a-si pierde cu nimic din esenta. Tehnicile de reconditionare a mobilei au luat amploare in anii '80, cand decorurile erau dominate de obiecte scumpe, inaccesibile. Interioarele amenajate in stil shabby chic la inceputul curentului puteau fi considerate pe drept cuvant opere de arta.

Obiectele decorative care puncteaza influente shabby chic sunt bombonierele, cutiile de metal cu imprimeuri vintage, tipsiile pentru servirea dulciurilor, florile uscate in buchete sau sub forma de petale, ramele fotografice cu filigranuri de metal sau lemn antichizat, tapetul cu motive florale, placutele din tabla inscriptionate cu mesaje etc.

Stilul shabby chic se extinde si la amenajarea gradinii, prin utilizarea mobilei de gradina cu aspect vintage si accesorizare cocheta – decoratiuni sub forma de colivii metalice, statuete cu aspect boem, pernele de exterior cu margini dantelate bolte etc. Florile utilizate in mod predilect la amenajarile in acest stil sunt trandafirii.

Reinterpretarile stilului shabby chic au dus la aparitia unor noi trenduri de amenajare:

  • Stilul gustavian – caracterizat de luminozitate si eleganta, numele acestui stil provine de la numele regelui Gustav al III-lea al Suediei. Impatimit al neoclasicismului, acesta isi decora palatele in tonuri neutre, folosindu-se de materiale naturale. Amenajarile specifice acestui stil sunt un melanj intre obiecte cu prezenta puternica (mobilier cu incrustatii complexe) si accente simple si de efect (decoratiuni albe sau cat mai deschise). Lemnul este un material des utilizat in decorul gustavian – pardoseli, parchet, labriuri pe un singur perete. Senzatia de confort si curat va fi amplificata de lucrurile din cristal sau sticla, iar cromatic, de accentele aurii, patinate.
  • Stilul caselor de vacanta de pe plaja (beach cottage chic) – Acesta este un stil decorativ care elogiaza confortul, in cel mai degajat mod: mult lemn, ferestre cu ochiuri largi, draperii fluide, de organza sau bumbac satinat, culori linistitoare. Atmosfera este completata de scaune care imita sezlongurile, cu manere ovaloide, perne cu imprimeuri grafice (preferate sunt liniile drepte), coltarele cu cadru de lemn si parte textila din bumbac gros. Neutralitatea este setata de nuanta albului-var, care da spatialitate interioarelor si da o senzatia de loc aerist si curat, specifica locuintelor din preajma tarmului.
  • Cottage chic –  Derivat din shabby chic, stilul cottage chic pastreaza motivele florale, cromatica pastelata pe care o personalizeaza pe alocuri cu detalii art-deco in culori sidefate, coltarele, lavitele si predilectia pentru lemn. Incaperile amenajate in acest stil cuceresc prin atmosfera primitoare pe care o degaja. Nimic nu te oboseste vizual – tonurile se completeaza  in ideea de a capta lumina, iar dispunerea obiectelor echilibreaza anumite zone ale incaperilor – spre exemplu un pervaz sau o etajera plina va contrabalansa simplitatea unor pereti albi sau a unui pat cu asternuturi intr-o singura culoare. Patinarea lucrurilor, reconditionarea, antichizarea lor sunt tehnici prin care piesele de mobilier sau cele cu adevarat vechi dobandesc consistenta cu stilul amenajarilor cottage chic.  
  • French country – Sofisticat si confortabil, acest stil de amenajare interioara emana relaxare si naturalete. Buchetele de flori proaspete, abundenta de perne decorative si nuantele sidefate sunt detalii care contureaza decorurile French Country. Mobilierul oscileaza intre un stil natural (pat cu cadru de lemn, mese si noptiere cu linii simple) si cel victorian (fotolii masive cu tapiserie de catifea imprimata, lampi de podea cu ornamente bogate). Materialele textile pastreaza tendinta de natural – bumbac, in, matase. Texturile sunt dense, apretate, scrobite (la lenjeriile de pat), iar ferestrele sunt completate de draperii pline, in nuante matlasate.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole