Nevoile noastre sunt mereu in schimbare. De la spatii mici si inghesuite ne dorim, in mod firesc, o tranzitie catre camere mai largi si mai spatioase care sa ne permita sa ne desfasuram in voie. Desi nu intotdeauna dimensiunile locuintelor ne ofera ceea ce ne dorim, arhitectii si designerii ofera solutii practice prin reconfigurarea si amenajarea spatiilor astfel incat cei care vor locui in ele sa se simta cat mai confortabil.
Acesta a fost si cazul acestui apartament mic pentru o familie tanara care si-au dorit un spatiu optimizat, dinamic si cu senzatia sporita de spatialitate. Rezultatul? Un apartament functional cu zone bine delimitate si bine puse in valoare.
In primul rand, livingul s-a transformat intr-un open space, comunicand direct cu holul. Peretii au fost zugraviti in alb, lumina naturala din belsug, largind vizual spatiul din camera. Canapeaua tip coltar, alba de asemenea, delimiteaza zona de socializare. Masuta de cafea are un rol multifunctional: sub ea se gasesc 4 scaune tip otoman care ofera un plus de spatii pentru sezut pentru momentele in care vin musafiri in vizita. Stranse, ele completeaza discret estetica zonei.
Interesant este modul de incadrare a camerei de zi, in special a dulapurilor. O parte a acestora porneste din coltul camerei, ramanand deschisa pentru ca in coltul opus din diagonala, sa se continue in acelasi mod. E un soi de puzzle care nu aglomereaza vizual incaperea, permitand expunerea catorva decoratiuni si plante. De remarcat, micul dulap deschis de la baza canapelei care ofera suport excelent pentru carti sau reviste. Este o optiune de luat in considerare pentru spatiile mici, peretii fiind lasati liberi astfel, scutiti de povara unei biblioteci.
Accentele de culoare verde alaturi de ghivecele cu flori ofera prospetime incaperii, un aer fresh si tineresc. Pardoseala in culoarea mahonului echilibreaza raportul culorilor din incapere. Oglinda, asezata strategic pe peretele paralel ferestrelor, reflecta lumina creand iluzia de spatialitate.
Bucataria a fost amenajata intr-un mod foarte interesant, fiind valorificate trasaturile existente. Fiind un spatiu lung si ingust, s-a mizat pe conturarea acestor trasaturi. O bancuta si o masa lunga reprezinta locul de luat masa, pe partea opusa fiind amenajate dulapurile si spatiul pentru gatit impreuna cu electrocasnicele, mergand chiar pana in coltul incaperii usor rotunjit. Un accent deosebit o reprezinta modelul tip mozaic de pe pardoseala care ofera o dinamica aparte incaperii. Griul colorat, albastrul podelei si petele de verde care se regasesc si in zona de living transforma bucataria intr-un loc special din apartament. Spatiul bucatariei a fost prelungit si in balcon, iar mesei i-a fost adaugata o etajera din sticla astfel incat sa functioneze ca zona de bar.
Holul este acum in directa legatura cu camera de zi, oferind continuitate la nivelul incaperii.
Spatiile de depozitare au fost inteligent integrate in noua structura a locuintei, existand un dressing atat pe peretele din living cat si pe cel din hol, ambele cu oglinzi montate in usi.
Sursa foto: archello.com