Trucuri pentru amenajari de spatii mici

Daca te pregatesti de renovat si locuiesti intr-un apartament cu dimensiuni mici, atunci acest articol te va ajuta sa faci alegerile potrivite pentru o amenajare reusita.

Deschide Galeria

Este important cum vei aborda proiectul de reamenajare. Culorile nepotrivite, mobilierul masiv, prea multe piese aduse la un loc fara un numitor comun, un iluminat ineficient sunt doar cateva din cele mai intalnite greseli in spatiile mici ale apartamentelor noastre. Alegerile neinspirate ne afecteaza pe termen lung. Iata ce putem face pentru a ne descurca cu amenajarea unui spatiu mic.

Cu cat apartamentul tau este mai mic, cu atat ai nevoie sa te adaptezi spatiului de locuit. Oricat de mult ti-ar placea un pat cu baldachin sau mobilier masiv clasic, acestea iti vor sufoca casa. De aceea, ai nevoie de solutii de mobilare potrivite nevoilor si adaptate spatiului. Inspira-te din interioarele scandinave de exemplu sau din cele tratate cat mai minimalist.

Alege cu atentie paleta de culori! Stim ca albul pare monoton pentru multi dintre voi, dar este cel mai eficient truc pentru a amplifica un spatiu mic. In plus, in magazinele de profil, vei gasi multe variatii de alb, pana spre crem sau un pastel discret. Oricare din aceste nuante neutre poate fi o baza perfecta pentru amenajarea ta. Poti adauga apoi culori accent sub forma accesoriilor sau decoratiunilor.

Foloseste dungi! Cu cele verticale vei face ca spatiul sa para mai inalt, iar cele orizontale vor largi o incapere ingusta. Vei gasi in galeria foto cateva modele in acest sens. Un efect interesant vei putea obtine cu o zona de accent sau perete-accent; poti folosi un tapet cu un model discret sau imprimeu cuminte pentru a distrage atentia ochiului de la dimensiunile unei camere. Un fototapet bine ales poate avea un efect similar (vezi galeria).

Si cu ajutorul unei pardoseli vei putea crea iluzia de spatiu mai mare. O abordare ton sur ton, esente de lemn natur, culori care sa completeze armonios nuantele pe care le-ati folosit pentru pereti se numara printre recomandarile pentru un spatiu mic.

Integreaza oglinzi! Cu ajutorul lor vei putea da iluzia unui spatiu mai mare, cu un plus de profunzime. Pot fi asezate acolo unde reflecta din lumina naturala, pe un perete opus ferestrei sau pe un perete apropiat. Oglinzile pe usile dulapurilor cu haine sau a unui dressing, fie in dormitor sau in hol sunt solutii la indemana si eficiente. In aceeasi masura functioneaza si suprafetele lucioase, sporind luminozitatea unei incaperi.

Despre camerele lungi si inguste, cum ar fi livingul sau bucataria, am scris mai detaliat aici si aici.

Despre mobilierul pe care sa-l integrezi intr-un spatiu mic ar fi foarte multe de zis. Pentru ca nevoia de depozitare este importanta in orice casa, tindem sa luam cat mai multe dulapuri, comode si alte piese asemanatoare. La final, riscam sa avem o casa incarcata. Apeleaza la sfatul unui profesionist cu care sa discuti aceasta problema si cu ajutorul lui ai putea realiza un mobilier pe comanda care sa se incadreze optim in spatiului locuintei tale. El va putea vedea si alte locuri la care nu te-ai gandit niciodata ca pot fi folosite ca zona de depozitare. Se pot integra piese multifunctionale sau suspendate care lasa suprafata pardoselii libera; si piesele de mobilier de inaltime medie pot fi o solutie excelenta pentru un living sau dormitor, in cazul in care exista o zona de debara ce poate fi transformata intr-un dressing.

Ca sa intelegi mai bine cele enuntate mai sus, am selectat in galeria foto diferite tipuri de amenajari si spatii din care te poti inspira pentru a realiza un plan eficient de reamenajare.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole