Cum se planteaza si cum se ingrijeste un par?

Perii sunt niste pomi fructiferi foarte frumosi care fac fructe gustoase, in diferite dimensiuni si culori, in functie de soiul ales. Denumirea stiintifica a parului este Pyrus communis si face parte din familia Rosaceous.


Deschide Galeria

Primul lucru pe care trebuie sa il ai in vedere in momentul in care vrei sa plantezi un par este sa alegi foarte bine soiul, deoarece nu toti perii sunt rezistenti. Majoritatea soiurilor incep sa dea primele cantitati consistente de fructe abia dupa 5-6 ani, deci procesul de la plantare pana la a culege rodele va fi destul de mare, dar si bucuria va fi pe masura!

Pentru polenizare, trebuie sa plantezi cel putin doua soiuri diferite, iar in ceea ce priveste solul, nu trebuie sa iti faci griji deoarece orice sol este prielnic pentru peri, mai ales daca a fost bine imbogatit cu ingrasamant natural.

Principalul factor in ceea ce priveste locul din gradina unde sa plantezi perii este lumina. Acestia au nevoie de o foarte buna luminozitate si necesita o distanta de 6-7 metri intre ei.

Ca majoritatea pomilor fructiferi, perii se planteaza toamna tarziu sau primavara devreme si trebuie feriti de inghet, mai ales in primii ani, deoarece acest lucru va ingreuna procesul de aparitie a fructelor.

Dupa primii ani de la plantare, cand pomul va incepe sa dea primele roade, acestia trebuie feriti de viermi care isi vor face imediat loc in fructe si in scoarta copacilor. Incearca, pe cat posibilul, sa folosesti numai insecticide naturale si evita chimicalele in numar foarte ridicat.

In momentul coacerii fructelor, acestea nu trebuie lasate sa se coaca complet, doarece se vor strica foarte repede. Perele trebuie culese cat sunt inca tari si chiar putin verzi. Daca acestea au cazut deja din copac, ele se vor strica foarte repede si nu vei apuca sa te bucuri de gustul lor.

Perii vor fi o mare bucurie pentru tine si pentru copiii tai si daca ai spatiu la tine in gradina, nu ezita sa plantezi cativa pomi chiar acum, iar in 5-6 ani vei fi mai mult decat mandru de tine cand vei vedea cat de mari au crescut si cate roade dau anual. 

Par

Par. Sursa

Articole noi

Perdele și draperii sau jaluzele: ce opțiune este mai potrivită pentru casa ta

Perdele  delicate și draperii sau jaluzele funcționale? Aceasta este...

Apartament de trei camere amenajat in stil modern pentru o familie cu doi copii

Proprietarii acestui apartament de trei camere din sectorul 4...

Atmosferă cozy și jucăușă într-un apartament de 70 mp din Brașov

Echipa celor de la Beelive Design a finalizat proiectul...

Modele de bucatarii realizate cu mobilier modular

În ultimii ani, bucătăriile au câștigat o popularitate extrem...

Primul control inteligent care centralizează și controlează întreaga locuință cu o simplă atingere

Transformarea digitală a locuinței devine mai intuitivă, mai simplă...