fbpx

Gardurile vii – idei de amenajare pentru curte

Cele mai citite

Locuinta din Timisoara – stilul scandinav in 35 de metri patrati

In incercarea noastra de a gasi locuinte din Romania...

Excelenta amenajare a unui apartament de doar 37 metri patrati

Un apartament mic nu se amenajeaza atat de usor...

Amenajare functionala intr-un apartament de 3 camere din Bucuresti

Secretul unei amenajari reusite consta in realizarea profesionista a...

Casute eco-friendly – 19 modele

In ultima vreme produsele eco-friendly au devenit o adevarata...

Gardurile vii reprezinta o modalitate foarte naturala de a infrumuseta peisajul din curte sau gradina. Aceste tipuri de garduri asigura un cadru intim in spatiul de langa casa si in acelasi timp delimiteaza curtea de zgomotul si agitatia din exteriorul ei.

Deschide Galeria

Povestea Casei a apelat la Takacs Tiberiu de la site-ul gard-viu.com pentru a afla care sunt etapele de realizare a unui gard viu. Tiberiu a absolvit Facultatea de Horticultura din cadrul USAMVB, si a inceput productia de plante pentru gard viu (Ligustrum ovalifolium) in anul 2010 cu un numar de 2.000 de plante, iar astazi firma lui produce aproximativ 80.000 de plante.

"In primul rand trebuie identificata zona de plantare a gardului viu, dupa aceea trebuie verificat solul. Daca in zona respectiva exista resturi de constructii sau alte deseuri acestea trebuie indepartate. Urmeaza proiectarea (in functie de marimea lucrarii) apoi se masoara si se stabileste numarul de plante.

In functie de cerintele clientului se stabileste grosimea si inaltimea gardului. Daca acesta doreste un gard viu de talie inalta va trebui ca desimea platelor sa fie considerabila, iar daca se doreste un gard viu mai lat se plateaza in zig zag sau pe doua randuri.

"La ora actuala cel mai des intalnit gard viu este din specia Ligustrum ovalifolium (Lemnul cainesc), acest soi se gaseste in aproape toata Romania in jurul blocurilor, scuarurilor din intersectii, in parcuri etc. Alte specii folosite pentru amenajarea gardurilor vii ar mai fi Buxus sempervirens si Spiraea Vanhouttei."

Lemnul cainesc este un arbust ornamental originar din Asia care poate creste pana la o inaltime de cinci metri si infloreste in perioada iunie–iulie. Acesta poate creste cu usurinta atat in locurile insorite cat si cele umbroase, iar plantat in curti sau locuri publice aduce un farmec aparte acestor locuri.

"Pentru cei care vor sa-si amenajeze un gard viu ar trebui, in primul rand, sa stabileasca scopul acestui gard, dupa aceea sa vorbeasca cu un specialist pentru a-l sfatui in privinta specia de planta care se preteaza zonei unde urmeaza sa fie pusa.

Daca se urmeaza intocmai instructiunile de plantare date de catre producator, poate sa il planteze orice persoana care stie sa manuiasca uneltele de gradina."

Un gard viu des si sanatos se obtine prin udare, taiere si administrarea de fertilizanti, ceea ce inseamna ca dupa plantarea gardului viu o alta etapa importanta este intretinerea.

Citeste si Gard din nuiele – solutii naturale pentru imprejmuirea curtii

Sursa foto gard-viu.com

 

Reclama

Articole noi

Apartament de doua camere amenajat elegant in tonuri neutre

Cristina Micu, arhitect si autoare a proiectului, ne povesteste...

Amenajare moderna casa 156 mp

Atmosfera relaxata, tinereasca din aceasta locuinta unifamiliala din Berceni,...

Cum pregătești camera unui nou-născut: iată la ce să fii atent

Când vine un copil pe lume, ne pregătim în...

Renovarea unui studio de 38mp cu buget limitat

Un spatiu mic, dar bine impartit functional si finisat...

Aveți un living de dimensiuni reduse? Iată cum îl puteți mobila

Camera de zi este adesea considerată a fi inima...