Jaluzelele cu rulou au luat naștere ca jaluzele tehnice utilizate în principal în birouri.Cu toate acestea, în ultima vreme, caracterul lor practic și eleganța discretă au făcut ca acestea să fie apreciate și ca jaluzele pentru case și apartamente, în special pentru cele cu mobilier modern, minimalist sau hi-tech.
Ce sunt jaluzele rulou
Jaluzelele cu rulou sunt jaluzele în care țesătura, tensionată de o tijă aplicată în partea inferioară, este înfășurată în jurul unei role metalice plasate în partea superioară.
Rola permite ca țesătura să rămână în permanență bine întinsă și fără încrețituri.
Mișcarea de înfășurare a țesăturii poate fi manuală (cu arc, lanț sau cordon – foarte practic pentru ferestrele franțuzești – și manivelă) sau motorizată.
Aceste jaluzele rulou pot fi folosite atât în interior, cât și în exterior și pot fi aplicate pe orice tip de fereastră sau ușă de terasă.
Jaluzelele cu rulou pot fi instalate pe perete, pe tavan (atâta timp cât nu este strâmb) sau pe rama ferestrei și pot avea rola la vedere sau poate fi acoperită de o pelerină sau o casetă.
Caseta, care la rândul ei poate fi acoperită cu țesătură, pe lângă funcția decorativă, are avantajul de a proteja țesătura rulată, reducând uzura și praful.
În sfârșit, există modele de jaluzele rulou cu o casetă și ghidaje laterale pe care alunecă țesătura atunci când este derulată de pe rolă; acest model garantează cea mai mare întunecare a încăperilor și împiedică țesătura să fluture chiar și atunci când este lovită de vânt sau de curenți de aer.
Dimensiunile jaluzelelor sunt variabile, deoarece acestea sunt realizate pe măsură.
Țesături pentru jaluzele rulou
Țesătura jaluzelelor, fie că este tehnică sau decorativă, este întotdeauna întinsă și nu are tivuri laterale.
Jaluzelele de interior pot fi confecționate din țesături decorative sau tehnice (filtrante, blackout, microperforate etc.).
„Țesăturile de tip blackout” nu înseamnă „țesături întunecate” sau „țesături opace”, ci țesături care reduc și controlează lumina și căldura de la soare.
O țesătură de tip blackout poate bloca până la 90% din lumină.
Pentru a reduce, dar nu elimina lumina, se pot alege țesături filtrante care, după cum sugerează și numele, lasă să treacă lumina.
Jaluzelele de exterior sunt confecționate din țesături deosebit de rezistente, în general groase, și aproape întotdeauna au o mișcare motorizată.
Avantaje și dezavantaje pentru jaluzele rulou
Jaluzelele cu rulou au în comun vocația sobră și minimalistă a jaluzelelor clasice, dar și faptul că, atunci când sunt montate pe perete sau pe tavan, trebuie să fie deschise complet pentru a deschide ferestrele; această problemă, desigur, nu există dacă jaluzelele cu rolete sunt montate direct pe rama ferestrei.
În plus (pare banal, dar nu este), trebuie să le reamintim copiilor și oaspeților că, pentru a deschide acest jaluzele, acesta trebuie să fie rulat (cu sau fără mișcare manuală) și nu tras în lateral.
Jaluzelele cu rulou sunt, în general, dificil de spălat. De fapt, în unele cazuri, sunt greu de demontat și, mai ales, sunt adesea confecționate din țesături care nu pot fi răsucite, ceea ce înseamnă că nu pot fi puse în mașina de spălat, ci cel mult înmuiate în multă apă.
Acest lucru poate fi remediat cu țesături de tip ecran (care trebuie curățate cu un burete).
În cele din urmă, chiar și jaluzelele cu ghidaje laterale (care sunt mai „stabile” decât cele fără ghidaje) nu trebuie să fie atinse de vânturi deosebit de puternice.
Principalul avantaj al jaluzelelor cu rulou este posibilitatea de a modula lumina în funcție de necesități.
În timpul iernii, când vrei ca razele soarelui să pătrundă în cameră, jaluzelele cu rulou pot fi rulate complet până când „dispar”, în timp ce în timpul anotimpurilor calde pot bloca eficient lumina și căldura.
Tocmai datorită capacității lor de a filtra lumina și căldura în voie, aceste jaluzele rulou sunt foarte populare în dormitoare și în camerele copiilor.
Păstrându-și în același timp frumusețea discretă, jaluzelele cu rulou pot fi alese în țesături viu colorate pentru a adăuga o notă de vitalitate la mobilierul modern sau minimalist.