Cum facem diferenta intre un spatiu decorat in stil minimalist si unul in care doar avem putine obiecte? Cum ne dam seama ca o camera este simpla, dar sofisticata si, in acelasi timp, nu pica in extrema in care ar putea fi considerata anosta si plictisitoare? Nu este dificil sa cream spatii simple, insa este nevoie de un echilibru intre elementele care alcatuiesc design-ul acestora pentru a obtine mixul minimalist perfect.

Elementele esentiale: echilibru, proportii, simplitate

Atunci cand ai un spatiu care nu este incarcat cu obiecte sau decoratiuni, cel mai bine este sa pastrezi cu strictete regulile de design ce tin de echilibru, proportii si armonie. Toate acestea pot fi realizate prin alegerea unor piese de mobilier care sa nu iasa in evidenta prin propriile proportii – evita acele piese care ar putea sa apara ca fiind prea voluminoase sau prea minuscule. In acelasi mod, efectul vizual pe care ti-l ofera o camera ar trebui sa fie echilibrat (o jumatate nu ar trebui sa para ca este mai plina decat cealalta).

Armonia dintre piesele de mobilier poate sa depaseasca clasicele cerintele de a se potrivi exclusiv cromatic sau in privinta stilului – ideal ar fi ca acestea sa se completeze si sa se coordoneze una pe cealalta. Desigur, daca vrei sa adaugi elemente excesiv de mari sau, dimpotriva, un obiect de mici dimensiuni cu scopul de a crea acel efect dramatic, iti poti permite sa exagerezi cu scopul de a obtine exact efectul pe care ti-l doresti.

Calitate mai presus de cantitate

Atunci cand iti doresti un spatiu decorat in stil minimalist, vei avea tendinta sa investesti in obiecte de decor sau mobilier de buna calitate. Faptul ca acest stil necesita cat mai putine elemente, cele mai valoroase piese vor fi cele unicat, realizate special pentu casa ta.

Detalii care fac diferenta

Atmosfera pe care o creeaza elementele de decor ale camerei este esentiala atunci cand iti doresti un spatiu caracterizat prin simplitate.

Cateva accente aurii pe marginea unei rame albe sau un element de broderie pe fata de perna sunt suficiente pentru a le scoate din anonimat. Ideal ar fi sa eviti elementele care iti sar in ochi atunci cand intri in camera si sa te orientezi catre cele care imbogatesc subtil obiectele mai putin vizibile.

Din acest motiv, texturile variate continua sa ramana preferatele designerilor atunci cand vor sa adauge complexitate unui spatiu in care minimalismul este dominant.

Lumina iti completeaza atmosfera

Liniile simple ale mobilierului, precum si culorile neutre creeaza spatiu pentru ca lumina sa devina un important factor in decorarea unui spatiu in stil minimalist.

Poti folosi jaluzele sau perdele pentru a controla nivelul optim de lumina naturala atat cat ai nevoie. In privinta luminii artificiale, ai nevoie de un element care sa dea tonul jocului de lumini, iar celelalte obiecte de iluminat il pot completa cu succes.

Sursa foto: pinterest.com

Alege din peste 50.000 de produse de mobilier si decoratiuni!
comentează sau vezi comentarii


Newsletter

Ramai la curent cu noutatile de pe Povestea Casei!