Avantajele și dezavantajele boilerelor electrice

Boilerele electrice sunt un sistem de încălzire care a câștigat popularitate în ultimii ani. Caracteristica sa principală este că utilizează energia electrică pentru a se alimenta singur. Deși acest lucru poate fi parțial un avantaj, boilerele electrice au și puncte slabe. Cunoașterea ambelor ne va ajuta să facem alegerea corectă.

Cum funcționează un boiler electric

Un boiler electric se bazează pe alimentarea cu energie electrică pentru a funcționa. Datorită acestui fapt, pe lângă faptul că furnizează căldură în casă, este folosit pentru a încălzi apa caldă menajeră. Prin urmare, întregul cost al energiei este inclus în factura de consum de energie electrică.

Prin urmare, acest tip de sistem ne oferă anumite facilități, deoarece nu depindem de țevile de gaz, acolo unde există, sau de buteliile de gaz, acolo unde nu, și include toate costurile în același grup. Cu toate acestea, boilerele electrice au anumite particularități pe care ar trebui să le cunoaștem înainte de a opta pentru ele. În continuare vom explica avantajele și dezavantajele acestor boilere.

Avantajele boilerelor electrice

  1. Performanță bună

Boilerele electrice se caracterizează prin eficiența lor excelentă, care poate ajunge până la 95%. Cu cât eficiența este mai mare, cu atât respectul față de mediu este mai mare și cu atât costurile pentru buzunarul nostru sunt mai mici.

Baterie chiuvetă bucătărie – idei & oferte

Motivul pentru care acestea sunt capabile să funcționeze atât de eficient constă în termostatul lor încorporat. Prin posibilitatea de a regla programele și de a menține o temperatură constantă, se reduce efortul de creștere a temperaturii și costurile aferente.

  1. Fără zgomot și mirosuri

Principala diferență între centralele tradiționale pe gaz și boilerele electrice este combustibilul pe care îl folosesc. Primele sunt inevitabil asociate cu mirosul neplăcut de gaz și cu zgomotele pe care tind să le emită atunci când sunt pornite.

Cu toate acestea, boilerele electrice sunt foarte silențioase și nu emană niciun fel de miros. Astfel se evită, de asemenea, posibilele scurgeri de substanțe toxice în casă. În plus, acestea sunt independente de alimentarea cu energie electrică, deoarece aceasta este continuă.

  1. Instalare și întreținere ușoară

Instalarea unui boiler electric este destul de simplă, iar costul nu este prea mare. Pe de altă parte, regulamentele nu prevăd un calendar obligatoriu de revizii, precum e cazul centralelor de apartament pe gaze, astfel încât acestea pot fi mai flexibile.

  1. Soluția perfectă pentru zonele în care rețeaua de gaz oricum nu permite alternative

Boilerele electrice sunt o opțiune excelentă în anumite zone izolate sau rurale, unde rețeaua de gaz nu există.

Dezavantajele boilerelor electrice

  1. Acestea necesită o putere electrică ridicată

Pentru a putea instala și utiliza un boiler electric, este necesară creșterea puterii contractate în majoritatea locuințelor. În caz contrar, nu va fi suficient de puternic pentru a alimenta boilerul și restul aparatelor de uz casnic.

  1. Creșterea consumului de energie electrică

Prețul energiei electrice continuă să crească de-a lungul anilor, dar, pe de altă parte, la fel o face și prețul gazului, mai ales în contextul ultimei perioade, odată cu războiul din Ucraina și sancțiunile impuse Rusiei. Astfel, pe lângă plata creșterii energiei și a costului lunar mai mare al contractului, costul consumului poate crește considerabil facturile. Dimensiunea casei și nevoile de încălzire trebuie evaluate pentru a determina dacă este cea mai bună opțiune.

Baterie chiuvetă bucătărie – idei & oferte

Boilerele electrice sunt o alegere bună atunci când temperaturile nu sunt extreme. Deși acestea pot încălzi o casă foarte repede datorită capacității lor, acest lucru duce la o creștere semnificativă a facturilor. În concluzie, ar trebui cântărite avantajele și dezavantajele înainte de a opta pentru acest sistem.

  1. Capacitatea de încălzire poate fi insuficientă

Capacitatea unui boiler electric poate fi mică, medie sau mare. Aceasta se referă la cantitatea de apă totală oferită de dispozitiv la o singură sesiune de funcționare.

În mod normal, un boiler electric este dotat cu o cuvă colectoare la interior, în care elemenții electrici – rezistențele – încălzesc apa. Pentru cei cu familii numeroase sau pentru marii consumatori, un boiler indicat este unul cu un volum de 80-200 de litri.

Te-ar putea interesa

Articole noi