Dracaena marginata sau copacul dragon – din Madagascar, in interiorul locuintei tale

Dracaena marginata sau copacul dragon este o planta de apartament cu aspect exotic, care se incadreaza perfect in orice stil de design al camerei, frunzele bogate, lunguiete si ascutite, in forma de sabie incantand privirea cu verdele lor lucios, tivit cu rosu. Daca esti la inceput in cultivarea plantelor de interior sau ai un stil de viata dinamic, Dracaena marginata este specia de care te vei bucura ani la rand, fara a depune prea multe eforturi pentru ingrijirea ei. Originara din estul Africii, din Madagascar, planta impresioneaza prin dispunerea buchetului de frunze, tasnind ca o fantana arteziana dintr-o tulpina lemnoasa. 

dracaena marginata in ghicevi

Desi in mediul ei natural, arborele poate ajunge pana la 6 metri inaltime, in apartamente creste lent, atingand pana la 2-3 metri. Poti controla usor cresterea si dispunerea ramurilor prin taieri controlate, pentru a avea plante mai inalte sau mai stufoase. 

Atentie: Daca ai un animal de companie, trebuie sa stii ca frunzele plantei sunt otravitoare pentru prietenii necuvantatori, insa numai in cazul in care le consuma, nu prin atingere sau aerul pe care il degaja planta. In privinta aerului din camera, Dracaena are capacitatea de a-l purifica, eliminand formaldehidele, asa cum a aratat un studiu intreprins de NASA.

O varietate de specii sub numele de Dracaena

Exista in lume peste 120 de specii de Dracaena, care cresc in Africa, nordul Australiei si Asia de Sud. Se pot identifica o varietate de plante sub acest nume, cu frunze interesante si diferite obiceiuri de crestere. Unele frunze de Dracaena sunt lungi, de culoare verde lucios, cu margini rosiatice. Alte specii au frunze late, stralucitoare, cu dungi galbene sau modele interesante de combinatii de nuante. Multe plante mature de Dracaena arata ca niste copaci mici de interior. 

In ceea ce priveste Dracaena marginata, poti gasi in magazinele specializate trei tipuri, toate imbinand frumusetea si gratia cu rezistenta buna la conditiile din interiorul locuintelor. 

Dracaena marginata tricolor are frunzele de un verde lucios, tivite cu rosu inchis si nervurile centrale verde deschis. 

Dracena marginata colorama impresioneaza prin nuanta de roz a frunzelor, la care vei vedea din apropiere o alternanta interesanta de dungi ivorii, verzi si roz intens. 

La Dracaena marginata bicolor se pastreaza tivul rosu al frunzelor, insa interiorul este marcat de dungi longitudinale albe si verzi.

Oricare dintre aceste varietati ti-ar face cu ochiul, nu vei gresi achizitionand-o, intrucat toate sunt usor de intretinut. Ca multe alte plante, se spune ca imbunatateste feng shui-ul casei si ca aduce prosperitate si succes. 

Cum ingrijesti Dracaena marginata pentru a avea o planta fericita?

O planta sanatoasa de Dracaena marginata se recunoaste usor dupa frunzele lucioase, colorate intens pana la varfuri. Plantele de inaltime mica pot fi postate pe pervazul ferestrei, daca nu bate direct lumina soarelui, pe postamente speciale, iar cele inalte pot fi asezate direct pe podea. Vor infrumuseta cu siguranta coltul in care cresc cu aparenta lor maiestuoasa si exotica totodata. Sunt suficient de aratoase pentru a nu te face sa simti lipsa florilor.

O planta cu frunze in culori sterse, cu varfurile atinse de uscaciune sau o planta cu pete pe frunze, cu daunatori sub forma de insecte mici, cu siguranta nu este fericita si va trebui sa schimbi ceva in modul in care o ingrijesti. In randurile urmatoare vei gasi sfaturi usor de pus in practica, pe care le poti urma pentru a te bucura de o Dracaena frumoasa si sanatoasa.

Sol

Solul potrivit pentru Dracaena marginata trebuie sa fie, in primul rand, bine drenat. Nefiind o planta care necesita multa apa, este bine ca radacinile sa nu fie inundate si apa sa nu stagneze excesiv pe ele. 

Cea mai buna combinatie pentru Dracaena este un amestec de sol argilos si turba. Poti pune pamant de musuroi, nisip si turba pentru a asigura calitatile necesare dezvoltarii plantei. Solul trebuie sa aiba in acelasi timp capacitatea de a se mentine umed si de a asigura circulatia aerului si apei in ghiveci. 

Pamantul se schimba aproximativ la intervale de 2-3 ani, operatiune necesara si pentru inlocuirea ghiveciului cu altul mai mare, corespunzator cresterii radacinilor. Daca intre cele doua schimbari ale solului, scade nivelul pamantului din ghiveci prin tasare, se poate suplimenta in partea superioara, respectand aceleasi reguli de compozitie. Schimbarea se face primavara, cand planta este puternica si inainte de a-si accelera ritmul de crestere.

De principiu, solul din ghiveci nu are nevoie de ingrasaminte. Daca vrei totusi sa te asiguri ca planta primeste suficienti nutrienti, foloseste un fertilizator cu actiune lenta.

Lumina

Dracaena marginata nu este o planta pretentioasa in ceea ce priveste lumina, ceea ce o face potrivita si camerelor cu ferestrele catre nord. In acest caz, ar trebui amplasata la fereastra sau in raza ferestrei, pentru a avea lumina necesara proceselor de fotosinteza si a-si mentine frunzele sanatoase. 

Dracaena are nevoie de lumina moderata, ceea ce inseamna ca nu va tolera usor razele soarelui si lumina lor directa, care poate provoca arsuri pe frunze si uscaciune. Intr-o camera luminoasa, poti aseza Dracaena si in coltul opus ferestrei, daca exista suficienta lumina pentru ea. 

Temperatura

Planta se simte cel mai bine la temperaturi cuprinse intre 20 si 25 de grade, intervalul optim si pentru oameni. Daca tu simti confort termic, cu siguranta si planta se va simti bine. In lunile caniculare de vara, daca termometrul de camera arata peste 26 de grade, pot aparea uscaciuni pe frunze. Nu exagera cu udatul, sperand sa compensezi astfel nevoile Dracaenei. Aplica-i mai bine apa prin pulverizare pe frunze. 

Udare

Una dintre greselile frecvente in ingrijirea Dracaenei marginata este udatul excesiv. In mod normal, cu un sol bun, capabil sa pastreze o umezeala benefica si sa nu retina apa in ghiveci, planta nu are nevoie de udari dese. In sezonul rece, o poti uda de doua ori pe luna, iar vara, o data, maximum de doua ori pe saptamana este suficient. In orice caz, va trebui sa astepti ca partea de la suprafata a pamantului din ghiveci sa se usuce inainte sa ii pui apa. Vei putea observa usor cand are nevoie de apa daca ai o compozitie corecta a pamantului si este bine drenat. 

Pentru ca Dracaena are nevoie de un aer cu umiditate moderata, unele probleme ar putea surveni din pricina aerului uscat din camera. Pe timpul iernii, functionarea centralelor termice poate usca aerul, iar vara, uscaciunea se produce din cauza temperaturilor ridicate. Umiditatea insuficienta din aer se compenseaza cu pulverizarea apei pe frunze, o data la cateva zile.

Atentie la apa pe care o folosesti pentru udat. Apa de la robinet are o cantitate crescuta de clor care poate afecta Dracaena. Avand in vedere faptul ca planta nu necesita multa apa, poti folosi la udat apa plata imbuteliata, apa potabila de izvor sau apa distilata, la temperatura camerei, atat pentru udarea radicinilor, cat si pentru pulverizari pe frunze.

Pentru curatarea frunzelor de praf, poti apela la folosirea dusului. Se pune ghiveciul in cada si frunzele se introduc sub jetul de apa. Intrucat nu vei face acest lucru foarte frecvent, planta nu va suferi in contact cu clorul sau apa dura de la robinet.

Inmultire

Daca aspectul exotic al Dracaenei te-a facut sa te indragostesti de ea sau daca a impresionat pe vreun oaspete pe care ai vrea sa il surprinzi cu un dar, trebuie sa stii ca planta se inmulteste usor prin butasi. Butasii sunt bucati lemnoase de crengi, de pe care s-au indepartat frunzele, cu o lungime de aproximativ 20 de centimetri, taiati cu o foarfeca bine ascutita, cu lama curata si sterila. Acestia se introduc in ghivece mai mici, plasate la lumina, dar nu in soare direct. Pamantul trebuie mentinut umed prin udare constanta. Dupa circa 20 de zile vor prinde radacini, iar pe partea superioara a butasilor vor aparea mugurii. 

Daunatori si boli

Cand cresti o Dracaena, te poti confrunta cu daunatori precum solzi, cosnite si tripsii, insecte mici care ataca in timp planta, slabind radacinile si afectand stralucirea si sanatatea frunzelor. Unele dintre ele sunt asociate cu udatul excesiv, mediul umed favorizand dezvoltarea si inmultirea daunatorilor. Exista solutii speciale care se pot folosi pentru inlaturarea lor, prin pulverizare pe frunze si la baza radacinilor. Te poate ajuta o fotografie in detaliu a plantei cu probleme, pe care sa o arati personalului unui magazin specializat in protectia plantelor, pentru a-ti indica insecticidul potrivit.

Dracaena marginata este o alegere excelenta in materie de plante de apartament usor de ingrijit. Atragatoare, cu aspectul ei exotic si de un verde intens, combinat cu nuante calde de rosu sau roz, Dracaena iti va infrumuseta multa vreme interiorul casei, integrandu-se perfect intr-un design clasic sau modern si improspatand aerul. Indiferent ca o lasi sa creasca pe inaltime sau ii dai o forma ramificata prin taierea varfurilor ramurilor, o Dracaena marginata sanatoasa va arata grozav oricum si isi va sustine singura tulpina lemnoasa rezistenta. Cu minimum de efort, poti avea un copacel falnic, care nu ocupa mult spatiu, chiar in interiorul casei tale. 

Te-ar putea interesa

Articole noi