Plantele, arborii si intreaga ta gradina sunt mereu expuse la riscuri variate, cauzate atat de fenomene naturale meteorologice, dar mai ales de daunatori ca bacteriile, fungile, diverse boli si multe insecte care se hranesc din plantele si legumele din gradina.
Pe langa faptul ca acestea pot manca o planta in intregime, ele pot distruge intregi culturi de legume sau livezi de pomi fructiferi, acestea fiind daune care nu pot fi recuperate prea usor si de aceea este intodeauna mai bine sa prevenim decat sa reparam, sa tratam sau sa combatem.
Pentru a fi mereu sigur ca nu vei avea de suferit din cauza daunatorilor din gradina, trebuie mereu sa folosesti insecticide si pesticide, dar sa ai mare grija ca acestea sa nu fie toxice, deoarece risti sa faci mai mult rau, decat bine. De preferat este sa folosesti substante naturale, organize si astfel vei fi mereu sigur ca nu iti pui in pericol plantele, pamantul si nu in ultimul rand, sanatatea.
Gandacul de Colorado: este prezent in toata tara si ataca culturile e cartofi si diverse alte solanacee.
Musculita alba: se regaseste in culturile de legume din solarii si din sere si distruge partea inferioara a frunzelor.
Paduchele verde al conopidei si paduchele cenusiu al verzei: strangandu-se in colonii mari, acestea distrug orice frunza si floare cu care intra in contact.
Buha verzei: este daunatoare inca din faza de larva si ataca varza, conopida, guliile si ridichile.
Limaxul cenusiu: acestia distrug de regula varza, conopida, castravetii, ardeii, salata si fasolea.
Fluturele alb al verzei: acesti fluturi ataca inca dinf aza de larva si distrug culturile de varza.
Coropisnita: se regaseste in terenuri foarte aerate si poate distruge intregi culturi, inca din primele zile de la aparitie.
Musca miniera: se regaseste tot in sere si in solarii si distruge in principal culturile de tomate.
Paianjenul rosu comun: apre cu precadere in vita de vie, in meri si la soia.
Paduchele verde al solanacaeelor: distruge culturile de tomate si de vinete, dar ataca si alte solanacee.