Tipuri de sobă din care poți alege varianta potrivită pentru casa ta

Confortul oferit de o temperatura adecvată este urmărit de fiecare dintre noi, deoarece mediul amibient ne influențează sănătatea, starea de spirit, calitatea vieții, în general. E unul din factorii importanți pe care trebuie să îi luăm în calcul când ne amenajăm sau reabilităm căminul. Alegerea modalității de încălzire a locuinței, când este vorba despre o casă, oferă multiple variante din care poți alege cea mai avantajoasă soluție pentru situația ta. Dacă ești în momentul în care te informezi pentru a lua o decizie documentată, află care sunt câteva dintre tipurile de sobă pe care le poți lua în calcul.

Tipul de combustibil

În prezent este o întreagă dezbatere pe acest subiect, deoarece părerile sunt împărțite când vine vorba despre avantajele și dezavantajele combustibililor utilizați în sobă. Disponibilitatea, prețul, ușurința în aprovizionare, transport și depozitare, precum și alte aspecte au dus la formarea opiniilor pro și contra celui mai bun tip de combustibil. Gazul este o variantă atractivă pentru toți cei care au rețea disponibilă în zonă. Cărbunele mai este încă utilizat, deși se pare că este mai greu de procurat și nu e eficient decât în anumite tipuri de sobă. Cele mai folosite sunt produsele lemnoase – lemn, brichete, peleți, rumeguș – deoarece soba pe lemne și, mai recent, centrala pe combustibil lemnos sunt întâlnite în multe locuințe, deși prețul a devenit în ultima perioadă un mare dezavantaj.

Tipul sobei

Informația care circulă cu tot mai mare ușurință a deschis oamenilor posibilitea de a afla despre modele diverse de sobe. Soba pe lemne clasică a fost, în unele cămine, înlocuită de șeminee sau centrale. Șemineele creează o atmosferă plăcută în living, fiind un plus și din perspectiva designului. Centralele  sunt prezentate ca fiind mult mai eficiente, deoarece cu o cantitate mai mică de combustibil poți încălzi o suprafață mai mare, la o temperatură constantă. Soba pe lemne rămâne însă o varintă bună pentru casele de dimensiuni mai mic sau în locuințele în care sunt deja amplasate. Pentru cei care iubesc să privească focul lemnelor și să se bucure de o căldură naturală, soba pe lemne este o opțiune chiar și modernitatea zilelor noastre.

Tipuri de sobe pe lemne

Producătorii de sobă pe lemne își pun la dispoziție multe modele și un aspect care te interesează înainte de achiziție este materialul din care este făcută soba. La magazinele de profil găsești sobe din metal, cu sau fără elemente din sticlă sau email sau sobe din teracotă gata de amplasat în camera pentru care este destinată. Forma sobei poate să fie diversă, de tip turn sau dispusă pe orizontală, mai ales dacă e vorba de o sobă cu plită și eventual cu cuptor. Un alt aspect important care influențează alegerea tipului de sobă este dimensiunea spațiului ce urmează a fi încălzit.

Criterii importante în alegerea sobei

  • Nivelul de exploatare se referă la zona pe care o deservește modelul ales, intensitatea utilizării, dacă o folosești ocazional sau zilnic și de alte detalii, cum ar fi dacă vrei să te ajute la gătit sau încălzirea apei.
  • Modul de utilizare se referă la pretențiile pe care le ai, deoarece pe lângă rolul principal de încălzire a locuinței, poți obține și apă caldă sau poți face o binevenită economie la alte tipuri de energie, dacă folosești plita sau cuptorul sobei pentru gătit.
  • Puterea sobei este unul dintre cei mai importanși parametri pe care să îi verifici înainte de achiziție, iar dacă hotărăști să apelezi la un meșter care să își construiască o sobă pe lemne după preferințe, apelează la un specialist care să calculeze dimensiunile sobei pentru a avea eficiență maximă.
  • Materialul din care e făcută soba poate fi fontă, oțel sau teracotă. Fiecare are avantaje și dezavantaje, iar alegerea trebuie să țină cont de specificul necesităților căminului tău.
  • Tirajul sobei poate fi natural sau forțat și se referă la modalitatea de eliminare a noxelor, deci specificul construcției în care este amplasată soba pe lemne va influența decizia.

Oricare dintre criteriile menționate sunt importante, dar pe primul loc se află siguranța, deci fii atent la condițiile amplasării sau construirii sobei, pentru a respecta toate normele de siguranță.

Te-ar putea interesa

Articole noi