Vinete în sos picant cu boabe de soia galbene – reinterpretare asiatică în stil românesc

Porții: 4
Timp de preparare: 25 minute
Ideal ca garnitură pentru  cuptor sau la abur.

 Ingrediente:

  • 3 vinete (aprox. 600–650g)

  • 6 linguri de  ulei vegetal (floarea-soarelui sau rapiță)

  • 1 cm ghimbir proaspăt, tăiat fâșii subțiri

  • 6 căței de usturoi, tocați mărunt

  • ¼ linguriță sare

  • 3 fire de ceapă verde, tăiate fin (păstrează 1/3 pentru decor)

  • 1 ardei iute roșu proaspăt, feliat fin

Pentru sosul de asezonare:

  • 4 linguri sos de boabe de soia galbene (sau înlocuiește cu 2 linguri pastă miso albă – „shiro miso”,  disponibilă în magazine asiatice)

  • 2 linguri de pastă de tomate

  • 1 lingură sos iute de usturoi

  • 2 vârfuri de cuțit piper alb măcinat

  • 2 linguri apă

 Mod de preparare:

1. Pregătirea vinetelor
Taie capetele vinetelor și aruncă-le. Taie-le în jumătate pe lung, apoi feliază-le în bastonașe de aproximativ 3 x 1 cm.

2. Pregătirea sosului
Amestecă toate ingredientele pentru sosul de asezonare într-un bol mic și omogenizează.

3. Călirea aromelor
Într-un wok sau tigaie antiaderentă, încinge uleiul la foc mediu-mare. Călește ghimbirul timp de 30 de secunde, apoi adaugă usturoiul și mai călește 10 secunde.

4. Gătirea vinetelor
Adaugă sarea și bastonașele de vinete. Gătește-le la foc mediu, amestecând des, timp de aproximativ 6 minute sau până când devin moi și ușor rumenite.

5. Sosul și finalizarea
Adaugă sosul preparat, ceapa verde (mai puțin partea pentru decor) și ardeiul iute feliat. Amestecă totul energic încă 1 minut.

6. Servire
Presară ceapa verde păstrată pentru decor și servește imediat, alături de orez simplu sau ca garnitură.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole