5 factori care îți alterează calitatea somnului

Te-ai întrebat vreodată de ce nu te poți odihni așa cum ți-ai dori? Sau de ce te trezești dimineața mai obosit deși ai dormit 7-8 ore? La baza unui somn agitat pot sta mai mulți factori, de la mediul de somn nepotrivit, la inexistența unei rutine de somn sau diferite afecțiuni medicale. Important este să identifici cauza pentru care nu ai parte de un somn de calitate și să găsești soluțiile potrivite pentru îmbunătățirea situației. Iată 5 factori care îți pot altera calitatea somnului:

Patul inconfortabil

Multe persoane au descoperit că nu au parte de un somn odihnitor din cauza patului în care dorm. Poate salteaua nu este potrivită, perna este prea înaltă sau lenjeria de pat este din material sintetic și provoacă disconfort. Ca să ai parte de un somn de calitate, trebuie să faci câteva îmbunătățiri în acest sens – optează pentru o saltea și o pernă ortopedică, care să îți asigure susținerea necesară (poți lua în considerare saltelele de pat Dormeo), iar lenjeria de pat trebuie să fie dintr-un material natural (ideal ar fi bumbac 100%) care permite pielii să respire.

Mediul de somn nepotrivit

Nu doar o saltea 180×200 prea tare, prea moale sau prea călduroasă îți poate altera calitatea somnului, ci și atmosfera din dormitor. Lumina puternică, zgomotul sau temperatura prea ridicată din acest spațiu contribuie la un somn agitat, cu treziri nocturne. Pentru a remedia acest lucru, asigură-te că în dormitor este întuneric, liniște și răcoare.

Anumite afecțiuni medicale

Narcolepsia, apneea de somn sau sindromul picioarelor neliniștite pot provoca insomnii sau nopți cu multă agitație. Aceste tulburări ale somnului pot duce și la apariția unor episoade de paralizie in somn, o experiență destul de înfricoșătoare în care persoana este conștientă, însă incapabilă să se miște sau să vorbească. Îmbunătățirea calității somnului în acest caz începe cu tratarea afecțiunilor medicale.

Stresul și situațiile tensionate

Nu mai este un secret faptul că stresul duce la apariția insomniilor. Tocmai din acest motiv, specialiștii recomandă introducerea tehnicilor de relaxare, cum ar fi meditația sau ședințele de yoga, înainte de somn pentru o adormire mai ușoară și pentru o odihnă de calitate. În perioadele cu stres, folosește tot felul de metode pentru a gestiona mai ușor anxietatea, fără să sacrifici somnul.

Folosirea excesivă a ecranelor

Lumina albastră emisă de dispozitivele electronice poate perturba ritmul circadian și poate îngreuna adormirea. Este recomandat să eviți folosirea telefonului cu cel puțin o oră înainte de culcare. Poți înlocui acest obicei cu unul mult mai sănătos, cum ar fi citirea unei cărți.

Descoperă ce te ține treaz noaptea, remediază lucrurile și bucură-te din nou de un somn de calitate!

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole