5 mari scapari pe care le poti face in renovarea casei si cum sa le eviti

O renovare generala a casei poate fi o adevarata bataie de cap si un real motiv de stres pentru toata familia. Investesti multi bani, ai asteptari si pretentii mari si speri ca totul sa arate perfect la final, iar lucrarea sa fie de calitate.

Deschide Galeria

Fiecare renovare trebuie sa inceapa cu putina organizare in familie. Vei avea un buget stabilit, te vei consulta cu familia in privinta schimbarilor pe care le doriti, vei umbla dupa mobila, parchet, gresie, faianta si alte obiecte importante si vei incepe tot procesul cu speranta ca totul va merge bine. Iar sansele ca acest lucru sa se intample sunt foarte mari, daca stii sa eviti anumite capcane.

Top 5 cele mai mari scapari pe care le poti face in renovarea casei si cum sa le eviti:

 

1. Nu inspectezi casa inainte

E foarte important sa nu incepi lucrarile de renovare inainte de a inspecta complet casa. Verifica instalatia sanitara, sistemul electric din locuinta, daca peretii sunt strambi sau nu sunt izolati termic corespunzator, daca exista riscul producerii de mucegai sau igrasie din cauza umezelii din locuinta si daca podelele trebuie reparate. O mare greseala pe care o poti face este sa incepi renovarea fara sa fii sigur de aceste lucruri, pentru ca mai tarziu sa te trezesti cu costuri si probleme suplimentare.

 

2. Nu folosesti un specialist in renovare

Documenteaza-te si discuta cu specialisti in renovare inainte de a incepe totul. Urmareste un ghid pentru amenajare baie, mai ales pentru ca igiena este extrem de importanta in acest loc, si discuta ideile pe care le aduni cu un expert in renovare care iti va putea arata ce poti si ce nu poti aplica. In acest fel, vei putea sa iti calculezi clar care sunt optiunile accesibile pentru casa ta.

 

3. Cumperi toata mobila din prima

Perioada de renovare a casei este de obicei tratata cu foarte mult entuziasm. Aici apare riscul de a cheltui pe mobila si decoratiuni mult mai mult decat este cazul, cumparand totul din prima, pe fondul impulsului de moment. Nu numai ca vei irosi o suma importanta din aceasta cauza, dar te vei trezi de multe ori cu obiecte care nu se potrivesc noului design din casa, fie sunt prea mari, fie sunt complet inutile nevoilor tale si familiei tale. Asteapta sa ai gresia, faianta si parchetul montate, ca tevile si prizele sa fie schimbate, iar varul sa fie proaspat pe pereti inainte sa incepi sa achizitionezi electrocasnice si mobila. Odata ce toate acestea sunt gata, incepe cu strictul necesar, adica dormitor, bucatarie, baie si elementele esentiale pentru living. Abia la final orienteaza-te si spre celelalte obiecte.

 

4. Nu iti dai seama ca bugetul nu va fi niciodata cel de pe hartie

O scapare de care trebuie sa tii cont atunci cand intri cu casa in renovare este ca bugetul de pe hartie va fi mereu unul estimativ si, cu siguranta, mai mic decat costul final. Numai consumabilele pentru lucrari, precum siliconul si aplicele, sau elementele pentru finisaje vor creste bugetul cu aproximativ 25%. De aceea e important sa nu incepi niciodata lucrarile atunci cand bugetul tau este fix si nu poate fi ajustat, pentru ca te vei trezi ca va trebui sa intrerupi totul o perioada, cel putin pana la urmatorul salariu.

 

5. Ce nu iei in calcul cand stabilesti intervalul de timp pentru renovare

Daca ti se promite ca in 4 saptamani totul va fi gata, ar fi indicat sa nu-ti programezi o vacanta incepand cu ziua 29, pentru ca s-ar putea sa ai o surpriza neplacuta. Ideal ar fi sa nu incepi lucrarile daca esti contracronometru, pentru ca marele risc este ca rezultatul final sa nu fie pe placul tau, tocmai pentru ca ai grabit echipa care ti-a lucrat in casa.

 

Sursa foto: Shutterstock / Copyright: Matej Kastelic

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole