7 moduri inteligente de aranjare a mobilei

Fiecare casa este diferita si fiecare camera este o oportunitate de amenajare. Atunci cand ajungem la momentul decorarii ei, aceasta poate fi cu adevarat o provocare. Ca sa va usuram putin misiunea, ne-am gandit sa facem o selectie cu cele mai utile si practice metode de aranjare a mobilei.

Deschide Galeria

Primul si unul din cele mai importante sfaturi le primim de la arhitecta Iuliana Dinca : obiectul confera functiunea spatiului. Atunci cand intram intr-un living, primul lucru pe care ar trebui sa-l vedem este canapeaua, la fel cum in dormitor este patul sau in baie lavoarul. Si in bucatarie, aragazul, chiuveta si frigiderul vor fi montate in functie de obisnuinte si rutina.

Acordati prioritate pieselor mari de mobilier asezandu-le pe ele primele. In living asezati prima oara canapeaua si apoi in jurul ei concentrati restul elementelor. Procedati la fel si in dormitor. De asemenea, este bine sa asezati obiectele mai grele cat mai departe posibil de intrarea in camera pentru a nu crea impresia ca spatiul pare aglomerat.

Deseori tindem sa impingem mobilierul inspre peretii camerei. Insa, se creeaza un efect neplacut de imprejmuire a camerei, iar centrul ramane gol, intr-un oarecare dezechilibru. Va recomandam sa nu asezati chiar toate piesele de mobilier la perete; pe unele le puteti aduce mai inspre mijlocul camerei, cum ar fi canapeaua sau masa cu scaunele. De asemenea, puteti folosi anumite piese ca separator intre spatii, cum ar fi diningul de zona de living. Puteti folosi canapeaua in acest fel sau un dulap mic, o comoda care sa lase impresia ca cele doua spatii sunt separate intre ele, cel putin la nivel vizual.

Luati in calcul simetria pieselor de mobilier. Acestea ofera un aer formal unei incaperi, pe cand asimetria (scaune si fotolii diferite, doua noptiere care sa nu fie identice) ne confera un sentiment mai relaxat si mai degajat.

Traficul prin incapere este un aspect care nu trebuie ignorat. E bine sa aveti spatiu suficient pentru a va misca prin camera, fara a face slalom printre fotolii, canapea sau masa. Nu blocati cu mobilier zonele de acces catre incaperi, holurile sau chiar intrarea din camera.

Contrastele sunt binevenite in orice amenajare interioara. Ele sunt cele care aduc un plus de interes, facandu-ne locuinta mai atractiva. De aceea, atunci cand aranjati mobila, tineti cont de cateva idei simple: combinati liniile drepte cu cele curbate. Daca predomina mobilier cu linii drepte, integrati o masuta rotunda pentru contrast.

In mod similar functioneaza si varietatea intr-un spatiu – e bine sa existe marimi si/sau inaltimi diferite intr-o incapere astfel incat ochiul sa perceapa diferentele. Evitati sa asezati doua piese inalte una langa cealalta.

Iata deci cateva moduri inteligente prin care puteti oferi casei o noua fata doar prin mici schimbari la nivelul dispunerii mobilierului. Aruncati o privire chiar acum in propria locuinta. Ce ati schimba? 

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole