7 tendinte care nu mai sunt la moda

Tendinte pe care le regaseam in ultimii ani in amenajari incep sa intre intr-un con de umbra. Fie din motive de eficienta, costuri sau marketing excesiv, exista trenduri care au inceput sa fie din ce in ce mai rar integrate in proiectele arhitectilor si designerilor. Iata cateva dintre ele.

Deschide Galeria

Eco sau eco-friendly a fost unul din cele mai populare trenduri in ultimii ani, culminand cu alegerea culorii anului 2017, a unui verde crud numit Greenery. In multe proiecte am intalnit astfel insertii vegetale, imprimeuri tropicale, materiale organice sau nuante de verde care redau tematica naturii. Desi, in esenta, grija pentru mediu ar trebui sa fie o constanta a actiunilor noastre, cu implicatii si la nivelul amenajarile de interior, excesul ne conduce spre saturatie, care, inevitabil, inseamna o decadere a respectivului trend. Nu e nimic rau in a avea plante in casa, insa cu moderatie.

In directa legatura cu cele afirmate mai sus, unul din materialele la moda in cadrul acestui curent eco este bambusul. Doar ca, intre timp, designerii au inceput sa-l inlocuiasca din motive de costuri si mentenanta. Bambusul este un material scump, mai ales pentru pardoseli; in plus, sensibilitatea la lumina directa, umiditate si fluctuatii de temperatura nu-l asaza printre preferatele designerilor. Exista optiuni viabile, rezistente si cu costuri decente care il pot substitui cu brio. Solutia sta in gasirea celor care sa afecteze mediul cat mai putin prin procesul de fabricatie. Discutia ramane deschisa, la fel si variantele pentru care poti opta in propria locuinta.

Se pare ca si atasamentul pentru tapetul cu imprimeu tropical (in special cel cu frunze de palmier) se afla intr-un declin. O expunere excesiva duce la saturatia clientilor, fie ei designeri sau beneficiari.

Piatra naturala pentru blaturi. Granitul sau chiar marmura sunt doua materiale cu costuri de achizitionare ridicate si care necesita ingrijire specifica. Designerii s-au orientat spre materiale compozite care isi fac la fel de bine treaba si in plus arata bine in orice bucatarie.

Ramanem tot in bucatarie si ne oprim asupra rafturilor deschise sau, mai bine zis, asupra depozitarii deschise. La moda sau nu, nimanui nu-i place sa faca curatenie atat de des printre pahare, cesti, cani sau pahare expuse pe rafturi, etajere sau polite. In plus, iti creeaza impresia de dezordine si aglomeratie. Asezate in dulapuri vor fi protejate de praf, iar bucataria va parea mai ordonata, detaliu important mai ales in spatiile mici si inguste.

Proiectele handmade destinate depozitarii. Ne referim aici in special la acele proiecte pe care le faci singur cu ceea ce ai prin casa sau cu obiecte pe care le refolosesti intr-un scop nou. Nimic gresit aici, doar ca, estetic vorbind, nu sunt toate ok pentru interiorul tau, mai ales in locurile vizibile. Exista astazi o selectie vasta destinata depozitarii, asa ca ai de unde alege.

Mobilierul din paleti. Cumva in legatura cu curentul DIY, vedem in continuare recomandari de astfel de mobilier realizat din paleti, fie canapele pentru exterior, masute sau chiar paturi. Ceea ce trebuie sa stii este ca nu orice paleti sunt potriviti pentru a fi transformati in mobilier. Recomandam o astfel de abordare doar daca locuiti intr-un loft sau intr-un spatiu pe care il doriti amenajat in stil industrial. In orice alta varianta, nu-si gaseste locul.

Stilul patchwork. Cu siguranta, parerile sunt impartite in acest caz. Se fac in continuare multe amenajari cu astfel de placi decorative, fie in bucatarie, pe hol sau baie. Totul se rezuma la gustul clientului. Ceea ce e de luat in calcul este toleranta vizuala pentru un astfel de patchwork. Peste un, doi sau trei, il vei mai putea privi la fel? Il vei putea inlocui usor? Propunem in galeria de mai sus variante de placi ceramice (faianta sau gresie) care cu siguranta vor fi pe placul tau.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole