Abordari contemporane pentru amenajarea unui dining

Pentru unii termenul este sinonim cu locul unde se aduna familia pentru a lua masa zi de zi, iar pentru altii, diningul este locul unde se intinde masa la zi de sarbatoare sau evenimente speciale. Indiferent de semnificatia pe care i-o oferim, conceptul de dining a suferit modificari de-a lungul timpului, unul din motive fiind spatiile mici din locuintele noastre, acesta traducandu-se prin nevoia de adaptare a conceptului pentru a se plia pe nevoia fiecarei case in parte.

Deschide Galeria

Diningul capata o latura multifunctionala fiind in acelasi timp si loc de servit cina, dar si birou de facut temele sau de lucrat cateva rapoarte urgente pentru serviciu. Locul lui este adesea disputat; initial pornind ca un spatiu de sine statator pana la zona de legatura intre bucatarie si living, si ajungand la integrarea lui in bucatarie (bineinteles, acolo unde spatiul permite) ca un spatiu complementar si firesc.

In tot acest context, este inevitabil ca stilul si elementele pe care le alegem pentru a compune diningul sa fie si ele adaptate spatiului si stilului utilizat pentru amenajarea locuintei per ansamblu.

Fuziunea stilurilor, cu un mix intre nou si vechi, intre rustic si industrial, intre clasic si modern vine ca o abordare fireasca in cadrul spatiilor contemporane, unde eclectismul pare a fi cuvant de ordine. Astfel ca si pentru amenajarea diningului vom putea alege intre elementele cu care ne identificam, respectand in acelasi timp proportiile si echilibrul spatiului.

Masa de dining – piesa principala a acestui decor se va alege in functie de locul unde va fi asezata. Daca va sta in living atunci e bine sa acordam atentie felului in care aceasta va arata. Ea va fi inevitabil un punct de interes al incaperii. Daca va fi integrata in spatiul bucatariei atunci ea poate urma linia mobilierului din bucatarie. Apoi scaunele care vor intregi peisajul, se vor selecta spre a completa armonios stilul dorit. Abordarea sigura este aceea a unor scaune care se potrivesc cu masa, ele facand parte din acelasi set. Insa tendintele ne arata ca decoratorii fac un pas mai departe si combina diferite tipuri de scaune pentru a crea un plus de interes in cadrul amenajarii, cu mentiunea aici ca, desi diferite, scaunele poarta un numitor comun care ajuta la coerenta spatiului. Combinarea sau alaturarea diferitelor materiale contrastante (lemn, sticla, metal) reliefeaza o eleganta discreta.

Ne sunt familiare imaginile cu acele corpuri de iluminat suspendate, de multe ori supradimensionate montate deasupra mesei de dining. O astfel de piesa atrage atentia si pune in valoare spatiul respectiv, individualizandu-l ca functiune in cadrul incaperii. Corpul de iluminat devine astfel un obiect de decor in sine.

Exista si alte metode prin care poti pune in valoare spatiul dining-ului. Poti folosi un tapet cu un model care sa puna in valoare ca functiune distincta aceasta zona a casei. Acest lucru se poate aplica si in bucatarie. De asemenea un tablou supradimensionat sau o colectie de tablouri cu motive abstracte pot fi o metoda originala pentru a crea un decor de impact. In imediata apropiere poate fi instalata o piesa tip consola sau o comoda care sa faca legatura intre spatii si in acelasi timp sa fie utilizata si ca depozitare de farfurii, tacamuri sau fete de masa si servete.

Si pentru ca detaliile fac intotdeauna diferenta, decoratiunile sunt binevenite spre a da personalitate diningului: o vaza cu flori de sezon, un suport deosebit de servetele sau o tava-suport pentru un aranjament pe care il poti schimba ori de cate ori iti doresti o schimbare. 

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole