Amenajari in stil steampunk

Adesea m-am declarat o fana infocata a stilului industrial in amenajari interioare. Astazi vorbim despre o ruda a acestuia, stilul steampunk, despre care se dezbate din ce in ce mai mult in ultima perioada. Desi initial a atras atentia cand a inceput sa fie popular in randul bijutierilor, acest stil si-a pus o amprenta puternica si in tendintele recente in design interior.

Deschide Galeria

Ce este stilul steampunk?

Este un stil de amenajare interioara in care predomina elemente derivate din perioada de inceput a revolutiei tehnologice din mijlocul secolului al XIX-lea. Acesta a inceput sa prinda contur la finele anilor 1980 si are la baza literatura science fiction, in special cea care trateaza subiecte de tipul istoriei alternative, fantasy sau revolutii tehnologice utopice.

In cadrul unei amenajari steampunk va veti folosi de obiecte care sunt replici de dirijabile, busole, ochelari vintage de aviator, manete, mecanisme de ceas, replici de motoare cu abur etc, dar si de elemente moderne redesenate in aceasta maniera, cum ar fi laptopurile de pilda.

Veti avea valve sau pistoane in loc de manere pentru dulapuri, plafonierele ar putea la fel de bine sa ia forma unui zeppelin iar mecanismul de aprindere al luminii poate fi un angrenaj complex de manete si pistoane. Materialele folosite sunt in mod evident cuprul, alama si fierul, dar ce este interesant de observat este faptul ca elementele de baza si cele folosite ca accente si repere sunt de inspiratie profund Victoriana. Cum ar fi palariile, textilele alese (adesea catifea sau dantela grea), schitele si fotografiile vechi pe post de decoratiuni, birourile cu compartimente secrete etc.

Elementele decorative nu se opresc aici. Colectiile de machete de locomotive cu aburi, de ceasuri de buzunar, masini de scris, harti vechi de navigatie si vasele pe care le deserveau, toate acestea pot fi gasite in casa unui pasionat al genului.

Interioarele in stil steampunk nu sunt bogate in culori, ci mai degraba in tonuri de maro, rosu rugina, bronz sau culoare lemnului masiv. Contrar asteptarilor, desi un stil industrial, aceste amenajari nu sunt deloc reci fiind adesea catalogate mai degraba ca fiind incarcate si poate sufocante cateodata.

 

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole