Apartament modern – 56 mp pentru o familie cu 5 membri

Putini metri patrati, in care s-a reusit transformarea unor camere mici in spatii intime, cu un impact vizual placut si relaxant, pentru toti cei cinci membri ai unei familii; aceasta este povestea unei amenajari fara interventii majore dar cu mult stil.

Deschide Galeria

Provocarile cu care s-a confruntat echipa de arhitecti au fost nu doar suprafata mica a apartamentului de doua camere si bugetul redus, ci si faptul ca trebuia sa ia in calcul nevoile si dorintele a trei generatii din familie pentru a crea o locuinta functionala si placuta pentru fiecare membru in parte (cei doi proprietari, care lucreaza in finante si IT, doi copii de  2 si 5 ani si o bunica).

Concept arhitectural

Climatul zonei, cu opt luni pe an fara soare, a fost un element decisiv in elaborarea conceptului amenajarii. Familia si-a dorit spatii luminoase si calde, cu evocarea unor emotii pozitive pe intreaga durata a anului. Au fost folosite nuante calde de galben, fistic si cupru, impreuna cu nuante calde si reci de gri, alb si negru, un contrast inspirat, pentru un interior modern si plin de grafica.

 Accente de culoarea fisticului au fost propuse si pentru materialele textile si decoratiuni, totul fiind inchegat de nuanta rosiatica a pardoselii.  Faianta din baie, realizata manual din ciment, a reprezentat punctul de plecare in crearea esteticii intregului apartament.  Aceasta se regaseste si in bucatarie, intr-o nuanta intensa de galben, care confera spatiului un aer fresh, revigorant.

Compartimentari functionale

Intr-un apartament cu partitii structurale si camere mici, optiunile sunt limitate, insa creativitatea si o buna analiza a necesitatilor proprietarilor le-au permis arhitectilor sa exploateze la maxim de fiecare centimetru patrat. Schimbarea destinatiilor camerelor, schimbarea  pozitiilor si dimensiunii golurilor de usi, crearea din gips-carton a lateralelor pentru dulapurile incastrate, au constituit interventiile minime, dar de mare efect, in conturarea locuintei.  In urma modificarilor a rezultat un dormitor matrimonial comod si intim, cu multe spatii de depozitare, o camera pentru copii si bunica, situata la intrarea in apartament (cu doua paturi de o persoana, o canapea, birouri pentru ambii copii si un dulap generos), o bucatarie cu loc de luat masa.

Mobilier si finisaje

Bugetul redus a fost un factor important in luarea deciziilor asupra mobilierului si a finisajelor apartamentului, mizand pe materiale de calitate , atractive dar nu extrem de pretentioase. A fost utilizata o combinatie interesanta de culori calde si reci , texturi si materiale mate in contrast cu cele lucioase pentru a crea un spatiu viu, potrivt si pentru copii, care sa nu fie plictisitor. 

Parchetul laminat, intr-o nuanta de rosu, este elementul unitar al amenajarii, care unifica decorurile din toate spatiile.  Vopseaua lavabila de pe pereti preia din tonurile tapetului din camera copiilor, un model geometric reprezentand seninatatea unor munti.  Partial, a fost utilizata caramida aparenta, care adauga un plus de profunzime peretilor.

Luand in considerare spatiile de mici dimensiuni, mare parte din mobilier a fost realizata la comanda; s-au exploatat inclusiv zonele de deasupra usilor, pentru o depozitare ocazionala. Restul pieselor de mobilier au fost achizitionate local iar decoratiunile poarta semnatura H&M Home si Zara Home.

Design: Helenka design

 

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole