Certificatul energetic  pentru clădiri: ce este, la ce folosește și cum se obține?

Certificatul energetic pentru clădiri (certificatul de performanță energetică), este un document esențial pentru evaluarea performanței energetice a unui imobil sau parte de imobil (unitate a clădirii).

Acest document încadrează clădirea supusă analizei într-o clasă energetică, oferind o perspectivă asupra consumului de energie al acesteia.

De ce avem nevoie de certificatul energetic pentru clădiri?

Certificatul de performanță energetică pentru clădiri este necesar pentru a estima costurile viitoare legate de energie pentru un întreg imobil sau o parte a sa, o unitate de clădire (apartament, spațiu comercial dintr-un imobil). Acesta este obligatoriu la vânzarea, închirierea, recepția construcțiilor noi și renovarea majoră a proprietății imobiliare.

De asemenea, el este necesar și pentru imobilele aflate în proprietatea sau administrarea autorităților publice sau a instituțiilor care prestează servicii publice, cele în care o suprafață utilă totală de peste 250 m2 este ocupată de o autoritate publică și care este vizitată în mod frecvent de public.

El trebuie obținut înainte de postarea anunțurilor imobiliare de vânzare sau închiriere, deoarece anunțurile trebuie să conțină o serie de informații extrase din acest act (pentru a nu fi amendați).

Cum se obține un certificat energetic?

Pentru a obține un astfel de document, trebuie să urmați acești pași:

  1. contactați un auditor energetic atestat pentru clădiri;
  2. furnizați auditorului energetic acele informații și documente (în copie) privind imobilul sau unitatea de clădire ce se supune analizei pe care le solicită, precum (după caz): planul clădirii, detalii despre construcție, anul de construcție și schița apartamentului etc..
  3. auditorul energetic va efectua o vizită la clădire pentru a efectua măsurătorile și observațiile necesare, după care va emite certificatul.

Cât costă un certificat energetic?

Prețurile pentru un certificat energetic variază în funcție de dimensiunile și complexitatea locuinței, ele putând fi stabilite liber de fiecare auditor.

Pentru clădirile din București și Ilfov, compania Reflex Architecture SRL București solicită în momentul când scriem acest articol 250 de lei pentru apartamente și garsoniere, prețuri începând de la 400 lei pentru case (în funcție de suprafață și complexitate), iar pentru alte categorii de imobile prețul este negociabil.

Valabilitatea certificatului energetic

Un certificat energetic are o durată de valabilitate de zece ani, dar trebuie solicitat altul în cazul în care se efectuează o renovare majoră a imobilului în întregime doar a unității de clădire (părții din imobil) supusă certificării.

Auditul energetic

Auditul energetic este un alt act ce poate fi emis doar de auditorii energetici atestați pentru clădiri cu gradul I, care oferă soluții de îmbunătățire a eficienței energetice a clădirii.

Clădirile noi trebuie să îndeplinească standardul NZEB (clădiri cu consum aproape zero de energie).

Excepții de la obligația de a obține certificat energetic pentru clădiri

Există excepții de la cerința de a obține un certificat energetic, care se aplică, în general, unor tipuri specifice de clădiri precum cele protejate sau folosite în scopuri religioase:

  • clădiri și monumente protejate care fie fac parte din zone construite protejate, conform legii, fie au valoare arhitecturală sau istorică deosebită, cărora, dacă li s-ar aplica cerințele, li s-ar modifica în mod inacceptabil caracterul ori aspectul exterior;
  • clădiri utilizate ca lăcașuri de cult sau pentru alte activități cu caracter religios;
  • clădiri provizorii prevăzute a fi utilizate pe perioade de până la 2 ani, din zone industriale, ateliere și clădiri nerezidențiale din domeniul agricol care necesită un consum redus de energie;
  • clădiri rezidențiale care sunt destinate a fi utilizate mai puțin de 4 luni pe an;
  • clădiri independente, cu o suprafață utilă mai mică de 50 m2.

Certificatul energetic este un instrument important pentru evaluarea și îmbunătățirea eficienței energetice a imobilelor, contribuind la economisirea de resurse și reducerea costurilor energetice.

La ce este util certificatul de performanță energetică?

Certificatul energetic oferă informații importante cu privire la performanța energetică a unui imobil si la costurile legate de energie.

Iată la ce este util acest act:

  1. la economisirea de resurse: Prin intermediul claselor energetice de la A+ la G, certificatul oferă o perspectivă asupra a cât de performantă din punct de vedere energetic este clădirea . Cele cu o performanță energetică mai bună vor avea costuri mai mici pentru încălzire, răcire și iluminare.
  2. la estimarea costurilor: actul oferă o estimare a consumului de energie pentru imobil, ajutând potențialii cumpărători sau chiriași să anticipeze cât vor plăti pentru utilități. Această informație poate influența decizia de cumpărare sau închiriere.
  3. renovări eficiente: Auditul energetic oferă soluții pentru îmbunătățirea performanței energetice a clădirii. Acest lucru poate include instalarea de sisteme de incălzire cu consum redus, cum ar fi pompele de căldură, utilizarea de surse de energie regenerabilă, precum panourile solare etc. Prin urmare, certificatul de peformanță energetică a clădirilor si auditul energetic pot ghida renovările pentru a face construcția mai performantă din punct de vedere energetic.

Standardul NZEB

Clădirile noi sunt supuse unor cerințe de reducere a consumului de energie și trebuie să îndeplinească standardul NZEB (cladiri cu consum aproape zero de energie).

Acest standard NZEB presupune că 30% din energia consumată în clădirile noi trebuie să provină din surse regenerabile, cum ar fi panourile solare sau pompele de caldură, consumul specific de energie primară să nu depășească o limită normată (limită ce este setată în funcție de destinația clădirii și de zona climatică), iar emisiile de carbon se încadrează și ele în limite normate.

Pentru aceste cerințe, se întocmesc studii speciale (studiu NZEB sau raport de conformare NZEB).

Planificarea din etapele incipiente ale proiectării este esențială pentru a asigura respectarea standardelor NZEB.

Concluzie

Certificatul energetic și auditul energetic sunt instrumente importante pentru îmbunătățirea performanței energetice a clădirilor.

Acest lucru nu numai că poate reduce costurile energetice pentru proprietari, dar contribuie și la conservarea resurselor.

Cu noile cerințe NZEB pentru clădirile noi, se promovează un viitor mai sustenabil din punct de vedere energetic.

 

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole