Crizantema, sfaturi utile pentru plantare si ingrijire

Crizantemele cunoscute mai mult si sub denumirea de tufanele, dumitrite, margarete de toamna, sunt un gen de flori format din aproximativ 30 de specii de plante perene, apartinand familiei Asteraceae, native Asiei si Europei de nord-est.

Deschide Galeria

 

Plantarea si ingrijirea crizantemelor

 

Florile, colorate variat, sunt reunite in calatidii de forme, marimi si tipuri diferite: margarete, anemone, spider (paianjen), pompon, globuloase. Planta poate fi condusa cu una sau mai multe tulpini florale, iar fiecare tulpina poate fi condusa cu o singura inflorescenta in varf (crizantema standard sau uniflora) sau cu mai multe inflorescente in varf (crizantema crenguta, spray, buchet).

De foarte mare importanta intr-o cultura de crizanteme sunt lucrarile de taiere, iar cea mai importanta dintre acestea, in vederea obtinerii tipului de floare, este bobocitul. Mai exact, pentru obtinerea crizantemei standard, dupa lucrarea de bobocit se opreste pe planta un singur boboc, cel principal sau unul secundar, dar care este cel mai bine plasat, restul fiind eliminati. Pentru obtinerea crizantemei crenguta, sau ”olandeze”, cum li se mai spune prin unele florarii, se elimina, prin aceasta lucrare, bobocul principal si, optional, o parte dintre bobocii laterali. Eliminarea bobocilor se face prin rupere, atunci cand acestia sunt suficient de mari pentru a putea fi apucati intre degete, dar lucrarea trebuie repetata de mai multe ori, in functie de particularitatile cresterii soiului.

Desi se cultiva ca o planta anuala, crizantema este o planta perena. Ea domina gradinile in perioada de toamna, inflorind incepand cu sfarsitul lunii august pana la sfarsitul lunii noiembrie.

Pentru a se ”comporta” cel mai bine, crizantema necesita un sol bine drenat expus la soare sau penmbra. Se cultiva in ghivece sau jardiniere. Udarea se face des, dar nu in exces, de preferat  dimineata devreme.

Daca este plantata in jardiniera sau ghiveci, necesita lunar o fertilizare obisnuita. Daca insa este plantata in gradina nu mai necesita fertilizari suplimentare.

 

Simbolistica

 

Crizantema are o conotatie pozitiva in tari precum Japonia, Statele Unite sau Australia, unde simbolizeaza sarbatoarea mamelor. Este floarea luminii si a soarelui, in Japonia, iar pentru chinezi, reprezinta, in general, odihna, linistea, dar si viata senina, cu exceptia crizantemei albe, care semnifica jelirea sau necazul. In schimb, in multe tari europene, insa, este considerata o floare funerara, fiind folosita la inmormantari. De altfel, in Occident, se obisnuieste ca, de Ziua Tuturor Sfintilor (1 noiembrie), sa se duca crizanteme rudelor trecute la Domnul, semnificand, astfel, regretul fata de persoanele decedate.

In Europa se evita oferirea acestor flori cu ocazia unor sarbatori cu caracter romantic sau a unor evenimente fericite din viata noastra, dar in tari precum SUA, Japonia sau China, aceste flori sunt primite cu zambetul pe buze. La romani insa, crizantemele rosii, numite si ''dumitrite'', sunt asociate linistii, impacarii, iertarii, dar si tristetii. Romanii le considera ''florile Sfantului Dumitru'', celebrat de Biserica Ortodoxa la 26 octombrie.

 

Istorie

 

De altfel, crizantemele au fost cultivate in China inca din secolul al XV-lea i.Hr. Pentru a va da seama cat de importante au fost si sunt crizantelemele pentru popoarele asiatice, va spunem doar ca un oras antic chinez a fost numit Ju-Xian, care in traducere inseamna "orasul crizantema". Planta a fost introdusa in Japonia probabil in secolul al VIII-lea a.d., iar imparatul a fost atat de impresionat de aceasta incat a adoptat-o ca sigiliu imperial. De altfel, in Japonia exista un "Festival al Fericirii" dedicat florii.

Desi atat de apreciata in tarile asiatice, veti ramane surprinsi sa aflati ca floarea a fost adusa in Europa in secolul al XVII-lea. Linnaeus a numit-o conform prefixului grecesc chrys-, care inseamna auriu (culoarea initiala a florilor), si -anthemon, insemnand floare.

Cu toate acestea, exista multe legende care leaga mult crizantema de puterea Divinitatii. Astfel, conform unor vechi legende crestine, se spune ca steaua care i-a condus pe Magi la Bethleem, aratandu-le acestora locul in care se nascuse Mantuitorul, s-a intrupat sub forma unei crizanteme aurii. De asemenea, o alta legenda crestina prezinta povestea unei fetite care, avand mama foarte bolnava, se ruga neincetat Maicii Domnului, daruindu-i o floare de crizantema. Intr-o noapte, insa, fetitei i-a aparut in vis Maica Domnului, care i-a spus ca mama sa va mai trai tot atatea zile cate petale are si floarea pe care avea sa i-o daruiasca. Fetita s-a trezit, s-a dus la floare si a vazut ca mai are doar cinci petale, ceea ce insemna ca viata mamei sale avea sa se incheie dupa doar cinci zile. Fetita a inceput atunci sa rupa fiecare petala in cat mai multe bucatele. Fecioara Maria i-a indeplinit dorinta fetitei, asa ca mama sa a ramas alaturi de ea inca multi ani. De atunci, se spune ca florile de crizanteme au foarte multe petale, de marimi si forme diferite, simbolizand dorinta arzatoare a fetitei si bunatatea fara margini a iubitoarei Fecioare Maria. Cel putin asa sustin cei de pe site-ul lumeaflorilor.com.

 

Indicatii terapeutice

 

In afara de frumusetea lor, crizantemele pot fi si ele folosite pentru tratarea anumor afectiuni.

Astfel, consumul regulat de ceai din crizantema ajuta la menţinerea calciului in organism, regleaza funcţiile inimii şi reduce nivelul de colesterol din sange.

 

Tonic al organismului

Peste o mana de petale de crizantema se toarna jumatate de litru de apa clocotita. Se acopera şi se lasa la infuzat timp de 30 de minute, dupa care se poate indulci cu miere, dupa gust. Produsul rezultat, baut seara, inainte de culcare, timp de doua-trei saptamani, normalizeaza starea generala, elimina durerile de cap şi ţiuitul urechilor, imbunataţeşte vederea.

 

Intareste sistemul imunitar

Peste o cana de apa in clocot se adauga o linguriţa de petale zdrobite de crizantema. Se fierbe timp de 8-10 minute, la o temperatura de 95 de grade, apoi se ia de pe foc, se acopera cu o farfurioara şi se lasa la infuzat timp de o jumatate de ora. Se poate adauga miere, dupa gust. Se bea in mod regulat, cate o jumatate de cana, de doua ori pe zi.

 

Detoxifierea organismului

Ceaiul de crizantema are şi proprietaţi diuretice, fiind benefic in bolile de rinichi. Peste doua cani de apa in clocot se toarna o jumatate de linguriţa de petale de crizantema şi o jumatate de linguriţa de flori uscate de tei. Se lasa la infuzat timp de 20 de minute, se strecoara şi se bea cate o jumatate de ceşcuţa, de doua ori pe zi.

 

Herpes

Peste o lingura de flori zdrobite de crizantema se toarna o cana de apa clocotita. Se lasa la infuzat timp de 40 de minute şi se bea cate un sfert de cana, de trei-patru ori pe zi, pana la vindecarea completa.

 

Parodontoza

Peste o lingura de frunze tocate de crizantema se toarna o jumatate de litru de apa clocotita. Recipientul se acopera şi se lasa la infuzat, de seara pana dimineaţa. Se strecoara şi se foloseşte in fiecare seara, pentru prevenirea parodontozei.

 

Tulburari ale sistemului nervos

O jumatate de ceaşca de petale de crizantema se adauga peste coaja rasa de la o lamaie. Se amesteca bine şi se toarna in apa de baie. Astfel de imbaieri se fac zilnic, seara, inainte de culcare, timp de 10 minute.

Al doilea procedeu este la fel de simplu. Peste o mana de muguri de crizantema se toarna doua ceşti de apa clocotita şi se lasa la infuzat pentru o jumatate de ora. Seara, inainte de culcare, se toarna infuzia, cu tot cu muguri, in apa calda, pregatita pentru imbaiere. Asemenea bai se repeta o data la doua-trei zile. Durata baii este de aproximativ 20 de minute.

 

Boala Parkinson

Suferindul trebuie ca, in fiecare zi, sa frece intre palme frunze de crizantema, inhaland profund parfumul atragator. Totodata, pacientul trebuie sa consume in mod regulat ceai de crizantema, preparat dupa urmatoarea reteta: peste o jumatate de litru de apa clocotita se adauga petalele de la o crizantema. Se lasa la infuzat o jumatate de ora şi se bea dupa bunul plac. In doua-trei saptamani, suferindul va deveni mai liniştit, iar dupa o luna şi jumatate, tremurul mainilor şi al capului se va opri şi ţiuitul urechilor va disparea.

 

Dureri de genunchi

In acest caz, peste doua linguri de miere se adauga o lingura cu varf de petale de crizantema marunţite. Mixtura se amesteca foarte bine, se acopera şi se lasa pana seara. Inainte de culcare, se ung zonele afectate şi se bandajeaza cu un tifon. Continuati pana la ameliorare.

 

Tensiune arteriala

Peste doua crizanteme cu flori, frunze şi tulpini, bine marunţite, se adauga cinci linguri de miere. Se amesteca şi se lasa intr-un loc racoros, timp de trei-patru zile. Mixtura se aplica pe incheieturile mainilor, se infaşoara cu hartie cerata şi se fixeaza cu un bandaj din tifon, de seara pana dimineaţa.

 

Bronşita cronica

Beneficiile crizantemei nu se opresc aici. Astfel, va prezentam si cateva remedii in caz de bronsita. La un litru de apa ce fierbe se adauga doua-trei flori intregi de crizantema. Se da intr-un clocot şi fiertura se lasa la infuzat, de seara pana dimineaţa. In aceasta soluţie, seara, inainte de culcare, se imbiba un prosop care apoi se aplica pe piept. Pe deasu­pra, se imbraca o pijama groasa. Dupa o saptamana de la inceperea tratamentului, se vor observa rezultate pozitive.

De asemenea, peste aşternut se presara petale de crizantema. Somnul intr-un asemenea pat va fi foarte placut şi benefic.

O mana de petale de crizantema se amesteca cu doua linguri cu miere de albine. Mixtura se toarna in cada pregatita pentru imbaiere, in apa calda. Se fac bai aromate, de doua-trei ori pe saptamana, timp de 10-15 minute. Dupa imbaiere, se imbraca o pijama groasa, flauşata. Durata tratamentului este de doua saptamani, iar rezultatele va vor surprinde.

 

Guturai puternic, pierderea mirosului

In acest caz, o lingura de petale de crizantema bine tocate se amesteca cu o linguriţa de ulei de masline. Pasta astfel obţinuta se plaseaza la radacina nasului şi sub nari şi se acopera cu un plasture. Se lasa pana dimineaţa, cand se inlatura şi se clateşte bine cu apa calduţa, in care a stat o floare de crizantema. Tratamentul dureaza pana la dispariţia simptomelor.

 

Stiati sau nu toate aceste lucruri despre crizantema? Asa ca, daca pana acum o desconsiderati, poate ar trebui sa va revizuiti un pic atitudinea fata de aceasta regina a florilor de toamna.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole