Cum alegi lenjeria de pat? Materiale și dimensiuni

Cele mai citite

Alegerea lenjeriei de pat pentru casă este o decizie care trebuie luată cu atenție, mai ales una specifică patului nostru.

Țesăturile pe care le cumperi nu sunt doar un element de mobilier care conferă stil și personalitate camerei tale, ci pot face diferența în ceea ce privește bunăstarea și un somn bun. Atunci când dormi, cearșafurile, fețele de pernă și păturile rămân în contact cu pielea pentru o perioadă lungă de timp, menținând temperatura potrivită: de aceea este esențial să fii pregătit atunci când este timpul să mergi la cumpărături.

Pentru a te ajuta în acest sens, în acest ghid vei găsi câteva sfaturi despre cum să alegi lenjerii de pat fără să faci greșeli, cu trucurile potrivite pe care trebuie să le iei în funcție de tipul de pat, de materiale și de produsul pe care îl cauți (cearceafuri, huse de plapumă, plăpumi).

Seturi de lenjerie de pat: ce constau acestea

Lenjeria de pat este setul de țesături și huse care acoperă salteaua, pernele și protejează persoana în timpul somnului, menținând temperatura corectă a corpului. Setul de bază este compus din elemente standard, care se găsesc în aproape toate dormitoarele:

Husa saltelei: acesta este primul element al setului de lenjerii de pat. Răcoroasă și moale, caldă și căptușită, husa de saltea îți permite să obții temperatura potrivită în patul tău și este esențială pentru o noapte de odihnă bună.

Cearșaf cu colțuri (cearșaf de jos) și cearșaf fără colțuri (cearșaf de sus): acestea sunt foarte importante, deoarece garantează întotdeauna un somn liniștit și odihnitor. Acestea pot fi din diferite materiale, cum ar fi inul (ideal pentru primăvară, lasă o senzație de prospețime și lejeritate pe corp), sau din bumbac clasic.

Pernele și fețele de pernă: atingerea finală pentru un stil inconfundabil.

Unele sunt vizibile și contribuie la decorul camerei, în timp ce altele au o funcție de protecție împotriva prafului, acarienilor sau murdăriei. La acestea se adaugă ceea ce noi numim în mod obișnuit „pături”, dar care în realitate se disting în:

  • Husă de plapumă;
  • Plapumă;
  • Cuvertură;
  • Cuvertură de pat.

În funcție de sezon sau de gustul personal, elementele de bază și păturile sunt combinate pentru a crea condiții de dormit mai confortabile. Seturile de lenjerii de pat sunt vândute împreună sau individual, de exemplu, în seturi cu cearșaf și plapumă.

Dimensiuni lenjerii de pat

Pentru a cumpăra lenjerii de pat potrivite, trebuie mai întâi să cunoști măsurile corecte ale patului și ale saltelei. Paturile duble, franțuzești și de o persoană diferă cu câțiva centimetri în ceea ce privește lățimea, dar acest lucru face toată diferența atunci când vine vorba de schimbarea lenjeriei de pat.

Dimensiunile cearșafului (de dedesubt) corespund dimensiunilor saltelei, în timp ce dimensiunile plăpumii sunt aproximativ aceleași cu cele ale cuverturii de plapumă corespunzătoare.

Materiale lenjerii de pat

Cearșafurile proaspete și parfumate sau cele calde și confortabile sunt ideale pentru o odihnă liniștită. Fiind în contact cu pielea, materialul este elementul cheie în alegerea cearșafului, fie că este vorba de cel cu colțuri (care se așează dedesubt) sau de cel care se așează deasupra și ne acoperă în timpul nopții. Să ne uităm la cele mai comune trei tipuri de materiale pentru lenjerii de pat.

Bumbac

Bumbacul este cea mai frecvent utilizată țesătură pentru lenjerii de pat. Are caracteristica de a fi ușor și plăcut la atingere, respirabil, dar călduros. Materialul are origini naturale și, cu o prelucrare pricepută, poate căpăta modele elegante și decorative.

Cearșafurile din bumbac sunt potrivite pentru toate anotimpurile, întotdeauna moi și plăcute pe piele, chiar și pentru cei care sunt deosebit de sensibili. În plus, are avantajul de a fi ieftin, dar întotdeauna de o calitate absolută.

Satin

Cei care iubesc stilul și eleganța pot opta pentru cearceafurile din satin, care au un efect neted și strălucitor, foarte rafinat. Satinul este o țesătură realizată dintr-o împletitură specială, nu un material real: există atât cearceafuri din satin de mătase, cât și cearceafuri din satin de bumbac, soluția ideală pentru a îmbina decorul cu un somn sănătos.

Flanelă

Cearșaful de flanelă este acea țesătură caldă și confortabilă care te așteaptă la sfârșitul zilei pentru a te îmbrățișa cu căldură. În ciuda valorii sale calorice ridicate, vorbim totuși de un material ușor, foarte moale, perfect pentru vremea rece.

Reclama

Articole noi

Te-ar putea interesa