Cum antichizam mobilierul din lemn

Daca ati ajuns la acest articol, inseamna ca aveti acasa minim o piesa de mobilier care era cat pe ce sa ajunga la gunoi. Poate un dulap uitat de proprietar in apartamentul pe care tocmai l-ati achizitionat, sau un scaun extrem de plictisitor pe care il acoperiti cu o perna decorativa, ca sa ii ascundeti fisurile.  Pastrati-l acolo unde e. La finalul acestui articol, el se va pregati sa devina piesa centrala a spatiului in care locuiti. 

Deschide Galeria

Daca nu va aflati in situatia de mai sus si doriti sa va procurati un obiect de mobilier dintr-un targ de vechituri, atunci cand examinati o piesa, ignorati aspectul estetic din momentul achizitionarii. Partea care va intereseaza este lemnul ascuns sub straturile de vopsea sau lac prost aplicat, zgariat, ciobit. Materialul si modul de construire sunt mai importante decat aspectul sau detaliile obiectului. Priviti cu atentie suprafetele cu fisuri si crapaturi pentru a detecta stadiul de conservare al lemnului.

Pentru a-i da lemnului un aspect invechit, aveti nevoie (pe langa piesa de mobilier propriu zisa) de:

  • Smirghel 
  • Vopsea pentru lemn (preferabil pe baza de apa) – puteti folosi doua nuante diferite
  • Pensula
  • Burete sau carpa
  • Ulei de in

Pentru a indeparta lacul existent, slefuiti suprafata cu un smirghel foarte abraziv pus pe o bucata de lemn sau cu lama unui cutit. Ideal este sa folositi un polizor unghiular sau o masina de slefuit, pentru ca partea de slefuire manuala necesita timp si rabdare. Insistati asupra muchiilor, locuri unde mobilierul se uzeaza cel mai usor.

Stergeti uniform cu ajutorul unei carpe umezite apoi, cu ajutorul unei carpe moi sau a unui burete, aplicati uniform uleiul de in pe suprafata curatata si uscata. Lasati-l sa impregneze lemnul si sa se usuce.
Inainte de aplicarea vopselei, testati pe o suprafata care nu este expusa vederii nuantele si vascozitatea acesteia. Daca va doriti ca fibra lemnului sa iasa mai mult in evidenta, diluati vopseaua pana ajungeti la gradul de transparenta dorit.

Aplicati apoi vopseaua si lasati-o sa se usuce. Daca doriti sa antichizati cu doua nuante, aplicati a doua vopsea doar dupa uscarea completa a primului strat si, cat aceasta este inca umeda, tamponati cu servetele de hartie pentru a obtine un aspect invechit. Dupa uscarea celui de-al doilea strat, slefuiti cu un smirghel foarte fin diferite zone ale suprafetei lemnoase, pentru a lasa la vedere primul strat de vopsea si, pe alocuri, slefuiti mai puternic pentru a scoate la lumina esenta lemnului natural. 

Puteti reveni cu vopsea in locurile in care nu sunteti multumit de rezultat. 

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole