Construcția sau renovarea unei locuințe implică foarte multe etape și achiziții. Pentru confortul locuinței, unul dintre aspectele care necesită o documentare amplă în avans este sistemul de încălzire. Eficiența energetică și reducerea cheltuielilor de încălzire sunt o preocupare firească, iar oamenii țin cont de aceste criterii înainte să facă o investiție. Una dintre soluțiile moderne de încălzire a spațiilor și locuințelor este pompa de căldură aer-apă. Acestea câștigă teren în fața sistemelor convenționale de încălzire pentru că oferă o mai mare eficiență, sunt ușor de montat și nu presupun costuri sau eforturi mari de întreținere.
Pompa de căldură aer-apă: principiu de funcționare
Pompele de acest tip sunt utile atât pentru încălzirea locuinței și prepararea apei calde menajere, cât și pentru răcirea locuinței în timpul verii. Pentru a asigura confort termic spațiului în care sunt montate, pompele aer-apă folosesc aerul din exterior și sunt conectate la calorifere sau alte unități pentru răspândirea căldurii, având un principiu de funcționare simplu.
Aerul din exterior este absorbit sau extras printr-o unitate exterioară și este ulterior folosit pentru încălzirea aerului din casă. Acest lucru este posibil chiar și la temperaturi de îngheț, ceea ce înseamnă că persoanele care locuiesc în casa respectivă au acces la căldură și apă caldă inclusiv pe timpul iernii, în zilele și nopțile în care temperaturile scad sub 0 grade Celsius.
Pompa de căldură aer-apă poate fi utilizată și cu sistemul de încălzire în pardoseală, care este preferat în tot mai multe locuințe moderne. Este compatibilă inclusiv cu ventiloconvectoare, boilere și calorifere. Pentru ca energia extrasă din mediul exterior prin unitatea pompei să fie încălzită, pompele de căldură aer-apă utilizează agent frigorific și temperatura aerului crește datorită compresorului, care este considerat drept componenta centrală a acestui tip de sistem.
Beneficii și motive pentru montarea unei pompe de căldură aer-apă
Disponibile și în oferta Technova.ro¸ pompele de căldură aer-apă dovedesc un nivel înalt de performanță și transformă energia preluată din aerul exterior (căldura latentă) în încălzire sau răcire, după caz. Aceste pompe au fost proiectate astfel încât să poată fi utilizate cu instalații noi, dar și să poată suplimenta sau înlocui o sursă de căldură existentă în spațiul în care urmează să fie montate.
Câteva dintre avantajele pe care le asigură integrarea unei pompe de căldură aer-apă Energy Save în locuință sunt:
- Acces la apă caldă pe tot parcursul anului: pompele de căldură Energy Save au fost proiectate astfel încât să asigure eficiență energetică și confort termic chiar și în condițiile unui climat rece. Sunt eficiente nu numai pentru că au capacitatea de a extrage energia din aer chiar și la temperaturi de îngheț, ci și pentru că sunt prevăzute cu funcție de dezghețare automată;
- Montare ușoară: în comparație cu alte soluții de încălzire a unui spațiu, pompa aer-apă se montează ușor și costurile de instalare sunt mici. Acest tip de pompă folosește energia din aerul exterior, fără a fi nevoie de racordare sau conectare la rețea de gaz sau la o sursă de apă, așa cum se întâmplă în cazul altor sisteme de încălzire;
- Economii la factura de energie: un aspect definitoriu al pompelor de căldură aer-apă Energy Save este acela că atrag economii semnificative la factura de energie. Pe lângă faptul că utilizează aerul exterior pentru extragerea căldurii, aceste pompe au integrate funcții care contribuie la economisirea energiei, cum ar fi controlul inteligent de la distanță.
Acestea sunt principalele motive pentru care pompele de căldură aer-apă sunt considerate o investiție inteligentă pentru încălzirea locuințelor. Nivelul redus de zgomot, controlul deplin de la distanță prin intermediul smartphone-ului și timpul scurt de amortizare a investiției sunt alte motive pentru alegerea unei astfel de pompe.