Cum sa scoti petele de pe orice suprafata din casa

Petele sunt o problema cunoscuta oricarei gospodine, mai ales daca in casa exista copii si animale de companie. Iti oferim cateva sfaturi utile despre cum sa scoti petele de pe orice suprafata din casa ta.

Deschide Galeria

Inainte de a incepe inarmeaza-te cu rabdare, manusi de menaj si pregateste armele pentru atac. Testeaza la inceput produsele cele mai putin toxice. Evita sa amesteci produsele de curatat intre ele pentru a preintampina reactii chimice de care nu banuiesti.

Pentru petele simple de cafea, ceai sau mancare de pe blatul laminat din bucatarie, sterge cu un burete cu putin detergent de vase. Pentru cele mai dificile amestecati trei parti de bicarbonat de sodiu cu o parte apa. Lasati sa actioneze pe pata, clatiti si uscati.

Blatul dintr-un material mai dur, mat poate fi sters cu pudra de curatat; in functie de pata, puteti folosi si un material usor abraziv. Ar trebui sa testati intr-un loc mai putin vizibil daca materialul sufera zgarieturi. Pentru suprafete din marmura sau granit, stergeti cu apa si detergent de vase. Petele de ulei sau urmele de la gatit, se pot curata cu o solutie pe baza de amoniac sau puteti folosi putina acetona. 

Suprafetele ca linoleum-ul pot fi curatate astfel: petele usoare se scot cu apa si detergent lichid de vase, incercati sa folositi si radiera, este eficiente pentru urmele mici. Petele de la mancare, lichide, iarba, cerneala se scot cu apa si clor.

Podelele din lemn sau parchetul laminat se curata cu solutii speciale pentru parchet si lemn. Atentie la cantitatea de apa folosita pentru a sterge parchetul. Mopul trebuie sa fie bine stors si ulterior puteti lustrui cu unul uscat. Puteti aplica si ceara de protectie.

Petele de pe covor se scot cel mai repede imediat ce s-a patat. Presarati putina apa minerala si apoi solutie pentru covoare, stergeti cu putere, si apoi clatiti.

Peretii se curata mai greu daca varul nu este tip lavabil. Cele mai comune pete se scot cu putina apa si detergent.

Tapiteria este un subiect delicat si depinde de gravitatea petei. De la o simpla aspirare pana la sters delicat cu o solutie blanda care sa nu afecteze materialul, posibilitatile sunt limitate. Daca materialul poate fi scos, atunci spalati-l conform indicatiilor de pe eticheta. 

Sursa foto: myhomeideas.com

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole