Cum sa te muti inteligent in casa noua

Stim, mutatul dintr-o locuinta in alta nu este cea mai placuta experienta. Sute de obiecte care brusc par fara sens, cutii peste cutii, costurile generate de transport, ziua chinuitoare a mutatului propriu zis, apoi cateva zile in care fiecare obiect necesar pare sa fi disparut pentru totdeauna.

Deschide Galeria

Daca este planificat din timp, insa, procesul poate deveni chiar placut. Va propunem sa il abordati dintr-o perspectiva noua: entuziasmati-va de noul loc, de posibilitatea de a rearanja obiectele intr-o noua schema functionala, de noua viata pe care o incepeti, si profitati de ocazie pentru a va simplifica viata, renuntand la toate lucrurile inutile (daca nu va dati seama care sunt lucrurile inutile, creati din timp cutii cu orice lucru ambiguu, pe care nu l-ati mai folosit in ultimul an; pastrati-le cateva zile si salvati doar ce trebuie salvat).

Iata o schema inteligenta pentru a imblanzi procesul mutatului:

7 saptamani inainte de mutare:

Decideti ce contracte trebuie sa incheiati in noua locuinta (cablu, internet, electricitate, gaze) si ce contracte trebuie sa inchideti la vechea adresa. 

6 saptamani inainte de mutare:

Decideti daca apelati la o firma de transport pentru mutare. Prospectati piata, cereti costuri, stabiliti daca vreti sa va ajute si cu impachetatul lucrurilor sau doar cu transportul.

5 saptamani inainte de mutare:

Puteti incepe distractia sortarii lucrurilor. Incepeti cu hainele pe care nu le mai purtati. Fiti sinceri cu toate obiectele vestimentare pe care nu le-ati purtat deloc un an intreg. Acelasi lucru este valabil pentru orice obiect care este mutat dintr-un dulap in altul, periodic. Ganditi-va ca, daca mutati dintr-un loc in altul lucruri inutile, veti ingreuna procesul mutatului (timp pentru impachetare, despachetare, cost transport), in timp ce, daca le daruiti altcuiva, va veti simplifica viata si veti face o bucurie.

4 saptamani inainte de mutare:

Incepeti sa impachetati lucruri pe care nu le folositi frecvent (imbracaminte de sezon, gadget-uri, obiecte din camara sau pod). Consumati alimentele din frigider si congelator si evitati cumparaturile abundente in aceasta perioada. Achizitionati cutii pentru transport, benzi scotch, si creati un cod al culorilor pentru cutii, in functie de zone si destinatie.

3 saptamani inainte de mutare:

Impachetati maruntisurile pe care nu le utilizati frecvent: bijuterii, cosmetice, documente. Este o noua ocazie de a va descotorosi de orice nu va mai este pe plac sau a expirat. Daca este cazul, confirmati transportul cu firma aleasa.

2 saptamani inainte de mutare:

Continuati cu sortarea lucrurilor si, daca mutati electrocasnice, asigurati-va ca sunt curatate si functionale. Incepeti sa faceti curatenie in vechea locuinta – decideti daca veti angaja o firma specializata sau daca va veti ocupa dumneavoastra.

1 saptamana inainte de mutare:

Asigurati-va ca fiecare membru al familiei (daca este cazul) isi impacheteaza o valiza cu lucruri esentiale, ca si cum ar pleca intr-o vacanta de 2 saptamani. Creati un bagaj de mana cu lucruri necesare, documente, carduri etc.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole