Curry românesc cu verdețuri de primăvară și năut

Un preparat aromat, rapid și sățios, inspirat din bucătăria asiatică, reinterpretat pentru mesele de acasă din România. Se poate servi ca fel principal cu orez sau ca garnitură lângă o proteină mai neutră.

Porții: 4
Timp de preparare: 25 minute
Nivel picant: moderat (reglabil după gust)

Ingrediente:

  • ¾ linguriță sare fină, plus sare suplimentară pentru apa de fiert

  • 1 ceapă mică (aprox. 150g), tocată grosier

  • 2,5 cm ghimbir proaspăt, curățat și tocat

  • 3 căței de usturoi

  • 1–2 ardei iuți roșii (opțional, după preferință)

  • 4 linguri ulei vegetal (floarea-soarelui sau rapiță)

  • 1 linguriță turmeric măcinat

  • 300g frunze de primăvară (ex: spanac tânăr, frunze de mangold, varză creață, stevie sau amestec – fără cotoare, tocate grosier)

  • 1 conservă de năut (400g, în apă cu sare), scurs și clătit

  • 250 ml cremă de cocos UHT (din conservă sau cutie – atenție: nu lapte de cocos apos)

  • 2 linguri sos Worcestershire (sau pastă de tamarind)

  • ½ linguriță zahăr alb (numai dacă folosești pastă de tamarind)

 Mod de preparare:

1. Fierbe verdețurile și năutul
Pune o oală mare cu apă bine sărată (ca marea) la fiert. Când clocotește, adaugă frunzele tocate și năutul. Fierbe timp de 5 minute, apoi scurge-le bine.

2. Prepară baza de curry
Între timp, mixează într-un robot de bucătărie (sau toacă manual) ceapa, ghimbirul, usturoiul și ardeiul iute. Pune amestecul într-o tigaie mare antiaderentă împreună cu uleiul, ¾ linguriță de sare și turmericul. Gătește la foc mediu-mare timp de 9 minute, amestecând des ca să nu se ardă.

3. Adaugă sosul de bază
Când ceapa este aurie, adaugă crema de cocos, sosul Worcestershire (sau tamarind) și zahărul (doar dacă folosești tamarind). Dă un clocot, apoi oprește focul.

4. Finalizează preparatul
Adaugă năutul și verdețurile fierte în sosul din tigaie. Amestecă bine până ce toate ingredientele sunt acoperite uniform de sos.

Sugestie de servire:

  • Servește fierbinte, cu orez simplu fiert (basmati sau cu bob lung).

  • Poate fi și o garnitură excelentă pentru:

    • pui la grătar cu lămâie

    • file de pește alb

    • sau chiar lângă o mămăligă cremoasă, pentru o fuziune româno-asiatică inedită.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole