Designul educat face parte din educarea noastra continua si ne defineste identitatea

Ne dorim zi de zi sa aducem aproape de voi specialisti, arhitecti si designeri care sa ne inspire prin ideile si sugestiile lor, sa ne imbogateasca cu fiecare amenajare impartasita. Pentru astazi, Miruna Ardelean, arhitect si trainer la Atelierele Ilbah, a acceptat invitatia noastra de a ne vorbi despre design, influenta lui in viata noastra si mai ales catre ce tendinte ne indreptam in acest an in amenajarile de interior.

Deschide Galeria

Design-ul se educa si ma simt mereu coplesita de emotie cand ajung sa descopar mereu lucruri noi in domeniul nostru. Trebuie sa fim mereu curiosi in a descoperi cat mai mult. Dezvoltarea noastra continua este foarte importanta. Cel mai minunat dar pe care ni l-a dat natura este ca putem exista in interiorul ei, ca ne putem deservi de ea. Este pacat insa ca acordam atat de putin timp cunoasterii in amanunt, a esentei locurilor care ne inconjoara. Viata e facuta sa atingem lucruri, sa gustam mii de arome sau sa mirosim mii de ingrediente. Sa facem lucrurile cu discernamant si sa ne pese de ceea ce avem la indemana.

Educatia vine din echilibrul interior, echilibrul pe care ti-l impamantaneste familia in care te-ai nascut si pe care incerci in permanenta sa-l atingi cu orice pret atunci cand cresti. Sa ne respectam identitatea si lucrurile care ne inconjoara a ajuns sa fie esential. La fiecare pas trebuie sa descoperim frumosul, sa incurajam ca specialisti grija oamenilor pentru arhitectura, curatenie, designul cautat.

Mereu am spus ca designul trebuie sa fie functional, dar si cautat. Asumat, incadrat in context, elegant sau dimpotriva firesc, vechi sau nou insa cautat. Cautarea de care vorbesc are la baza o educare continua a interiorului nostru, a sufletului nostru. Cand alegem cu grija orice lucru ne inconjoara ca pentru noi acasa inseamna ca am ajuns sa fim liberi, creativi, informati si atenti.

Pe langa conceptul de unicitate in orice amenajare care se respecta apare notiunea clara ca la personalizarea unui spatiu orice este posibil daca rezoneaza si vibreaza cu sufletul celui care il locuieste.

A-ti amenaja propriul spatiu este o adevarata arta a decorarii, astfel incat acel spatiu trebuie sa devina atractiv, usor de folosit si neaparat functional in contextul arhitecturii existente. Este foarte important ca la final sa regasim un limbaj coerent, iar personalitatea fiecaruia dintre noi sa se citeasca prin spatiul pe care-l folosim zilnic. Timpul prezent ne impune sa raspundem unei vieti mereu in miscare si astfel interioarele caselor noastre cu siguranta au un aer eclectic cu obiecte din stiluri diferite care ar trebui sa se armonizeze echilibrat.

De pilda culorile pastelate si culorile puternice, lemnul si metalul de diferite culori si texturi, cele mai variate motive si imprimeuri nu fac altceva decat sa ne defineasca si astfel sa ne spuna o poveste, povestea noastra.

In fiecare zi avem nevoie sa ne inconjuram de lucrurile care ne reprezinta si de ingredientele lucrurilor de zi cu zi. Eu mereu cand proiectez, ma inspir gandindu-ma inca de la inceput de la textura incercand provocarea de a combina lucruri aparent imposibil de combinat. Catifeaua devine mult mai luxurianta cand o pozitionam aproape de un metal, sticla clara devine mai limpede plasata langa un element opac. Frumusetea consta in faptul ca avem libertatea deplina sa combinam fara sa fim ingraditi de reguli stricte.

Intr-o lume in care alegerile sunt aproape infinite, tanjim pentru o viata in care lucrurile sunt simple si fermecatoare, usor de inteles si umane.

Designul de interior al propriei locuinte trebuie sa vibreze odata cu tine. Daca reusesti sa-l faci sa te defineasca iti va transmite emotii pe care nu le vei uita niciodata. Daca ar fi sa ne raportam la acest lucru trebuie sa ne gandim in primul rand la proiectia sufletului nostru, al trairilor noastre prezente, interiorului pe care il vrem decorat. Daca ar fi sa respundem tendintelor actuale stilul contemporan este un mix&match intre stilul scandinav, modern cu mobilier multifunctional, culori pastelate, nuante si materiale naturale, obiecte suprapuse. Tendintele anului 2016 ne indruma in continuare sa ne orientam spre decoruri minimaliste inspirate de simplitatea stilului nordic, lasand in urma accente si fuziuni intre influentele din stilurile timpului trecut recomandate de trendurile anilor anteriori.

Avem nevoie de confort dar si de un mediu primitor, relaxant in care sa ne simtim bine. Designul de interior insumeaza toate aceste stari si se refera astfel la o imagine unitara intre elementele care o compun: piese de mobilier, obiecte decorative, corpuri de iluminat, texturi si material alese cu grija pana in cele mai mici detalii. Aparent, lucrurile care nu se potrivesc pof fi asociate: vechi cu nou, diferite materiale, texturi, patternuri, simboluri, forme, proportii, se poarta mixari intre metale, intre piese de arta, stiluri, obiecte multifunctionale. Elementele decorative fiind cele mai la indemana creeaza un ambient de lifestyle care ajuta la personalizarea spatiului.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole