Fotovoltaice – lucruri pe care orice incepator trebuie sa le stie

Domeniul panourilor fotovoltaice este unul putin spus interesant. De altfel, un sistem format din asemenea panouri te poate duce catre independenta energetica si mai apoi catre rolul de prosumator, rol din care poti trimite energie generata de sistemul personal catre reteaua publica de energie.

fotovoltaice

In final – si cu ajutorul unui sistem modern, bine pus la punct si de dimensiuni generoase -, poti ajunge sa fii platit pentru energia generata, implicit sa nu mai ai o factura lunara de energie electrica.

Totusi, daca esti nou in acest domeniu, exista o multime de lucruri pe care trebuie sa le stii. In acest articol vei afla aspectele de baza care apar in interactiunea cu sistemele fotovoltaice!

 

Eficienta panourilor fotovoltaice – o variabila in schimbare

Tehnologia folosita in dezvoltarea celulelor unui panou solar afecteaza in mod direct eficienta panoului respectiv, implicit eficienta sistemului. Totodata, eficienta are un cuvant de spus in stabilirea pretului panoului – este evident ca o eficienta crescuta implica un pret mai mare.

Desigur, se urmareste un nivel ridicat de eficienta a conversiei energiei solare, motiv pentru care sistemul de fotovoltaice trebuie pus la punct cum trebuie. Daca doresti sa devii prosumator, pierderile de energie trebuie sa fie minime.

 

Costurile initiale – in scadere in ultimii ani

Investitia intr-un sistem de panouri fotovoltaice poate fi una semnificativa, in functie de bugetul pe care il poti aloca. Daca vrei un sistem complex din start, atunci este recomandat sa te familiarizezi cu programele de subventii guvernamentale, de exemplu, care iti pot oferi o mana de ajutor in achizitia de fotovoltaice.

Este adevarat ca pretul elementelor unui sistem fotovoltaic a scazut in ultimii ani. Totusi, preturile nu pot fi considerate insesizabile. Tehnologiile necesare pentru dezvoltarea celulelor solare inca au costuri destul de ridicate.

 

Depozitarea energiei solare – o posibilitate viabila

Evident, depozitarea energiei a fost mereu posibila, dar au existat mai mereu pierderi de energie semnificative in timpul acestui proces. In ultimii ani, totusi, au fost dezvoltate din ce in ce mai multe tehnologii care au pusa baza unor acumulatoare solare care permit acum crearea unui sistem cu adevarat off-grid.

Posibilitatea de depozitare a energiei solare iti ofera sansa de a trai complet off-grid, anume in afara retelei de energie electrica. Tine minte, totusi, ca aceste acumulatoare fotovoltaice reprezinta un cost in plus.

 

Legi, reglementari, permisiuni – o necesitate

Trebuie sa te asiguri ca respecti toate legile si reglementarile de la nivel national si local inainte de achizitiona si apoi instala un sistem de panouri fotovoltaice. Apoi, trebuie sa obtii aprobarea (permisiunile) aferente privind instalarea, utilizarea si desigur, utilizarea sistemului pentru a deveni prosumator.

Nu poti pur si simplu sa cumperi un panou solar si sa-l instalezi pe acoperis. Exista reglementari clare – si oarecum stricte – care trebuie respectate.

In acest sens, poti apela la echipa Lumio Energy. Pe langa magazinul online echipat cu toate elementele necesare pentru a pune la punct un sistem cuprinzator, Lumio Energy te poate ajuta sa intri in legalitate cu sistemul tau, sa devii independent energetic si sa devii un prosumator in reteaua ta de energie electrica!

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole