Gladiola, informatii utile despre crestere si ingrijire

Gladiola este o floare originara din Africa de Sud si bazinul mediteranean. Numele de gladiola provine din limba latina „gladius”, ce inseamna sabie, de aceea floarea mai este cunoscuta si sub numele de ”sabiuta”. Aceasta denumire i-a fost data graţie aspectului sau de tija alungita si ascuţita catre varf. Florile cresc orientate intr-o parte, in forma de spic. Aceste flori sunt asociate de obicei aventurilor, fiind simbolul dragostei autoritare, grabite, dar care nu cunoaste renunţarea.

Deschide Galeria

Plantare

Plantati-le la adancime mica

Plantatul gladiolelor se face primavara, imediat dupa zvantat si incalzirea solului, cand temperatura lui atinge 10-12 grade  C. Evitati mai bine plantatul bulbilor intr-un teren greu, rece si umed, deoarece rasarirea plantelor ar fi mult intarziata. In vederea infloririi si maturarii bulbilor in bune condiţii, perioada de plantare are mare importanţa. Ea se va stabili in funcţie de precocitatea soiurilor cultivate si de condiţiile solului si climei regiunii respective.

Perioada optima plantarii gladiolelor este luna aprilie; pentru regiunile calde, cu soluri usoare, sfarsitul lunii martie si inceputul lunii aprilie, iar pentru regiuni mai reci, cu soluri grele, sfarsitul lunii aprilie, inceputul lunii mai (bulbii plantaţi suporta un ger mai usor si de scurta durata), pentru ca sa se obţina o inflorire din iulie pana in octombrie. In caz de semiumbra si umbra florile vor fi de calitate inferioara.

Ingrijire

Lucrari de intreţinere pentru gladiole

Pentru a avea parte de niste gladiole frumoase, care sa se transforme in reginele gradinii dumneavoastra, trebuie sa efectuati si unele lucrari de intretinere ale acestora, pe care vi le prezentam in randurile de mai jos.

Prasire. Aceste lucrari se fac pentru distrugerea crustei si a buruienilor si pot fi realizate de cate ori este nevoie mai ales dupa ploile abundente. De regula se fac 4-5 prasile, in asa fel incat sa nu se raneasca plantele.

Mulcirea solului.  Aceasta operatiune se face pentru a pastra umiditatea in sol, a menţine cat mai constanta temperatura la nivelul solului, a combate buruienile si a anula efectul distructiv al ploilor repezi. Mulcirea se face prin acoperirea solului cu pleava, turba, paie, rumegus dupa prima prasila sau dupa rasarirea plantelor.

Udatul. Evident, se face ori de cate ori este necesar. Daca suprafaţa plantata nu este amenajata pentru irigare, se fac udari cu furtunul sau prin aspersiune.

Tutoratul. Chiar daca nu stiti prea multe despre aceasta, este o lucrare obligatorie mai ales in zonele unde exista vanturi si plantele nu se pot susţine singure in poziţie verticala. Tutoratul se face cu ţarusi de lemn cu inalţimea de peste 1 m. Pentru susţinere se pot monta spalieri si confecţiona plasa.

Fertilizarea suplimentara. Operatiunea se face fie dizolvand minerale complexe in apa fie prin administrarea lor solida.

Musuroitul. Se face de obicei acolo unde nu s-a executat tutoratul cu 5-6 saptamani inainte de inflorire, si cere multa atenţie pentru a nu taia sau rani plantele. Prin musuroire se impiedice inclinarea si caderea plantelor.

Bolile gladiolelor sunt provocate, in general, de ciuperci, bacterii si virusuri, dar pot fi provocate si de accidente fiziologice. Mijloacele de combatere ale acestora se bazeaza pe tratarea bulbilor dupa recoltare si inainte de plantare cu substanţe de baza de mercur sau dezinfectarea solului cu vapori si substanţe chimice.

 

Ingrijiri obligatorii

Gladiolele cresc foarte inalte si de aceea au nevoie de ajutor, sa nu se rupa in timpul furtunilor de vara. Pentru a evita ruperarea acestora, leaga fiecare planta de un tutore de lemn si le vei proteja de vant. De asemenea, rupe florile care se ofilesc la baza

Soiurile de cultura pe care le gasim si in florarii pot produce in medie 20 de flori pe fiecare tija. Daca vrei sa le tai si sa le pastrezi in vaza, rupe tija dupa ce s-a deschis complet doar prima floare. Ceilalti boboci vor inflori in vaza, mai ales daca apelezi la un mic truc si le pui putin zahar in apa. In luna august, gladiolele din gradina au nevoie si de fertilizatori solubili in apa, pentru a se dezvolta bulbii tineri de la baza radacinilor si pentru a continua inflorirea la inceput de toamna. Alege fertilizatori cu un procent ridicat de fosfat si azot.

 

Pastrarea bulbilor peste iarna

De obicei, la sfarsitul verii, la baza tulpinilor se formeaza bulbi noi, alaturi de cei vechi. Cand ii scoti din pamant, bulbii trebuie sortati si este indicat sa ii pastrezi pe cei mai rotunzi si bine formati, cu o suprafata lucioasa. In momentul in care radacinile se rup usor, acesta este semnul ca bulbii sunt pregatiti pentru iarna si pot fi pusi la uscat in cutii de carton, inveliti in hartie cerata. Pana la primavara, bulbii trebuie pastrati intr-o camara racoroasa, unde umiditatea este relativa. Bulbii care capata pete maronii sau galbene peste iarna sunt bolnavi si trebuie aruncati pentru a nu se raspandi boala si la ceilalti.

 

Soiuri de gladiole

Chiar daca nu stiati, exista mai multe specii de gladiole, care au nevoie de ingrijiri diferite.

 

Carolina Primrose, deloc pretentioasa

Descoperita in Carolina de Nord, Carolina Primrose este un soi de gladiole galben stralucitor si care este superba atunci cand este complet inflorita. Deloc pretentioasa, aceasta rezista si la temperaturi joase si poate creste inclusiv in salbaticie. Are nevoie doar de lumina naturala si de apa.

 

Claudia, mai sensibila

Cu petalele sale de un rosu aprins si centrul galben, aceste flori sunt printre cele mai impresionante din familia gladiole. Planta are o tulpina scurta si subtire, iar frunzele sunt de culoare verde inchis. Este ceva mai pretentioasa si are nevoie de un sol fertil pentru a creste. Aceasta speciel sunt preferatele florariilor, care le folosesc in buchetele ornamentale.

 

Impressive, o gladiola pitica

Desi este de dimensiuni reduse, aceasta specie de gladiola este totusi foarte rezistenta si capabila sa supravietuiasca in orice conditii meteorologice. Petalele florilor sunt mari si au culoarea roz, cu marcaje maro. Impressive creste bine atat in lumina soarelui, cat si in semiumbra.

 

Baccarat, romantica speciei

Aceasta specie are frunzele sub forma de sabie, iar florile rosii cu margini alb-argintii seamana cu niste palnii. Sunt foarte frumoase, folosite in buchetele de flori pentru nunta, fiind considerate romanticele speciei. Un alt avantaj al acestora este ca sunt usor de ingrijit.

 

Carine, infloreste chiar si iarna

Florile soiului Carine au petalele de un alb crem cu marcaje mov la partea superioara si frunzele verzi luminoase. Aceasta specie infloreste pe toata perioada toamnei, ba chiar si in timpul iernii.

 

Legenda gladiolei

Legenda spune ca apariţia gladiolelor dateaza de acum 2.000 de ani. Se povesste ca erau doua gemene cu caractere diferite, care au decedat in acelasi timp. Mama lor, care le iubea nespus de mult, s-a rugat Domnului ca sa nu ii ia fiicele la Ceruri atat de devreme. Dumnezeu a fost impresionat de lacrimile ei si a cedat rugaminţilor femeii, astfel ca le-a dat viaţa celor doua surori din nou, cea ascultatoare devenind un crin, iar cealalta, cu o fire mai aventuriera – gladiola.

O alta legenda spune ca minunatele flori s-au nascut ca dovada a respectului si curajului dintre doi luptatori traci – Sevt si Terres. Acestia au fost capturati de un crud comandant roman si pusi sa lupte unul contra celuilalt. Atunci, soldatii au aruncat sabiile si s-au strans in brate, fiind ucisi de romani. Cand trupurile lor au atins pamantul, manerele armelor s-au transformat in doua gladiole. De atunci, aceste flori au devenit un simbol al curajului, al iubirii si al nobletii.

 

Folosite in tratarea durerilor de dinti

In secolele XVII-XVIII, gladiolele au trezit un interes mai mare in urma recunoasterii proprietaţilor lor medicale. De exemplu, Gladiolus communis (preparat) figureaza in reţete, iar Gladiolus imbricatus era folosit ca ameliorator in durerile dentare.

De asemenea, cred ca nu stiati ca gladiole, adica florile acestora, pot fi folosite si in mancare. Pentru a putea consuma aceste flori frumoase, trebuie doar sa le scoti stigmatele. Aroma petalelor de gladiola este asemanatoare cu cea a salatei verzi, florile putand fi folosite pentru a decora deserturi, in special mousse-uri. Poti sa adaugi petalele si la salate, dar le poti si gati, ele avand o aroma subtila, dar placuta.

Printre beneficiile consumului de gladiole se numara stimularea functiei digestive, eliminarea grasimilor din ficat, echilibrarea hormonala, cresterea libidoului.

 

O floare a independentei

Floarea de gladiola are numeroase semnificatii, unele chiar  contradictorii. Este considerata o floare a energiei, a puterii, dar si a stapanirii de sine, a independentei si a singuratatii. Cei care prefera gladiolele sunt persoane cu un spirit cultivat, superior, dornic de autodepasire si un intelect puternic. Un buchet care contine si gladiole poate transmite mesaje multiple, precum: sinceritate, gratie naturala, generozitate, tarie de caracter, dar si imaginatie sau uitare.

In simbolistica florilor, gladiolele sunt florile aventurii, dar si ale iubirii autoritare, grabite, care insa este eterna, care nu renunta niciodata. Gladiolele inseamna insa si dragoste la prima vedere si generozitate. In codul floral, gladiolele sunt florile primilor pasi in dragoste.

 

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole