Lumina din casa ne influenteaza dispozitia. 4 lucruri la care ar trebui sa fii atent

De la starea de spirit si productivitate, la apetit si ritm circadian, lumina ne influenteaza in surprinzator de multe moduri. O casa bine iluminata, atat natural, cat si artificial, ne face sa ne simtim mai energici si mai optimisti. Totodata, lumina ne ajuta sa ne stabilim un ritm zilnic sanatos, atat in ceea ce priveste odihna, cat si alimentatia. Iata ce e bine sa stii inainte sa alegi corpurile de iluminat din casa, pentru o lumina placuta, cu impact pozitiv:

Deschide Galeria

 

1. Scopul luminii in amenajarile interioare

Corpurile de iluminat nu trebuie alese sau plasate la intamplare. Ca sa obtii cele mai bune rezultate, e nevoie sa cunosti scopurile luminii. Potrivit interiordezine.com, lumina are cateva rolul esentiale:

  • sa iti permita sa desfasori diferite actiuni, cum ar fi cititul sau gatitul;
  • sa creeze un cadru placut, asa cum ai nevoie cand te uiti la televizor, cand ai musafiri sau cand te relaxezi inainte de culcare;
  • sa sublinieze anumite aspecte estetice, cum ar fi scoaterea in evidenta a tablourilor, sculpturilor sau decoratiunilor interioare;
  • sa creasca nivelul de siguranta, reducand riscul de accidentari.

 

De obicei, avem tendinta sa ne concentram pe aspectele practice, insa e o greseala in amenajarile interioare sa ignori celelalte roluri ale luminii.

 

2. Nevoile caracteristice fiecarei camere

Bucataria ar trebui sa fie luminoasa, cu accent pe zona blatului, ca sa vezi toate detaliile la mancarea pe care o pregatesti. In living, ai nevoie de flexibilitate: poate lucrezi la un proiect sau, din contra, te relaxezi la un film. Fiecare activitate are nevoie de o intensitate diferita a luminii. Bineinteles, in dormitor ai nevoie de cea mai blanda lumina, pentru a adormi si a te trezi lin. Ca sa te bucuri de o lumina placuta in fiecare camera, e bine sa te informezi despre cum alegem corpurile de iluminat potrivite pentru fiecare incapere.

 

3. Proprietatile becurilor

Produsele alese au un impact considerabil în efectul final al luminii asupra indivizilor, fie ca e vorba de becuri sau corpuri de iluminat. Inainte sa achizitionezi becuri, e bine sa afli care e intensitatea si culoarea luminii acestora. Potrivit unor studii citate de Mental Floss, lumina puternica are un efect asupra emotiilor, facandu-le mai intense. In plus, lumina rece ne poate face sa ne simtim mai energici in timpul zilei, insa ne poate face sa adormim mai greu seara. Prin urmare, lumina rece e mai potrivita pentru camere precum living sau bucatarie, dar este de evitat in dormitor.

 

4. Proprietatile corpurilor de iluminat

La fel de important e sa afli proprietatile corpurilor de iluminat, care nu sunt putine la numar. Spre exemplu, aici gasesti corpuri de iluminat pentru tavan, suspendate, pentru perete, de tip spot, pentru pupitru sau masa si pentru podea.

Forma, marimea si pozitia acestora sunt esentiale. Spre exemplu, un spatiu generos poate fi foarte bine complimentat de un candelabru impunator sau de o lampa de podea supradimensionata, însa acestea sunt nepotrivite in spatii mici. Pozitia corpurilor de iluminat este la fel de importanta. Poate fi obositor sa ai lumina doar dintr-o singura sursa, cum ar fi tavanul. Incearca sa plasezi corpuri de iluminat la mai mult de un singur nivel: de exemplu, în living poti imbina lumina de la o lustra cu cea de la un lampadar, situat langa canapea. In mod similar, poti opta pentru o plafoniera si aplice. Totodata, in cazul corpurilor de iluminat plasate în baie, pe podea sau in gradina, e bine sa optezi pentru produse rezistente la praf si apa, ca sa dureze mai mult.

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole