Mararul – un condiment indispensabil in bucatarie

Mararul este originar din regiunea Marii Mediterane. Este un condiment utilizat din cele mai vechi timpuri, componenta indispensabila a muraturilor, datorita efectului de conservare. Se utilizeaza aproape orice portiune a plantei: fructul intreg sau macinat, partea aeriana a plantei, verde, in stare proaspata sau uscata.

Deschide Galeria

Descriere

Este o planta anuala, erbacee, care poate atinge inaltimea de 150cm. Frunzele sunt pinat sectate, florile – galben- verzui, sunt dispuse in inflorescente de tip umbrela.

La noi in tara, mararul se poate cultiva oriunde. Are cerinte moderate fata de temperatura, dar difera in functie de stadiul de dezvoltare al plantelor: plantele tinere rezista si la ingheturile de primavara, insa in timpul infloririi este mai bine sa fie cald si mult soare. Necesitatile fata de lumina sunt asemanatoare: la inceputul perioadei de vegetatie se dezvolta normal si in semiumbra, dar in timpul infloririi are nevoie de mult soare. In aceasta perioada, cerintele fata de apa sunt mai mari, asa ca se recomanda udatul frecvent. Nu este pretentios fata de sol, insa este bine sa evitam solurile pe care stagneaza apa.

Cultivare

Mararul se inmulteste prin seminte, semanarea realizandu-se din a doua decada a lunii martie. Samanta de marar germineaza doar la intuneric, de aceea semanatul se va face la o adancime de 1,5-2 cm. Rasarirea este neregulata, datorita diferentei de potential germinativ al semintelor. Ca atare, se recomanda sa nu facem economii la seminte. Se poate semana si in ladite sau ghivece. Se recomanda ca semanatul sa se faca esalonat, astfel putem recolta si plantele in mod esalonat. Cea mai importanta lucrare de intretinere este combaterea buruienilor. Frunzele tinere, proaspete, se pot recolta din iunie pana in septembrie.

Utilizare

Mararul se foloseste in primul rand la aromatizarea mancarurilor si muraturilor. Stimulator al poftei de mancare, este condimentul tipic al preparatelor din dovlecel, dar se potriveste bine si altor preparate din legume, in functie de gust. Se poate utiliza la sosuri, preparate din legume, peste, dar si la desert, cum este strudelul cu branza si marar. Este indispensabil la castravetii murati sau la varza murata. Se adauga si la salata de castraveti.

Articol publicat in cartea Gradina de mirodenii, Editura Casa

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole