Schimbă-ți singur balamalele! Informații utile pentru adepții DIY

Internetul, în vasta lui măreție, este populat de o mulțime de articole, video-uri și sfaturi despre proiectele DIY (Do It Yourself). De la activități de lucru manual care pot crea adevărate opere de artă, până redecorări sau diverse meșteșuguri, fiecare dintre noi își poate încerca talentele măcar o dată.

Poți lua ca exemplu vopsirea pereților din casă. Este o activitate extrem de ușoară, dacă înveți și respecți pașii corecți, care însă îți poate da o gaură serioasă în buget, dacă alegi să angajezi un meșter pentru proiect. Domeniul amenajărilor este probabil cel mai ofertant în ceea ce privește task-urile pe care le poți realiza singur, pe modelul DIY. Un alt bun exemplu în acest sens este înlocuirea elementelor de feronerie, mai exact a balamalelor.

Astfel, te invit să descoperi în acest articol cât de ușor poate fi să schimbi singur balamalele, indiferent dacă vorbim despre cele de mobilă sau cele de ușă. Ca să nu te descurajezi chiar dinainte să începi, gândește-te doar cât de comună este instalarea unor balamale de mobilă mai ales, dacă este o activitate atât de des întâlnită în instrucțiunile de la Ikea.

 Ce unelte îți trebuie pentru înlocuirea balamalelor?

Cel mai probabil nu va trebui să faci o vizită la un magazin de feronerie, pentru că e posibil să ai toate uneltele necesare în cutia cu scule de acasă. Uite de ce elemente ai nevoie pentru a te descurca fără probleme:

  • O șurubelniță, dreaptă sau în cruce, în funcție de șuruburile folosite la balamalele vechi și noi.
  • Un ciocan.
  • O mică daltă pentru a desprinde balamaua veche.
  • Un boloboc pentru a o alinia pe cea nouă perfect.

Cum alegi tipul de balamale potrivit și cât de ușor se montează acestea?

Tipul de balamale de uși pe care îl vei alege depinde de cele mai multe ori de funcția pe care vrei să o îndeplinească acestea. Printre cele mai populare modele vei întâlni:

  • Balamalele clasice, care nu oferă nimic spectaculos, în afară de închiderea și deschiderea eficientă a ușilor
  • Balamalele cu soft close, care împiedică ușile să se trântească sau să se deterioreze în timp.
  • Balamalele “ascunse” care nu sunt vizibile la exterior și nici la interior, mulțumită designului inteligent, care le integrează în rama ușii.
  • Alte balamale cu funcții specifice, precum cele destinate ușilor cu greutăți foarte mari sau balamalele care permit deschideri în diagonală sau cu un unghi mult mai larg.

O dată ce ai ales modelul potrivit pentru nevoile și dorințele specifice proiectului tău, este timpul să treci la instalarea propriu-zisă. Dacă schimbi balamalele de pe o ușă existentă, jumătate din treabă este deja rezolvată. Dacă nu, trebuie să faci câteva măsurători atente pentru a determina locul perfect pentru instalare și vei avea nevoie și de o bormașină pentru a da găurile pentru șuruburi. Ca să te ghidezi ușor, distanța ideală este la aproximativ 12-13 cm de la marginea de sus a ușii și 25 cm de la marginea de jos. Asigură-te că măsori de mai multe ori și că marchezi corect locul în care vei da găurile.

Dacă ai ales balamale ascunse, va trebui să conturezi întreaga suprafață a balamalei și, folosind o lamă subțire și ascuțită, să “cioplești” locul în care aceasta va fi, pentru a se așeza la același nivel cu restul ușii. Folosește și un boloboc pentru a determina alinierea corectă.

Tot ce îți rămâne de făcut este să înșurubezi balamaua folosind șuruburile potrivite și să șurubelnița pe care o ai la îndemână. Dacă nu ai dat găuri în material și vrei să eficientizezi lucrurile, folosește o șurubelniță electrică, care poate perfora cu ușurință lemnul.

Nu uita să ai în vedere îngrijirea ocazională și chiar lubrifierea balamalelor. Acestea pot aduna în timp murdărie care poate bloca sistemul de închidere sau poate cauza sunete deranjante. Nu îți trebuie decât o cârpă umedă, una uscată și o soluție special destinată lubrifierii balamalelor.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole