Exista mai multe tipuri de
aparate de aer conditionat: de perete, de tavan, portabile si multi spliturile. Cele care se monteaza pe perete sunt cele mai utilizate. Iata cativa factori de care trebuie sa tineti cont cand vreti sa va achizitionati un aer conditionat:
- Numarul de BTU (British Thermal Units) reprezinta unitatea de masura pentru racire/incalzire. Cu cat aceasta este mai mare cu atat suprafata pe care actioneaza poate fi mai mare. Numarul BTU se aplica in mod diferit pentru locuinte si birouri, asa ca fiti atenti la acest detaliu.
- Clasa energetica se refera la energia electrica pe care o consuma. A reprezinta clasa care consuma cel mai putin iar pana la clasa G consumul creste proportional. Chiar daca pretul pentru un aparat de aer conditionat care are clasa A sau B este mai mare, trebuie sa ne gandim ca un cost redus al energiei ne poate face sa economisim in timp.
- Nivelul de zgomot ar trebui sa fie cat mai scazut pentru a nu crea disconfort atunci cand sunt in functiune.
- Filtrele sunt de mai multe feluri in functie de cerintele utilizatorului si acestea pot fi: antipraf, dezodorizant, catechin sau filtrul electrostatic antibacterian.
- Sa aiba functii de baza precum: racire, incalzire, ventilare, dezumificare, jet (racirea rapida a incaperii), programare, autocuratare, invertor (permite controlul energiei prin temporizarea si controlarea compresorului), split dublu (aparatul este format din doua unitati interne si una externa).
Dupa ce v-ati instalat un aparat de aer conditionat foarte importanta este intretinerea acestuia, in principal se recomanda schimbarea periodica a filtrelor.