Supă de linte cu usturoi 🍲 Scurtă prezentare etimologică a lintei.

O scurtă istorie. Măzăriche este denumirea multor plante leguminoase. Un cuvânt din aceeasi sferă semantică a plantelor leguminoase este „lens- tis”, care a dat în limba română „linte”.  Dacă observăm că în limbile romanice s-a transmis diminutivul „lenticula” (fr. lentille, it. lentichia, pg. lentilha)., putem presupune că a existat si în limba română  *lențiche, rezultat normal al lui lenticula. După modelul linte- lențiche s-a putut forma de la cuvântul „mazăre” un derivat „măzăriche”.

Tip de plantă anuală leguminoasă, precum și sămânța sa comestibilă, termenul apare în secolul al XIII-lea, din franceza veche lentille „linte”, de asemenea „pistrui” (sec. XII), din lat. ‘lenticula”, diminutiv de la lens  „plantă de linte, linte”, înrudit cu greaca „láthyros”; germana veche „linsa”, germana modernă Linse „linte”; slavona veche bisericească „lęšta”, rusa „ljač”.

Ingrediente (pentru ~10 porţii)

  • 300 g linte roşie

  • 2 cepe mari

  • 1 rădăcină de pătrunjel

  • 1 morcov mare

  • 3-4 căţei de usturoi

  • 3 linguri ulei (de preferat ulei de măsline)

  • 1 legătură de pătrunjel verde (pentru garnitură)

  • 1 vârf de cuţit de cimbru uscat

  • Sare, după gust sau recomandările unui specialist (în cazul restricţiei de sare)

Mod de preparare

  1. Spală lintea sub jet de apă rece, apoi pune-o la fiert într-o oală cu aproximativ 2 litri de apă uşor sărată. Fierbe la foc mic pentru circa 10 minute.

  2. Între timp, curăţă ceapa, morcovul şi rădăcina de pătrunjel; morcovul se dă pe răzătoare, ceapa se taie mărunt.

  3. După primele 10 minute de fierbere a lintei, adaugă legumele pregătite în oală. Continuă fierberea alte 10 minute.

  4. Presară cimbrul, potriveşte de sare (dacă este cazul), adaugă usturoiul zdrobit şi uleiul. Amestecă uşor.

  5. Serveşte supa fierbinte, decorată cu pătrunjel verde tocat.

Recomandări și observații utile

  • Lintea roşie găteşte rapid — o fierbere prelungită (foc tare > 15 minute) poate duce la sfărâmarea boabelor şi pierderea texturii.

  • Dacă doreşti o supă cu consistenţă cremoasă, poţi pasa parţial legumele (cu excepţia unei părţi de pătrunjel pentru decor) şi ajusta apa în funcţie de consistenţă.

  • Adăugarea usturoiului conferă supei o notă aromată, uşor picantă, potrivită pentru sezonul rece, iar dacă doreşti un gust mai fin, poţi reduce cantitatea de usturoi sau îl poţi adăuga doar la final.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole