O scurtă istorie. Măzăriche este denumirea multor plante leguminoase. Un cuvânt din aceeasi sferă semantică a plantelor leguminoase este „lens- tis”, care a dat în limba română „linte”. Dacă observăm că în limbile romanice s-a transmis diminutivul „lenticula” (fr. lentille, it. lentichia, pg. lentilha)., putem presupune că a existat si în limba română *lențiche, rezultat normal al lui lenticula. După modelul linte- lențiche s-a putut forma de la cuvântul „mazăre” un derivat „măzăriche”.
Tip de plantă anuală leguminoasă, precum și sămânța sa comestibilă, termenul apare în secolul al XIII-lea, din franceza veche lentille „linte”, de asemenea „pistrui” (sec. XII), din lat. ‘lenticula”, diminutiv de la lens „plantă de linte, linte”, înrudit cu greaca „láthyros”; germana veche „linsa”, germana modernă Linse „linte”; slavona veche bisericească „lęšta”, rusa „ljač”.
Ingrediente (pentru ~10 porţii)
-
300 g linte roşie
-
2 cepe mari
-
1 rădăcină de pătrunjel
-
1 morcov mare
-
3-4 căţei de usturoi
-
3 linguri ulei (de preferat ulei de măsline)
-
1 legătură de pătrunjel verde (pentru garnitură)
-
1 vârf de cuţit de cimbru uscat
-
Sare, după gust sau recomandările unui specialist (în cazul restricţiei de sare)
Mod de preparare
-
Spală lintea sub jet de apă rece, apoi pune-o la fiert într-o oală cu aproximativ 2 litri de apă uşor sărată. Fierbe la foc mic pentru circa 10 minute.
-
Între timp, curăţă ceapa, morcovul şi rădăcina de pătrunjel; morcovul se dă pe răzătoare, ceapa se taie mărunt.
-
După primele 10 minute de fierbere a lintei, adaugă legumele pregătite în oală. Continuă fierberea alte 10 minute.
-
Presară cimbrul, potriveşte de sare (dacă este cazul), adaugă usturoiul zdrobit şi uleiul. Amestecă uşor.
-
Serveşte supa fierbinte, decorată cu pătrunjel verde tocat.
Recomandări și observații utile
-
Lintea roşie găteşte rapid — o fierbere prelungită (foc tare > 15 minute) poate duce la sfărâmarea boabelor şi pierderea texturii.
-
Dacă doreşti o supă cu consistenţă cremoasă, poţi pasa parţial legumele (cu excepţia unei părţi de pătrunjel pentru decor) şi ajusta apa în funcţie de consistenţă.
-
Adăugarea usturoiului conferă supei o notă aromată, uşor picantă, potrivită pentru sezonul rece, iar dacă doreşti un gust mai fin, poţi reduce cantitatea de usturoi sau îl poţi adăuga doar la final.