Yucca, arborele vietii

Yucca este arborele pe care il puteti avea in apartament. Yucca, arborele vietii este o aparitie exotica la noi, dar cu toate acestea, foarte populara. Originara din Mexic, Yucca se descurca bine in casa, dar iubeste soarele de vara si caldura, motiv pentru ca refuza sa infloreasca altundeva decat afara.

Deschide Galeria

Yucca a fost numita arborele vietii de populatia Maya, acestia fiind cei care au descoperit ca planta este si medicament, si hrana. Yucca rezista in camere intunecate, dar absenta luminii face din ea o planta dificila. In apartament poate atinge peste un metru inaltime, afara poate trece de doi metri (sau mai mult, in functie de soi).

Yucca are o tulpina groasa, lemnoasa, iar frunzele sunt asemenatoare cu cele de palmier. Florile de Yucca sunt albe sau galbene pe tija centrala a plantei.  Yucca care traieste afara (cel mai bine in ghivece pentru ca nu poate rezista gerurilor de peste iarna si trebuie mutata), are nevoie de multa lumina, desi se adapteaza bine si la semiumbra. Daca nu au lumina suficienta, frunzele de Yucca se ingalbenesc. Vara, poti scoate ghiveciul afara, pe balcon sau in curte, iar daca temperaturile sunt prea mari, poti uda frunzele cu putina apa. Este recomandat sa nu uzi frunzele daca planta este amplasata in soare, deoarece poti provoca arsuri.

Yucca suporta canicula, dar nu poate face temperaturilor sub zero grade. Poate sta, peste iarna in incaperi unde temperatura sa nu scada peste limita de inghet, ideal 4-6 grade.

Yucca nu are nevoie de prea multa apa si nici nu trebuie udata intens. Chiar si in perioade caniculare se multumeste cu putina apa, are nevoie de fertilizari periodice in lunile calde ale anului si are nevoie de un sol fertil.

Ghiveciul plantei trebuie schimbat anual, iar pamantul improspatat. Solul ideal pentru Yucca ar trebui sa contina pamant de gradina, nisip si pietris sau cioburi, la baza, pentru un bun drenaj. Nisipul in amestecul pamantului pentru Yucca este obligatoriu pentru a absorbi excesul de apa si a mentine radacinile plantei uscate.  Daca este sanatoasa este invulnerabila, dar primavara poate suferi din cauza atacurilor paduchelui testos si paianjenului rosu.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole