10 reguli de decor pe care ar trebui sa le ignori

Regulile sunt facute pentru a fi incalcate, zice un celebru dicton. In materie de design si decor, aplicarea acestora este binevenita pentru ca ne ofera o baza pe care ne putem amenaja casele. Insa, ar fi plictisitor ca toti sa urmam invariabil aceleasi reguli si sfaturi. Haideti sa vedem cum putem transforma regulile in exceptii si cum poate decorul nostru sa beneficieze de pe urma lor.

Deschide Galeria

O regula nescrisa spune ca tavanul este alb prin definitie. Daca veti merge pe o culoare cu cateva tonuri mai deschise sau mai inchise decat peretii camerei, va asiguram ca nu veti da gres cu nimic. Ba mai mult, tavanul va atrage instant atentia tuturor care vin in casele voastre, oferind un accent interesant si curajos.

A pune in aceeasi camera, un motiv floral cu unul geometric, este o situatie de evitat. Insa exceptiile ne arata ca motivele nu trebuie neaparat sa se potriveasca, ci mai degraba sa se coordoneze intr-un decor si sa ofere coeziune.

Urmatoarea regula este de mult depasita: scaunele mesei de dining sau din bucatarie sa fie identice. Noile tendinte ne arata cum scaunele diferite aduse la aceeasi masa aduce mai multa personalitate incaperii. Deci, data viitoare cand veti reamanaja casa, cumparati scaune in diverse stiluri si culori. Pentru ca suntem la capitolul masa, vom mentiona ca florile nu mai reprezinta singurul centrul de interes al unei mese. Desigur, florile sunt fresh si improspateaza spatiul, dar sa nu uitam ca orice alte decoratiuni sunt binevenite: lumanari sau amenajari specifice sezonului.

Negrul este o culoare inchisa. Insa nu trebuie neaparat sa fie depresiva si obositoare. Asocierile sunt esentiale cand amenajam in culori inchise. Nuantele de negru, violet, maro aduc o nota de personalitate si interes spatiului. Important este sa completam cu elemente in culori deschise pentru echilibru.

Specialistii recomanda ca intr-o camera sa existe doua-trei culori. Insa daca vei folosi o singura culoare vei fi cu siguranta in tendintele noi.

Nu toate finisajele trebuie sa se potriveasca unele cu celelalte. De fapt, o amenajare plina de caracter va fi cea in care contrastele predomina si stilurile se imbina subtil dar placut.

Suntem de acord cu faptul ca petele de culoare readuc la viata un spatiu. Insa prea multe culori pot fi naucitoare si pot crea dezechilibru in amenajare. E bine ca din cand in cand sa ramanem in zona mai conservatoare.

Cu urmatoarea regula suntem total in dezacord: plantele sunt doar pentru gradina. Nimic mai gresit, consideram noi. Glastrele cu flori sunt frumoase si in interior, pe pervaz, la fereastra sau intr-un ghiveci supradimensionat intr-un colt al camerei. E un fel de a aduce natura in casa si de a fi in armonie cu ea.

Nu toate camerele albe sunt plictisitoare. Stilul scandinav este dovada vie ca albul poate fi o culoare perfecta pentru o amenajare interioara. Linistea, calmul si efectul augmentat al luminii ne introduc intr-o alta lume la finalul unei zile agitate. Indrazniti si adaptati regulile dupa propriile dorinte!

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole