Cladiri de poveste: Palatul Bursei

Una dintre cele mai reprezentative cladiri din Bucurestiul antebelic si din epoca regelui Carol I, este Palatul Bursei, aflat astazi la interesectia strazii Doamnei cu Ion Ghica. Construit intre 1907 si 1911, Palatul Bursei a servit drept loc pentru mai multe institutii ale statului de-a lungul existentei sale, printre acestea numarandu-se Camera de Comert si Biblioteca Nationala a Romaniei.

Deschide Galeria

Stilul in care a fost realizata cladirea este unul eclectic, cu influente neoclasice, aceasta impresionand prin masivitatea sa si prin statura impunatoare, chiar daca este relativ ascunsa, iar uneori scapa ochiului trecatorilor, mai ales celor grabiti. Detaliile cladirii impresioneaza, fiind executate cu o mare maiestrie. Totusi, ceea ce impresioneaza cel mai mult, fiind si cel mai interesant detaliu al constructiei, este frontonul, alaturi de grupul sau statuar, reprezentand industria cu ciocanul in mana, in stanga, si zeul Mercur, in dreapta, tinand caduceul intr-o mana, iar in alta o ancora.

Planurile pentru cladire dateaza din primii ani ai secolului XX, iar terenul pe care este acum amplasata a fost donat de catre Ioan Lahovary, ministrul industriei la acea vreme. Tot in acel loc isi avusese in trecut o proprietate un anume clucer Barcanescu.

In 1907 se va anunta o licitatie in Analele de Arhitectura pentru ca planurile pentru viitorul Palat al Bursei sa poate fi intocmite. Din comisie faceau parte si George Asan (fiul celebrului industrias roman George Asan, cunoscut ca fondatorul morii lui Asan) si, de asemenea, Mauriciu Blank, celebru bancher, cofondator al bancii Marmorosch-Blank. Cei doi au decis ca proiectul lui Stefan Burcus este cel mai potrivit pentru noul edificiu.

Un an mai tarziu se va incepe constructia, regele Carol I fiind chiar el cel care a pus piatra de temelie, cladirea fiind finalizata 3 ani mai tarziu.

In Palatul Bursei au functionat diferite institutii ale statului precum Camera de Comert si Industrie, Camera de Comert Romano-Belgiana, Banca Poporului, Banca Franco-Romana, Ministerul de Justitie, Ministerul Cooperatiei, Banca Ardeleana si Casa de Economii, Banca Centrala Cooperativa, Societatea Romana de Asigurari Generale, Institutul de Stiinte Comunale, Banca Comerciala Italiana Romana (ROMCOMIT – proprietara stadionului unde astazi se afla Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, demolat in 1935 de Regele Carol II pentru construirea Cetatii Universitare).

Dupa instaurarea regimului comunist, cand toate bancile private au fost desfiintate de catre stat, Palatul a fost sediul Bibliotecii Nationale, pe atunci numita Biblioteca Centrala de Stat, pana in anul 2012, cand a fost finalizat sediul actual din Bulevardul Unirii.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole