15 sfaturi utile de curățare a parchetului din lemn natural

Curățarea parchetului din lemn natural necesită atenție și metode potrivite pentru a menține frumusețea și durabilitatea acestuia.

Iată 15 sfaturi utile pentru curățarea parchetului de lemn natural:

 1. Evită excesul de apă: Nu folosi cantități mari de apă în timpul curățării, deoarece lemnul poate absorbi umiditatea și se poate deforma.
 2. Măturați sau aspirați regulat: Prima linie de apărare împotriva zgârieturilor și murdăriei este menținerea parchetului curat prin măturare sau aspirare regulată.
 3. Folosește produse de curățare blânde: Alege produse de curățare special formulate pentru parchetul din lemn natural. Evită solvenții puternici care pot deteriora finisajul.
 4. Protejează împotriva zgârieturilor: Folosește covoare sau preșuri în zonele cu trafic intens pentru a preveni zgârieturile și uzura.
 5. Evită pantofii cu toc înalt: Restrânge folosirea pantofilor cu toc înalt pe parchet, deoarece aceștia pot lăsa urme și zgârieturi.
 6. Șterge imediat lichidul vărsat de pe parchet: Șterge imediat petele și lichidele pentru a preveni absorbția în lemn și pentru a evita deteriorarea finisajului.
 7. Utilizează bureți sau un mop umed: Dacă folosești un mop sau un burete, asigură-te că sunt doar umede, nu îmbibate cu apă.
 8. Evită produsele de curățare abrazive: Nu utiliza produse de curățare care conțin particule abrazive, deoarece acestea pot zgâria suprafața.
 9. Reglează umiditatea: Menține umiditatea relativă în jurul valorii recomandate pentru a preveni crăparea sau umflarea lemnului.
 10. Evită utilizarea vaporilor: Nu utiliza aparate de curățat cu abur, deoarece vaporii pot penetra în lemn și pot provoca daune.
 11. Refinisează periodic: Dacă parchetul arată semne de uzură, ia în considerare refinisarea pentru a-i reda strălucirea inițială.
 12. Protejează împotriva razelor UV: Păstrează draperiile sau jaluzelele închise în timpul perioadelor cu soare puternic pentru a preveni decolorarea lemnului.
 13. Folosește elemente de protecție: Îmbracă picioarele mobilierului cu elemente speciale de protecție, pentru a preveni zgârieturile.
 14. Curăță imediat sărurile de pe suprafață: În sezonul de iarnă, șterge imediat sărurile de pe suprafață pentru a preveni deteriorarea lemnului.
 15. Respectă instrucțiunile producătorului: Întotdeauna respectă instrucțiunile producătorului pentru îngrijirea specifică a parchetului tău.

Prin aplicarea acestor sfaturi, vei menține parchetul din lemn natural într-o stare optimă și îi vei putea prelungi durata de viață.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole