3 idei practice care te vor ajuta sa transformi o locuinta micuta si invechita intr-una spatioasa si moderna

La fel ca mulți alți români, ai făcut eforturi supraomenești și ai reușit să-ți cumperi un apartament micuț, de două camere, sau o garsonieră într-un bloc mai vechi. Sau poate că tocmai te-ai mutat în locuința părinților și vrei să o modernizezi și să-i schimbi aspectul bătrânesc cu unul modern. Nu contează care sunt motivele tale, ce e important e faptul că îți dorești mai mult spațiu, chiar dacă – în acte – apartamentul are doar 45-50 de metri pătrați.

Deschide Galeria

Pe lângă soluțiile care dau mai mult „iluzia” de spațiu generos – pereți vopsiți în alb, oglinzi mari pe pereți, organizare bună a mobilei și a obiectelor din casă -, există și câteva soluții concrete care chiar îți oferă mai mult spațiu, sunt moderne și-ți permit să te bucuri din plin de locuința ta. Iată trei dintre ele:

 

1. Renunță la debara

Debaraua este cu siguranță unul dintre spațiile nelipsite din apartamentele și garsonierele vechi. Este locul bun la toate unde părinții și bunicii noștri încă mai depozitează sticlele goale, trusele de scule, bormașina, hainele de pescuit. Nu lipsesc nici oalele, cratițele, borcanele cu gemuri și, în unele cazuri extreme, chiar butoiul cu murături și damigeana cu vin.

Cu toate astea, în zilele noastre debaraua și-a pierdut rolul. Dacă ai achiziționat un apartament mai vechi cu debara, poți renunța la ea fără să ai remușcări, mai ales dacă trăiești o viață agitată și ești mereu pe fugă. Poți lua masa în oraș și supermarketurile sunt peste tot, așa că nu mai ai nevoie de spațiu ca să depozitezi saci de cartofi sau de ceapă și zeci de borcane de compoturi sau zacuscă.  

Spațiul obținut după ce ai demontat rafturile și ușa poate fi folosit pentru alte scopuri, mai moderne. Poți așeza aici un fotoliu și un lampadar, poți să-ți instalezi biroul de lucru sau, pur și simplu, să transformi spațiul într-un dressing care îți va elibera locuința de dulapurile de haine. Dacă îl organizezi riguros, cu rafturi și sertare, vei avea suficient spațiu pentru toate hainele tale.

 

2. Închide balconul

Într-un complex rezidențial nou construit, închiderea balconului poate fi o misiune imposibilă: ai nevoie de aprobări de la asociație, de la constructorul blocului și de la arhitect. Într-un imobil vechi, lucrurile sunt mai simple, mai ales dacă ai vecini care și-au închis deja balcoanele, așadar precedentul este deja creat. Cu toate astea, tot va trebui să iei legătura cu un arhitect, pentru a obține un proiect de calitate.

Dacă ai reușit să închizi balconul – sau dacă ai avut norocul să cumperi un apartament cu el deja închis -, trebuie să știi că ai la dispoziție un spațiu în plus de care poți beneficia din plin. Oferă-i un scop și amenajează-l în așa fel încât să tragi cât mai multe foloase de pe urma lui. Poți instala aici o canapea și o măsuță – va deveni un loc ideal pentru citit. Totul depinde de cât spațiu ai la dispoziție.

O altă idee bună este să elimini din peisaj ușa și fereastra spre balcon. Dacă este bine izolat, iar geamurile sunt din termopan de calitate, poți uni balconul cu cealaltă încăpere, bucătărie sau living. Dacă ești fumător și balconul era locul tău de refugiu, optează pentru un dispozitiv IQOS. Nu lasă scrum în urma lui și îl poți utiliza fără probleme oriunde în casă, pentru că nu scoate fumul neplăcut asociat cu țigările clasice.

 

3. Optează pentru mobila multifuncțională

Chiar dacă ai pus în practică cele două propuneri de mai sus – care, să fim sinceri, sunt cam singurele opțiuni pe care le ai la dispoziție ca să obții mai mult spațiu în locuința ta – mai sunt câteva secrete care pot să te ajute să îți organizezi mai bine locuința. Printre ele, corpurile de mobilă multifuncționale sunt de departe cele mai utile.

De exemplu, un pat rabatabil care se poate masca într-un dulap este soluția perfectă pentru o garsonieră în care nu vrei să instalezi un pat obișnuit, iar canapeaua nu este o opțiune confortabilă pentru tine. Masa extensibilă în care sunt încorporate și câteva scaune – tot extensibile – funcționează de minune atunci când ai prea mulți musafiri pentru masa mică din bucătărie. Iar fotoliile cu spațiu de depozitare te vor ajuta să ții casa ordonată.

Așadar, sunt câteva soluții care te pot ajuta să câștigi spațiu în locuința ta micuță, fie că e vorba despre un apartament de două camere sau despre o garsonieră.

Trebuie doar să dai dovadă de imaginație, de inițiativă și să planifici din timp toate schimbările pe care vrei să le faci. Și, nu înainte de toate, stai de vorbă cu un arhitect sau cu un designer de interior, care îți poate oferi un alt punct de vedere.

 

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole