6 sfaturi pentru o reciclare eficienta

Mediul poluant in care traim ne obliga sa luam masuri si sa trecem la actiuni, astfel incat sa limitam cat mai mult efectele nocive asupra planetei si indirect asupra sanatatii noastre. Primii pasi spre acest lucru inseamna sa reciclam. Iata cateva sfaturi pentru o reciclare eficienta.

Deschide Galeria

Primul pas incepe in casele noastre, printre lucrurile care ne incarca fara rost camara sau dulapurile. O curatenie atenta si o triere sincera va vor usura casa si poate veti face si pe alti oameni fericiti. Donati lucrurile vechi, hainele si obiectele pe care nu le mai folositi. Desi initial veti spune ca poate veti avea nevoie in viitor, de fapt ele se vor acumula an de an in defavoarea voastra. Includem aici chiar si piesele de mobilier carora nu le mai gasiti nicio utilitate in gospodarie.

Daca la birou sau acasa folositi un aparat de cafea pe baza de capsule, reciclati-le. Le puteti folosi intr-un mod amuzant in casa printr-un proiect DIY, iar zatul de la cafea utilizat in scopuri practice, cum ar fi in compostul pentru plantele din ghiveci.

Cand mergeti la supermarket pentru cumparaturi, alegeti o plasa din material textil pe care sa o folositi constant. Evitati astfel pungile de plastic, care desi se realizeaza din material biodegradabil, procesul in sine poate dura foarte multi ani, impactul asupra mediului existand oricum. De aceea, e bine sa aveti mereu in poseta sau in torpedou, o astfel de plasa pentru cumparaturile neprevazute.

Ganditi-va la toate electrocasnicele din casa sau gagdeturile pe care le folositi constant. Atunci cand durata de viata a unuia din ele a expirat, alegeti sa-l reciclati in centrele specializate si nu la groapa de gunoi. La fel si pentru baterii sau becuri!

Reciclati selectiv! Este bine sa separati gunoiul menajer de resturile din carton, plastic sau aluminiu. Desi la noi in tara acest demers este inca in faza incipienta, fiecare din noi poate contribui la un mediu mai curat prin reciclare selectiva.

Alegeti sa cumparati produse reciclate. Asta nu inseamna ca veti cumpara produse invechite sau stricate ci obiecte noi, create intr-un mod inventiv si transformate in altele la fel de utile. De exemplu, pentru birouri, puteti alege sa cumparati hartie reciclata pentru imprimante si xerox. 

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole