16 modele de pavaje pentru aleile din gradina

Odata cu venirea sezonului cald cei care locuiesc la curte se pot considera foarte norocosi, deoarece acestia au posibilitatea de a-si petrece o buna parte a timpului in aer liber. Majoritatea momentelor de recreere se vor muta afara, asa ca gradina sau curtea trebuie amenajata pentru a indeplini cu succes rolul de spatiu de relaxare.

Deschide Galeria

Aleile sunt o modalitate buna de a adauga atat functionalitate cat si personalitate oricarei gradini. Foarte mult conteaza si materialele din care sunt construite, in cazul in care afara ploua acest lucru nu ar trebui sa afecteze starea aleii.

Asadar, daca te gandesti sa-ti amenajezi o alee la tine in curte ar trebui sa iei in considerare mai intai de toate materialul din care ai vrea sa fie confectionata. Acestea pot fi din piatra, ciment, pietris, nisip, caramida, lemn sau diferite combinatii intre acestea.

Pavelele din beton sunt cele mai des intalnite. Acestea se pot cumpara gata preparate si sunt foarte usor de montat. Se gasesc intr-o varietate mare de forme si culori, sunt foarte rezistente si sunt simplu de reparat si inlocuit. Montarea dalelor la intervale regulate printre care se seamana gazon sau iarba poate fi o solutie foarte ingenioasa. Cand iarba va creste culoarea acesteia va contrasta intr-un mod foarte placut cu nuanta cimentului.

Aleile din piatra naturala sunt printre cele mai costisitoare. Pretul de achizitie plus manopera pot fi considerabil mai mari decat in cazul dalelor de ciment dar efectul autentic al pietrei naturale merita efortul.

Daca ai o oarecare experienta in trebaluitul prin curte si vrei sa-ti amenajezi o alee din pietre poti sa le aduni mai intai de pe albia unui rau – preferabil pietre mici ca dimensiune – si sa le strangi acasa. Iar cand s-au adunat suficiente poti sa-ti construiesti, cu multa rabdare, o alee. Foarte importanta este faza de planificare, asa ca tine cont de cat de mare ai vrea sa fie aceasta inainte sa te apuci de treaba.

Lemnul este si el printre materialele destul de intalnite pentru pavarea aleilor. Acesta este la indemana oricui iar cu el se pot face diverse forme de alei. Fie se pot folosi scanduri mai mici sau mai mari, fie trunchiuri taiate sub forma de rondele si asezate unele langa altele pentru a forma un fel de mozaic. Exista mai multe moduri de dispunere ale elementelor din lemn, totul tine si de creativitatea ta, de cum ai vrea sa arate. De asemenea, pentru construirea de alei pot fi folositi si paletii de lemn. Taiati si aranjati intr-o anumita forma pot crea un efect destul de interesant in gradina ta.

Pietrisul este cel mai popular material cu care iti poti amenaja o alee. Nu trebuie decat sa stabilesti zona si sa o nivelezi inainte de a aplica stratul de pietris. Acesta poate fi ingradit sau nu de o mica bordura, asa ca nu trebuie sa-ti griji daca nu ai niste borduri sau caramizi cu care sa incadrezi aleea. 

 

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole