Cum sa iti faci un suport din scandura reciclata

Scanduri vechi incadrate, combinate cu rafturi de sticla – acestea confera un aspect aparte acestui raft. El va atrage cu siguranta priviri admirative.

Deschide Galeria

Materiale necesare

  • scanduri reciclate, de aproximativ 20mm grosime. Lungimea va fi de 800-900mm. Suma latimii scandurilor este de aproximativ 2000 mm (inaltimea raftului)
  • sipca de lemn cu grosimea de 5 mm. 
  •     2 bucati de sipca lunga de acoperire, partea dreapta si stanga de 2.000x40mm
  •     2 bucati de sipca lunga de acoperire partea dreapta si stanga de 2000x20mm
  •     2 bucati de sopca de acoperire superioara si inferioara de 1000x40mm
  •     2 bucati de sopca de acoperire superioara si inferioara de 1000x20mm
  • Dimensiunile exacte se vor stabili in functie de marimea raftului.
  • Sipca de modelare cu grosimea de 10 mm
  •      10 bucati de 1000x10mm. Dimensiunile exacte se vor stabili in functie de marimea raftului.
  • Placaj stratificat cu grosimea de 4 mm
  •      5 bucati de 100x300mm. Dimensiunile exacte se vor stabili in functie de marimea raftului.
  • Raft de sticla transparenta, rotunjita cu grosimea de 8mm, 5 bucati de 600 x 240mm
  • Agatatoare cu suruburi cu ochi, 4 bucati de 90x25mm
  • Profiluri L (cornier) din otel (lungimea lor corespunde cu inaltimea raftului, adica cu suma latimilor scandurilor) doua bucati profil L de 16x16mm
  • Surub carlig drept (pentru fixarea pe perete), 4 bucati de 5,4x60mm
  • Diblu de perete din plastic pentru surub, 4 bucati, in functie de marimea surubului carlig
  • Cuie cu lungimea de cel mult 20mm
  • Suruburi autofiletante, pentru fiecare scandura cate 8 bucati, 4x35mm
  • Vopsea si/sau vopsea de lazurit pentru reinnoirea suprafetelor scandurilor
  • Adeziv pentru lemn

Unelte necesare

  • Perie de sarma
  • Dalta pentru lemn
  • Surubelnita cu acumulator
  • Ferstrau "Coada de soarece"
  • Optional pensula si/sau trafalet
  • Optional un slefuitor delta

1. In primul rand, trebuie sa indepartam cuiele din scandura reciclata, Apoi se vor curata suprafetele cu o perie de sarma si se vor slefui cu o coala abraziva dura. Pe suprafete se poate aplica vopsea sau vopsea lazurit, dupa plac, iar ulterior ele trebuie slefuite, pentru ca nervurile sa ramana vizibile. Tineti minte ca inaltimea raftului se poate modifica, latimea depinde numai de dimensiunile raftului de sticla, in cazul in care il cumparam gata taiat.

2. Se croiesc scandurile cu ferastraul coada de soarele la dimensiunea dorita (de aici rezulta latimea raftului). Dimensiunea este stabilita de cea mai scurta scandura. Ea nu trebuie sa fie mai ingusta de 800mm si nici mai lata de 900mm. 

3. Pentru o proba trebuie sa asezam scandurile pe podea, strans una langa alta, avand grija la diversitatea culorilor si a latimii scandurilor. Se introduc rafturile de sticla intre scanduri, conform imaginii, in asa fel incat sa fie asezate la distante egale intre ele. Pe partea superioara si pe cea inferioara trebuie sa ramana cate doua scanduri fara rafturi de sticla. 

4. Se scot rafturile de sticla si se intoarce fiecare scandura cu partea frontala spre podea. Se introduc rafturile de sticla intoarse invers in locurile lor initiale. Se pozitioneaza profilurile din otel la capatul scandurii pe partea dreapta si pe cea stanga. In cazul in care este necesar, profilurile din otel pot fi ajutate la dimensiune cu slefuitorul delta. Se insurubeaza profilul din otel pe fiecare scandura in parte, avand grija ca acestea sa fie imbinate foarte bine intre ele si rafturile de sticla sa stea bine fixate. 

5. Dupa fixarea scandurilor se insemneaza locul rafturilor de sticla, dupa care se scot. 

6. Trebuie sa croim sipcile de modelare la o lungime de 600mm (lungimea rafturilor de sticla). Sipcile se fixeaza deasupra si sub raftul de sticla utilizand cuie scurte, avand grija ca sipcile sa fie intotdeauna la distanta grosimii sticlei. Se va avea grija ca rafturile de sticla sa fie asezate stabil intre scanduri. Sipca ce asigura din partea inferioara stabilitatea raftului trebuie fixata cu 0,5mm mai adanc fata de marginea scandurii. Raftul de sticla s-ar deplasa in jos sub greutatea proprie, dar sipca il mentine in pozitie orizontala. 

7. Trebuie rezolvata problema fantelor ce se formeaza langa rafturile de sticla, deoarece prin acestea s-ar vedea peretele. Fantele se acopera cu placaj subtire stratificat, taiat la dimensiuni, insurubat sau fixat prin cuie pe dosul raftului (vezi schita partii din spate in galerie)

8. Pentru a putea fixa raftul pe perete, trebuie sa insurubam pe partea din spate a raftului, la marginea fiecarei a doua scanduri de sus si de jos. 4 suporturi pentru suspendarea raftului. Pe suporturile pentru suspendarea raftului sunt mai multe gauri pentru fixare, conform schitei, iar o gaura este pentru surubul carlig din perete. Pe partea din spate a scandurii superioare se efectueaza, cu o dalta plata, cate o adancitura la locul agatatoarei. 

9. Urmeaza asezarea sipcilor de acoperire autoportante. Se croiesc sipcile de acoperire din partea laterala, cu latimea de 40mm: pentru lungimea raftului adaugam cate 5mm pentru fiecare colt. Sipcile cu latimea de 20 mm, croite la aceeasi lungime, trebuie lipite pe sipcile mai late. Urmeaza sipcile de acoperire din partea superioara si cea inferioara: cele late, de 40mm, au lungimea egala cu latimea raftului, iar cele inguste de 20mm, sunt mai scurte cu 30mm (pe fiecare latura 15mm, aceasta dimensiune fiind obtinuta prin scaderea grosimii de 5mm din latimea de 20mm). Se lipesc sipcile mai subtiri pe sipca mai lata, pe rand, dupa cum se vede in imagine, cu marginea din partea dreapta. Sipcile de acoperire vor fi asamblate dupa agatarea raftului pe perete.

10. Se masoara orizontal, respectiv vertical, pe partea din spate a raftului, distanta dintre gaurile efectuate pentru agatatoare si cu ajutorul polobocului se vor insemna cele patru puncte pe peretele unde urmeaza sa fie montat raftul. Se vor da gauri in perete, la dimensiunea diblurilor aferente suruburilor carlig, apoi se aseaza in gauri diblurile de perete si se prind suruburile. Se prinde raftul cu doua suruburi. Suportul finalizat este destul de greu, de aceea pentru manevrarea si montarea acestuia pe perete este recomandat sa se apeleze la ajutoare. 

11. Urmeaza asezarea sipcilor de acoperire. Incepand cu latura mai lunga, ve ca fixa pe partea superioara, pe mijloc si pe partea inferioara. Dupa aplicarea celor doua sipci de acoperire verticale urmeaza cele orizontale, care or fi fixate in apropierea colturilor, utilizand cate un cui. 

12. Se asaza rafturile de sticla la locul lor si se imping pana la perete. In cazul in care un raft nu sta in pozitie orizontala, se introduce un ic de lemn in fanta de sub raftul de sticla. Rafturile de sticla cu muchiile rotunjite sunt mult mai scumpe decat cele cu muchiile drepte, dar avand in vedere faptul ca muchiile ascutite se intind spre interiorul incaperii, ar putea constitui un pericol de accidentare. Rafturile de sticla din imagini au fost asamblate alternativ, rezemate de profilul din otel din partea dreapta, respectiv din partea stanga. Bineinteles, aceste rafturi se pot aranja si in mod asimetric. 

Articol preluat din cartea Etajere din lemn, Editura Casa 

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole