Bonsaiul – ingrijire, inmultire si modelare

Bonsai (in japoneza inseamna, intr-o traducere aproximativa "gradinarit in tava") reprezinta arta si stiinta de a creste plante si arbori miniaturali, prin cresterea acestora fortata in spatii mult mai restranse decit sunt necesare in mod natural dezvoltarii lor, prin conducerea si taierea adecvata a ramurilor si prin hranire minimala cu apa si ingrasaminte. Arborii cresc astfel intr-o forma estetica, care sugereaza de cele mai multe ori varsta inaintata. Trebuie sa stiti insa ca impresia de imbatranire nu este falsa deoarece multi arbori bonsai sunt realmente batrani, dar aratand aceasta in forma lor miniaturala, atat de apreciata. Mai pe scurt, Bonsai e arta de a creste plante, de obicei, arbusti sau copaci, astfel incat ei sa ramana de dimensiuni mici.

Deschide Galeria

In prezent, sub termenul de bonsai este cunoscut chiar arbustul in sine. Tradiţional, bonsaiul era crescut in gradina. In timp, arta a fost „adaptata” si poate fi practicata si in casa.

Inceputul se face cu puieti

Daca ati decis ca vreti sa va ocupati cu aceasta arta, primul pas spre propriul vostru bonsai este sa alegeţi daca incepeţi cu seminţe sau cu puieţi. Totusi, experţii recomanda sa se inceapa cu puieţi. Recomandarea este in special, pentru cei care nu au mai facut niciodata asta. Un alt pas important este alegerea soiului pe care vreţi sa-l plantaţi, fiecare soi avand un regim propriu de ingrijire. In general, sunt preferate soiurile cu frunze mici sau coniferele. Tehnicile de ingrijire a plantei implica taierea anumitor frunze, altoirea, legarea crengilor cu sfoara pentru a le da forma dorita si modelarea trunchiului si a crengilor cu ajutorul unor instrumente speciale.

Dar haideti mai bine sa exemplificam putin, ca sa stiti despre ce este vorba.

Stiluri de modelare a bonsaiului

  • -Stilul drept formal presupune un trunchi drept, vertical. Crengile cele mai lungi se afla jos si se scurteaza progresiv spre varf. Varful se afla fix deasupra bazei trunchiului.
  • -Stilul drept informal este asemanator celui formal, dar incorporeaza curbe vizibile. Progresia crengilor este aceeasi, dar taierea este mai neregulata.
  • -Stilul aplecat presupune un trunchi drept, ca si in stilurile precedente, dar de aceasta data varful copacului nu mai este in dreptul radacinii, ci usor deplasat fie spre dreapta, fie spre stanga.
  • -Stilul cascada imita forma copacilor care cresc pe malul apelor. Varful copacilor cade undeva mai jos de baza vasului.
  • -Stilul padure presupune mai mulţi copaci, de obicei din aceeasi specie, de inalţimi diferite, crescuţi in acelasi vas.
  • -Stilul matura este foarte potrivit pentru specii cu ramuri intinse si delicate. Crengile sunt lasate sa creasca in toate direcţiile, cam la o treime din inalţimea trunchiului. In varf ele formeaza o sfera.

Rabdare, rabdare, cat mai multa rabdare

Un bonsai poate fi obţinut din seminţe plantate in ghiveci sau prin curaţarea si altoirea neobisnuita a ramurilor fragede pe radacini puternice. Chiar si copaceii cu forme ciudate pot fi luaţi din mediul lor si plantaţi in ghiveci, dar operaţiunile de curaţare si taiere trebuie sa se faca sistematic.

Desi poate parea ceva usor, este bine sa tineti cont si de anumite lucruri. Astfel, specialistii avertizeaza ca in procesul de transformare, copacul nu trebuie sa fie traumatizat. Dupa ce a fost preluat si plantat are nevoie de o perioada de acomodare de cateva luni. Frunzele mici sunt o caracteristica a bonsailor, asa ca de doua trei ani pe an, acestea se taie in totalitate, pentru ca de fiecare data ele se vor reface in marime tot mai redusa. Forma se da cel mai bine dupa o schiţa realizata in prealabil. Sunt insa necesare si unele pauze si intre ciclurile de modelare si curaţare pentru ca aplicate toate odata, aceste operaţiuni pot deteriora planta sau chiar o pot distruge in totalitate. Asa ca, daca nu va stiti o persoana prea rabdatoare, mai bine renuntati. Specialistii spun ca un bonsai se creeaza intr-o viaţa si este dat mai departe generaţei viitoare care are datoria sa ii pastreze sau sa ii inbunataţeasca forma si sa ii asigure condiţii prielnice pentru a se dezvolta.

Aplicata pe pietre, tehnica bonsai poate fi de trei feluri si face referire strict la poziţia radacinilor plantei. Astfel, ele pot folosi piatra ca suport de crestere si se pot dezvolta in interiorul ei la fel ca in pamant. A doua categorie de aranjamente cuprinde copacii care au radacinile agaţate de stanca doar cu varfurile, in timp ce restul se dezvolta in afara ei. Ultimul tip de aranjamente sunt realizate pe piatra: radacinile plantei se intind pe suprafaţa si iau forma ei ca si cand ar imbraţisa-o.

Reguli de baza in cresterea bonsaiului

Cel mai important lucru care trebuie cunoscut de cei care isi doresc un bonsai esta ca urmeaza sa isi cumpere un copac si nu o floare. Nu sunt plante pretenţioase, dar in ingrijirea lor trebuie sa aplicati cateva reguli de baza, in caz contrar vor muri in scurt timp. De aceea, incercaţi sa aflaţi tot ceea ce trebuie sa stiţi despre el inainte sa il cumparaţi. Mai intai studiaţi specia din care face parte, apoi aflaţi cat mai multe lucruri despre ingrijirea bonsailor si puneţi toate informaţiile cap la cap. Fiecare copacel are caracteristici specifice in funcţie de care trebuie ingrijit, dar asa cum este normal, exista si cateva lucruri general valabile.

Cel mai bine, stabiliţi care va fi locaţia bonsaiului inainte sa il aduceţi acasa. Mutatul dintr-un loc in altul nu este deloc prielnic, pentru ca el se comporta intocmai ca un pom din natura. Are nevoie de acomodare la noile condiţii si de aceea trebuie lasat intr-un singur loc chiar daca la inceput pare ca nu ii este foarte bine. Ca sa va asiguraţi ca nu il asezaţi gresit, aveţi grija la cateva detalii. In locul respectiv nu trebuie sa existe posibilitatea de formare a curenţilor de aer si nici schimbari bruste de temperatura. Un bonsai asezat langa o usa sau o fereastra pe care o deschideţi regulat nu va trai prea mult. De asemenea, nu este recomandat sa fie asezat pe obiecte care produc vibraţii precum televizoarele sau sistemele de sunet. Dupa ce aţi gasit locul care sa corespunda acestor cerinţe, aveţi grija sa nu uitaţi de lumina. Daca cea naturala nu vi se pare de ajuns, puteţi opta pentru o lampa cu bec economic, care nu se incinge.

Odata cumparat bonsaiul va avea nevoie de apa si de cateva ingrijiri. Udarea se face in funcţie de mediu, nu exista o anumita periodicitate. Cand constaţi ca pamantul de la suprafaţa s-a uscat, turnaţi apa pana cand iese prin orificiul de pe fundul ghivechiului.

Tunderea bonsaiului se face de doua, trei ori pe an sau in cazul celor care cresc mai incet atunci cand forma incepe sa isi piarda din contur. Se pastreaza doua frunze din ramura noua si restul de taie dupa vechea forma. Nu uitaţi ca bonsaiul este un copac si va urma ciclul natural: primavara isi va imbogaţi coroana si chiar va inflori in funcţie de specie, vara si iarna va stagna, iar toamna isi va pierde frunzele. Aceste cicluri sunt necesare pentru o dezvoltare armonioasa.

Pentru a ingriji corect un bonsai ai nevoie de anumite instrumente speciale, de mici dimensiuni, dar bine ascutite. Profesionistii folosesc o serie de foarfece speciale pentru frunze si pentru ramurile fragile, precum si clesti micuti si bine ascutiti cu care taie crengile mai groase. O gheruta minuscula din metal este folosita pentru a curata si indeparta pamantul, iar pentru udare este recomandata o stropitoare minuscula cu o sita foarte fina.

Daca nu esti prea sigur ca tot ceea ce faci este bine, ia legatura cu un specialist pentru a invata sa schimbi corect vasul in care cresc plantele bonsai. In pofida substantelor care ii incetinesc cresterea, radacinile pot creste mai rapid decat crezi si copacul tau miniatural va avea nevoie de alt vas in 2 sau 3 ani.

 

Tipuri de bonsai

Desi nu stiai poate, afla ca anumite specii sunt potrivite pentru interior, in timp ce altele traiesc mai bine afara.

Bonsaii de interior

In timpul verii, cand temperaturile depasesc uneori si 40 de grade Celsius, este bine ca bonsaii de interior sa fie pusi intr-un loc unde patrunde aer curat si, asa cum am precizat, unde arbustii primesc lumina soarelui. Daca temperaturile sunt sub aceasta limita, arbustii trebuie adusi in casa. Este recomandat ca trecerea sa se faca treptat, pentru a lasa copacelul sa se acomodeze cu noul mediu. Poziţia ideala pentru un astfel de arbust este cu faţa spre sud, spre soare.

Nu uitaţi sa udaţi bonsaiul si nu lasaţi niciodata solul sa se usuce complet. Programul de udat poate sa varieze in funcţie de dimensiunea ghiveciului, de tipul de sol si de specia de bonzai pe care o ingrijiţi. Evaluaţi nevoile de apa ale copacelului si adaptaţi programul de udat in funcţie de acestea.  

In lunile reci, specialistii recomanda ca ghiveciul in care creste bonsaiul sa fie mutat intr-o taviţa umpluta cu pietris pe care trebuie sa il udaţi. Astfel ii veţi oferi arbustului suficienta umiditate care sa compenseze cantitatea de apa evaporata din cauza sistemului de incalzire.

Nu uitati nici ca este necesar sa adaugaţi si ingrasaminte in ghiveciul bonsaiului si sa completaţi periodic cantitatea de pamant, pentru a asigura nivelul de substanţe nutritive de care acesta are nevoie.

Bonsaii de exterior

Recomandarile de ingrijire pentru bonsaii de interior sunt valabile si in cazul speciilor care traiesc afara. Diferenţele se fac atunci cand vine vorba de locul unde ţineţi un astfel de arbust. Inceputul lunii noiembrie este cel mai bun moment pentru pregatirea bonsaiului pentru perioada rece.

In acest caz, aveti doua variante. Puteţi muta arbustul din ghiveci afara, ingropand radacina si o parte din tulpina in pamant, apoi inveliţi restul tulpinii, pana la prima creanga. Locul ideal pentru un bonsai este un spaţiu unde copacul este protejat de vant si soare, dar nu si de ploaie sau zapada.

A doua varianta ar fi sa mutaţi pur si simplu bonsaiul intr-un sopron sau intr-un garaj neincalzit. Iarna, arbustul nu are nevoie de lumina, pentru ca se afla in stare de hibernare, dar va avea nevoie sa fie udat din doua in doua saptamani. Vara, bonsaiul trebuie mutat pe terasa, in balcon sau in gradina.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole