Cat costa racordarea unei case la utilitati

Atunci cand iti construiesti o casa sau cumperi una intr-o zona mai izolata sau intr-un loc in care nu ai inca garantat accesul la retelele de utilitati, trebuie sa iti calculezi bine daca este rentabil sa te bransezi la aceste retele sau sa recurgi la solutii alternative.

Deschide Galeria

In primul rand, costurile de bransament la utilitati variaza de la careva mii de lei la cate zeci de mii de lei, in functie de zona in care se afla locuinta. Pe langa toate aprobarile si avizele pe care trebuie sa le obtii pentru racordarea la utilitati, va trebui sa pui deoparte o suma considerabila de bani si sa te inarmezi cu multa rabdare, intrucat procesul poate dura luni, daca nu ani de zile. De asemenea, ia in considerare ca in unele sate sau comune racordarea la utilitati este imposibila, daca nu exista infrastructura in zona.

 

Racordarea la reteaua de apa si de canalizare

Bransamentul la reteaua de apa si de canalizare este, poate, unul dintre cele mai importante. Mai ales daca vorbim despre o locuinta in care intentionezi sa locuiesti pe termen lung. Vestea buna este ca racordarea la apa este printre cele mai ieftine si te poate costa in jur de 2.000-2.500 de lei. Multi proprietari de locuinte din zone mai izolate aleg, in schimb, sa nu isi mai bata capul cu aceasta problema si sa isi construiasca un put sau o fantana in curte, de unde sa scoata apa, iar cu ajutorul unei pompe submersibile sa o distribuie spre locurile unde au nevoie. Daca te informezi cu privire la pasii de urmat pentru construirea unui put vei vedea ca aceasta alternativa poate avea numeroase avantaje si iti vei putea da seama daca locuinta ta se preteaza unei asemenea solutii.

 

Racordarea la energia electrica

Putine sunt casele noi la care va trebui sa te racordezi la reteaua de energie eletrica, insa daca te regasesti in aceasta situatie, atunci este bine de stiut ca pretul variaza in functie de distanta de la locuinta pana la sursa de electricitate. Astfel, daca locuiesti relativ aproape de un stalp de curent electric, va trebui sa scoti din buzunar in jur de 1.500-2.000 de lei. Costurile cresc direct proportional cu distanta si pot ajunge chiar sa depaseasca 10.000 de lei, daca locuiesti foarte departe de sursa de electricitate.

In cazul in care locuiesti intr-o casa nou construita, vei avea nevoie de un aviz de amplasament, dupa care vei depune la biroul furnizorului de energie electrica o cerere de racordare, care va trebui intai sa fie avizata favorabil, pentru a demara procesul.

 

Racordarea la reteaua de gaze

Bransarea la reteaua de gaze este, poate, cea mai dificila, intrucat aceasta nu este la fel de extinsa pe teritoriul tarii precum cele de apa, canalizare sau curent electric. Pentru a avea acces la reteaua de gaze va trebui sa platesti in jur de 1.200 – 2.000 de lei, in functie de zona, furnizor si de cat de facil este accesul la retea. De regula, se depune o cerere de racordare la biroul furnizorului de gaze. Apoi, furnizorul te va contacta pentru a-ti propune cea mai rapida si eficienta solutie prin care te poti racorda, moment in care vei primi si costul estimativ al lucrarii. Trebuie sa iti pregatesti, de asemenea, dosarul cu acte, tot in functie de cerintele si recomandarile furnizorului.

Dupa cum observi, costurile racordarii la utilitati sunt variabile si depind de mai multi factori, cel mai important fiind zona in care este amplasata casa ta. Faptul ca o locuinta nu este bransata la retelele de utilitati nu ar trebui sa te descurajeze, insa ar fi bine sa iti poti calcula de la bun inceput cat va trebui sa cheltuiesti. Discuta si cu vecinii sau cu reprezentantii companiilor de furnizare, pentru a te asigura ca ai toate detaliile inainte sa te apuci de treaba. Nu uita sa iei in calcul si solutiile alternative pe care le ai la dispozitie.

 

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Helen Hotson

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole