Ce este discopatia și ce metode de tratament eficiente există?

Știi ce înseamnă termenul de discopatie? Mulți am auzit de această afecțiune, însă adesea nu știm ce este până nu ne lovim de ea. Ei bine, discopatia este o boală degenerativă a discului intervertebral (disc care se află între vertebrele coloanei vertebrale) și acționează ca un amortizor de șoc pe care îl poate suferi această regiune. Discopatia poate apărea în orice parte a coloanei vertebrale. Cu toate acestea, este mai frecventă în regiunea lombară. Dar ce poate provoca această patologie? Și, mai important, există tratament pentru ea?


Deci, ce este discopatia și ce cauze are?

Cum spuneam, discopatia este o boală degenerativă care afectează discul intervertebral, care, la rândul lui, servește ca tampon între vertebre, împiedicându-le să sufere traume majore, cum ar fi lovituri și răni. Discul intervertebral este format din două părți:

Nucleul pulpos: o substanță asemănătoare gelului care acționează ca un amortizor de șoc.

Inelul fibros: un inel de fibre dure care înconjoară nucleul pulpos și îl menține pe loc.

Boala discului intervertebral apare atunci când există o degenerare a discului, care poate avea mai multe cauze. Cea mai frecventă este boala degenerativă a discului, asociată cu îmbătrânirea, deoarece, de-a lungul anilor, atât nucleul pulpos, cât și inelul fibros încep să se uzeze în mod natural. Discopatia afectează de obicei în principal regiunea lombară, deși poate afecta și regiunile cervicale și toracice. Cu toate acestea, există și alte cauze posibile, cum ar fi:

Hernia de disc – Când nucleul pulpos se rupe prin inelul fibros, poate comprima nervii care trec prin această zonă.

Degenerarea discului- Această este o afecțiune în care discul își pierde capacitatea de a absorbi șocurile, provocând durere atunci când există orice fel de mișcare.

Osteoartrita – o boală degenerativă care afectează articulațiile.

Traumă – o lovitură sau o leziune a coloanei vertebrale poate provoca discopatie.

Pe lângă îmbătrânire, există și alte cauze care pot accelera acest proces, cum ar fi: o traumă sau o leziune a coloanei vertebrale, obezitate, poziție proastă, osteoporoză, fumat, hernie de disc.

Simptomele discopatiei

Cel mai frecvent simptom este durerea lombară, care poate fi acută sau cronică. În unele cazuri, durerea poate radia și în alte zone, cum ar fi fese și picioare. Durerea poate fi, de asemenea, agravată de tuse, strănut sau statul pe scaun pentru perioade lungi de timp.

Alte simptome includ: slăbiciune musculară, amorțeală sau furnicături la nivelul picioarelor, dificultate la mers, incontinența vezicii urinare sau intestinale. Dacă ai oricare dintre aceste simptome, este important să consulți un kinetoterapeut.

Grupuri de risc pentru discopatie

Următoarele grupuri de persoane sunt cele mai expuse riscului de discopatie, având legătură cu cauzele expuse mai sus: persoane peste 40 de ani, stil de viață sedentar, persoane care au suferit leziuni ale coloanei vertebrale, obezitate, femeile însărcinate.

Diagnosticarea afecțiunii și tratamentul acesteia

Diagnosticul acestei probleme de sănătate este pus de un specialist, care va efectua un examen clinic și va întreba pacientul despre istoricul medical. În unele cazuri, pot fi necesare alte teste, cum ar fi raze X, tomografia computerizată (CT) sau imagistică prin rezonanță magnetică (RMN). Aceste teste pot ajută la excluderea altor cauze ale durerii lombare, cum ar fi hernia de disc sau stenoza coloanei vertebrale. În urmă unui diagnostic precis, specialistul va recomanda un tratament. În cazul discopatiei, tratamentul va depinde de severitatea simptomelor. În cele mai multe cazuri, măsurile conservatoare, cum ar fi kinetoterapie și exerciții fizice, sunt suficiente pentru a calma durerea și pentru a îmbunătăți funcționarea. Cu toate acestea, în unele cazuri, poate fi necesară o intervenție chirurgicală.

Scopul terapiei fizice este de a reduce durerea și de a îmbunătăți funcția coloanei vertebrale. Un kinetoterapeut cu experiență va pune cap la cap un plan de tratament personalizat pentru pacient, care poate include: exerciții pentru întărirea mușchilor care susțin coloana vertebrală, exerciții pentru îmbunătățirea flexibilității, terapie manuală prin masaj, terapie cu căldură sau cu gheață. Dacă măsurile clasice nu reușesc să atenueze simptomele, poate fi necesară o intervenție chirurgicală.

Înainte de a apela la operație, ar trebuie să se efectueze o discogramă, care implică injectarea unui colorant în disc pentru a ajuta la diagnosticarea sursei durerii. Există unele tipuri de intervenții chirurgicale pentru acest tip de afecțiune, cum ar fi fuziunea coloanei vertebrale, care utilizează grefe osoase, plăci și șuruburi pentru a fuziona două sau mai multe vertebre. În unele cazuri, poate fi necesară și o intervenție pe disc pentru a-l îndepărta și pentru a reduce presiunea asupra rădăcinii nervoase. Cu toate acestea, intervenția chirurgicală este necesară doar în cazuri specifice și numai dacă tratamentul nonchirurgical nu dă rezultatele așteptate.

Pentru recuperare, pacientul trebuie să apeleze la un centru de fizioterapie specializat în tratamentul bolilor de disc. Trebuie găsit un centru unde sunt utilizate cele mai noi tehnici și tehnologii pentru a oferi pacienților cea mai bună îngrijire posibilă. Pentru fiecare durere și tip de leziune, există o cale și o tehnică de urmat. După evaluarea inițială și cu diagnosticul corect, pacientul este supus unui tratament clasic și, cel mai probabil, fără intervenție chirurgicală. Aceasta, ar fi, de fapt calea ideală de urmat!

Discopatia se poate trata?

Aceasta nu este o boală vindecabilă, față de hernia de disc, de exemplu, dar este posibil să-i controlăm simptomele și să îmbunătățim calitatea vieții de zi cu zi prin tratamente conservatoare de fizioterapie. Important este ca la primele simptome, să ne prezentăm la medic pentru un diagnostic corect și să urmăm un tratament corespunzător. Și mai important ar fi însă să ne gândim la prevenție, care înseamnă mișcare, o greutate normală, o dietă echilibrată, renunțarea la alcool și tutun, evitarea ridicării greutăților și corectarea poziției și așa mai departe.

Dacă ai dureri de spate, programează o întâlnire cu un specialist și optează pentru o evaluare completă pentru a determina ce îți poate cauza durerea. Cu cât știi mai devreme cauzele, cu atât mai repede poate începe tratamentul și cu atât sunt mai mari șansele de recuperare completă.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole